Baas Rejimi Kurbanı Türkmenler İstanbul’da Anıldı

Irak’ta dönemin Baas rejimi tarafından 16 Ocak 1980'de idam edilen Irak Türkmenlerinin liderleri İstanbul’da anıldı.Irak...

Irak’ta dönemin Baas rejimi tarafından 16 Ocak 1980'de idam edilen Irak Türkmenlerinin liderleri İstanbul’da anıldı.

Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği, tarafından gün anısına düzenlenen "16 Ocak 1980 Katliamı'ndan Günümüze Irak Türkmenlerinin Durumu ve Gelecekleri" konulu panele çok sayıda davetli katıldı. Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mahir Nakip'in başkanlık ettiği panelde katliam kurbanları anıldı; Irak Türkmenlerinin durumu görüşüldü.

Panel başında hayatını kaybeden Türkmenler anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Panelin açılış konuşması yapan Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mehmet Tütüncü, Türkmen liderlerinin birlikte ortadan yok edilmesinin tesadüf olmadığını, bunun Türkmen halkını yok etme adına çok önceden yapılan planlı bir sindirme hareketi olduğunu kaydetti. Tütüncü, "Bu dört liderimizin Türkmen toplumu üzerinde bıraktıkları etki tahminimizin çok ötesinde olmuştur.” dedi.

Reklam
Reklam

Yapılan diğer konuşmalarda ise Kerkük’ün kritik bir süreçten geçtiği dile getirildi, Irak’ın içinde bulunduğu mevcut durumdan kaynaklanan gerekçelerle asimilasyon çalışmaları yapıldığı ifade edildi.

Panelde,1980’de şehit edilen Türkmen liderler ansına yazılan şiirler seslendirildi.

Cihan Haber Ajansı’na konuşan Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mahir Nakip, Türkmen halkının 1980 katliamı kurbanlarını hiçbir zaman unutmayacağını söyledi. Bu şahsiyetlerin toplu katledilmesinin Türkmen davasını çok ciddi sarstığını ve Türkmenlerin toparlanmasının geciktirdiğini kaydetti.

Prof. Dr. Nakip, "1980 katliamında düşen bu büyüklerimiz bizler için çok büyük insanlardı. Neticede Irak Türkmen davasının büyük liderleriydi. Onların talebesi olarak bu günlere geldik.” dedi. Irak Türkmenlerinin durumuna da değinen Nakip, “Irak’ta yaşayan 3 milyona yakın Türkmen’in kaderi belirsiz bir durumdadır. Kerkük şehri perişan durumdadır. Bazı çevrelerin pazarlık alanına dönmüş durumda. Bizler her şeye rağmen varlığımızı hissettirmeye çalışacağız. Irak’ın toprak bütünlüğü için gayret göstermeye çalışıyoruz.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Irak Türkmenleri Genel Başkan Yardımcısı Ömer Köprülü ise Irak Türkmenlerinin bir belirsizlik içerisinde olduklarını ve Türkiye’den bu belirsizlik konusunda destek beklediklerini söyledi. Irak Türkmenlerinin 1921’den bu yana periyodik bir şekilde türlü katliamlara maruz kaldığını hatırlatan Köprülü, her şeye rağmen Irak Türkmenlerinin Irak’ın toprak bütünlüğünden yana olduklarına vurgu yaptı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a seslendiklerini dile getiren Köprülü, “ Bizi yalnız bırakmasınlar. Türkiye’nin Irak Türkmenleri konusundaki gerçek tavrını ortaya koymasını istiyoruz. Biz kimin yanında olalım. Irak Başbakanı Nuri Maliki’nin yanında mı? Yoksa Kuzey Irak Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Berzani’nin yanında mı? Çünkü Kerkük bugünlerde çok hassas bir dönemden geçiyor.” ifadelerini kullandı.

Irak Türkmenlerinin önde gelen lider isimlerinden Abdullah Abdurrahman, Necdet Koçak, Adil Şerifi ve Rıza Demirci 1980’de Baas rejimi tarafından idam edilmişti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz