Azınlık hakları raporu kararına ortak tepki

ANKARA (ANKA) - Toplumcu Düşünce Derneği Genel Başkanı Fethi Bolayır, Yargıtay 8. Dairesince verilen Azınlık Hakları Raporu kararına karşı çıkarak, "Rapor hakkında usulüne uygun bir oylama yapılmamıştır. Raporun son durumu Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu tarafından görüşülmemiştir" dedi.

Bolayır, Sivil Anayasa tanımlamasının da kavram kargaşası yarattığını belirterek, "Yeni Anayasa sivil bir anayasa olarak kabul edilemez" dedi. Türkiye Kamu-Sen, Hukukun Egemenliği Derneği, Toplumcu Düşünce Derneği ve Türk Dünyası İnsan Hakları Derneği temsilcileri, Yargıtay 8. Dairesince "Azınlık Hakları Raporu" ile ilgili verilen kararı ve Sivil Anayasa hakkında görüşlerini ortak bir basın toplantısı düzenleyerek açıkladılar.

Reklam
Reklam

DAKSİL RAPORU

Toplantıda ortak açıklamayı okuyan Toplumcu Düşünce Derneği Başkanı Fethi Bolayır, raporun hazırlayıcı birkaç kişinin ortak görüşünü yansıttığını, rapor hakkında usulüne uygun bir oylama yapılmadığını söyledi. Bolayır, "Raporu yazanlar, Kurul'da görüşüldükten sonra üzerinde değişiklik yapmış ve bunu da daksil ile düzeltmişlerdir. Bu bir daksil raporudur" dedi.

Raporun hazırlanışında usul hatası yapıldığını belirten Bolayır, "Raporun içeriğine katılmak mümkün değil. Bu yüzden rapora karşı itirazlarımızı yargı organlarının önüne kadar götürdük" diye konuştu.

BÖYLE SİVİL ANAYASA OLMAZ

AKP tarafından akademisyenlere hazırlatılan ve üzerinde çalışmalar devam eden, "Sivil Anayasa" hakkında da görüşlerini bildiren Bolayır, "Sivil Anayasa" sözcüğünün kavram kargaşası yarattığını savundu. Bolayır şöyle devam etti:

"Sivil ve askerlik farkı, üzerine giyilen üniformadan değil, ‘emir kumanda zincirine kayıtsız şartsız itaatten' doğmaktadır. Bütün siyasi partilerde ve sivil Anayasa hazırlayacak ve kabul edecek olan iktidar partisinde genel başkan ve Başbakan'a karşı çıkabilecek kaç kişi vardır? Bir kumandan gibi her sözü kayıtsız şartsız kabul edilen, kendisine ‘biat edilen' bir lider iktidarının hazırladığı Anayasa, hiçbir zaman ‘sivil anayasa' olamaz."

Reklam
Reklam

"Korunması gereken ilk devrim, Atatürk ilke ve devrimleridir, bunlardan hiçbir zaman taviz vermeyiz" diyen Bolayır, Anayasa'da yer alan düşünce ve ifade özgürlüğü ile ilgili maddelerin de korunmasından yana olduklarını ifade etti.