Baba Yadigarı Traktöründen Vazgeçemiyor

Konyalı çiftçi Mustafa Kaynak (49), yarım asırlık baba yadigarı traktörünü yıllardır el üstünde tutuyor.

Konyalı çiftçi Mustafa Kaynak (49), yarım asırlık baba yadigarı traktörünü yıllardır el üstünde tutuyor.

Kaynak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisine babasından kalan 1952 model benzinli John Deere marka traktöründen vazgeçemediğini söyledi.

Yarım asırlık baba yadigarı traktörü, babasının amcalarıyla birlikte aldığını belirten Kaynak, "Rahmetli babam amcalarımdan ayrıldıktan sonra traktör babama kaldı. Babam vefat edince de traktör bize kaldı. Traktörümüzü yerine göre kullanıyoruz. Bu traktörde hidrolik sistemi yok. Çekili traktör olduğu için ağır işlerde, çekili işlerde bunu kullanıyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Yarım asırlık traktörüyle birçok anısının olduğunu anlatan Kaynak, şöyle konuştu:

"Bu traktörle 24 saat hiç üzerinden inmeden tarla sürdüğümüz oldu. İki kişi tarlalara giderdik, geceli gündüzlü çalıştığımız zamanlar oldu. Rahmetli babam traktörü ilk aldığında iki üç köyün arazisini sürüyordu ama şimdi herkesin kapısında traktörü var. Hatta bir değil, iki traktörü olanlar var."

-Gelin arabası ve otobüs olarak kullanılıyordu-

Kaynak, baba yadigarı traktörün aynı zamanda köyün ilk traktörü olduğunu dile getirerek, "O dönemler köyde araç olmadığı için bu traktör köyün otobüsü, gelin arabası olarak bile kullanılmış. Bu traktör her şeyi yapmış zamanında. Bu kadar anısı olan ve baktıkça bizi geçmişe götüren baba yadigarı traktörümüzü elimizde tutacağız" diye konuştu.

Antikacıların traktörü almak için kendilerine başvurduğunu ancak satmadıklarını belirten Kaynak, "Zaten bu kadar mazisi, anısı olan traktörümüzü almaya antikacıların gücü yetmez" dedi.

Traktörün tüm parçalarının orijinal olduğunu anlatan Kaynak, şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"Bu traktör, modern traktörlerden daha fazla özelliğe sahip. Mesela yeni traktörleri kara patozda kullanamazsınız, çok ağır işe koşamazsınız ancak bu traktörle arkanıza bakmadan bütün ağır işleri rahat bir şekilde yapabilirsiniz. Bu benzinli traktörün üzerinde iki motor var. Motorun biri marş görevi yapıyor. Önce küçük motor çalışıyor, sonra büyük motoru çalıştırıyor. Fren hariç gaz debriyaj bu motorda eldedir."

Mustafa Kaynak, rahmetli babasının traktörünü çok sevdiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bir gün babam arkadaşıyla birlikte tarla sürüyorlarmış. Arkadaşı bizim bu traktörle tarlayı sürerken traktörü dumanlatmış. Babam da bunu görünce çok sevdiği yeni traktörünü zorladığı için arkadaşını traktörün üstünden aşağı atmış. Bir de babam traktörü yeni aldığında ayakkabı ile üzerine kimseyi çıkarmazdı. Traktörünü çok sevdiği için boyasının çizilmesini bile istemiyordu. Bu yüzden traktörün üzerine binenlerin ayakkabılarını çıkarttırırdı. Babam kışın traktörünü soğuktan korumak için anneme örtü bile diktirdi. Bu yüzden bu traktörün bizde ayrı bir yeri var. Yıllardır bakımını yaparak muhafaza ediyoruz. Etmeye de devam edeceğiz. Rahmetli babam traktörünü çok severdi, her zaman baktığımızda bize geçmişi hatırlatan baba yadigarı traktörümüzden vazgeçemiyorum."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz