Söz konusu iade, azınlık cemaatlerine yönelik en büyük iadesi olma özelliğini de taşıyor. İade edilen manastırın bulunduğu arazi 244 dönümlük bir alanı kaplıyor.
İADE TAMAM
Mardin’in Midyat ilçesi Güngören Köyündeki Süryani Deyrulumur Mor Gabriel arazisi ve Vakfı, 4 Nisan 2012 tarihinde Vakıflar Bölge Müdürlüğüne iade başvurusunda bulunmuştu. Vakıflar Meclisi’nin dünkü toplantısında Manastır arazisi için yapılan iade başvurusu ele alındı. Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem başkanlığında toplanan Vakıflar Meclisi, tarihi manastır arazisinin Mor Gabriel arazisi Vakfı’na iade edilmesine karar verdi. Mor Gabriel arazisi, aynı zamanda cemaat vakıflarına şimdiye kadar yapılan “en büyük iade” olma özelliğini taşıyor. 397 yılında kurulan Mor Gabriel arazisi, aynı zamanda “Süryanilerin Kudüs’ü” olarak adlandırılıyor.
İADE BİLANÇOSU
Genel Müdür Ertem, bugüne kadar 250 başvuruya olumlu yanıt verdiklerini, 600 başvuruyu elde belge olmadığı için reddettiklerini, 500 başvurunun da değerlendirme aşamasında olduğunu açıkladı. Süreç hakkında bilgi veren Ertem şunları söyledi:
“Vakıflar Meclisi kararlarından sonra iki aylık bir süre var, tapuya tescilinin yapılabilmesi için. Vakıf bu kararın kendilerine tebliğinden itibaren iki ay içerisinde taşınmazı kendi vakıfları adına, Deyrulumur Süryani Manastırı Vakfı adına tescilini gerçekleştirecekler. Süreç öylece tamamlanacak. Bizim kararımızla tek başına taşınmaz vakfın olmuyor. Bizim kararımız kanundaki süreçle alakalı ilk aşamalardan birisi. Burada Meclis olumlu karar alacak, bu olumlu karardan sonra tapu, şu anda o yerlerin tescilini yapacak.
BİR YARGI KARARI VAR
Meclis’te de tartıştığımız hususlardan biri buydu. Ortada bir yargı kararı var. Yargıtayca buranın vakfa ait olmadığına dair verilmiş bir karar vardı. Burada yaptığımız iş, kanuna uygunluk denetimi. Tabii ki bu konularla ilgili verilen yargı kararlarını biz dikkate alırız. Fakat kanunda çok açık şekilde şu ifade ediliyor: ‘Vakıflar Meclisinin olumlu kararından sonra.’ Öncelikli olarak bizim karar vermemiz gereken mesele bu. Ondan sonra ancak mahkeme aşaması çalışabilir. Burada sıkıntılı olan şu: eş zamanlı olarak Mor Gabriel’in müracaatıyla yargı kararının aynı zamana gelmiş olması. Yoksa Vakıflar Meclisi olarak biz daha önce yargıya konu olmuş, yargı tarafından hüküm altına alınmış birçok konuda karar verdik. Çünkü biz kanuna uygunluk denetimi yapıyoruz her ne kadar yargı o şekilde karar vermiş olsa bile.”
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da Twitter hesabı üzerinden, kararın hayırlı olmasını dileyerek, emeği geçen herkese teşekkür etti.