Babacan: 2004 enflasyonu tamam

ANKARA (İHA) - Devlet Bakanı Mehmet Ali Babacan, "Ağustos ayından sonra enflasyon hedefimiz kenara koyduk. Hedefimiz artık 2005'te yüzde 8'i tutturmak. 2004 tamam artık" dedi.

Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) tüketicilerin Yeni Türk Lirası'na (YTL) geçişini kolaylaştırmak amacıyla Ankara'da başlattığı 'YTL Bilgilendirme Kampanyası' çerçevesinde düzenlenen basın toplantısına katıldı. Akköprü Migros Alışveriş Merkezi'ndeki 'Ramazan Kahvecisi' adlı mekanda gerçekleşen toplantıda konuşan Bakan Babacan, YTL'nin fiziki çalışmaların tamamlanarak 25 Ekim'de Başbakan Erdoğan'ın da katıldığı bir toplantıyla kamuoyuna tanıtıldığını hatırlatarak, YTL'nin 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren günlük hayata gireceğini belirtti. Günlük hayatta ağırlıklı olarak 1 ila 20 YTL arasındaki banknotların kullanılacağını ifade eden Babacan, 50 ve 100 YTL'nin ise daha çok ticarette kullanılacağını kaydetti. Babacan, bütün Türkiye'yi YTL heyecanı sardığını vurgulayarak, "İnşallah YTL halkımızın cebinde, cüzdanında severek ve değer vererek taşıyacağı bir para birimi olur" dedi.

Reklam
Reklam

Türk Lirası'nın hor kullanılmasındaki ana unsurun yüksek enflasyon olduğuna işaret eden ve bu süreçte paranın adeta 'pula' dönüştüğü belirten Babacan, son 2 yıllık enflasyonda katedilen mesafe ile durumun değiştiğini, artık YTL'nin değerini koruyan bir para haline geleceğini belirtti. Ekim ayı TEFE ve TÜFE rakamlarının 'özel' bir nedenden dolayı yüksek çıktığını bildiren Babacan, "Ağustos ayından sonra enflasyon hedefimiz kenara koyduk. Hedefimiz artık 2005'te yüzde 8'i tutturmak. 2004 tamam artık" diye konuştu. YTL ile küsüratlı rakamların hesaplanabileceğine işaret eden ve herhangi bir yuvarlama sorunu yaşanmayacağını vurgulayan Babacan, "Bazı çevreler bazı şeyleri yaygara fırsatı olarak görüyor. Bazıları işi gücü bırakıp felaket senaryosu üretiyor. Bilimsel değil, dedikodulardan oluşan bir yaklaşım bu. Bugüne kadar nasıl hedeflerimizi tutturduysak İnşallah bundan sonra da tutturacağız" şeklinde konuştu. YTL ile yaşanacak intibak döneminin aşılması için 2 etiketli uygulama

başlatıldığını belirten Babacan, buna uymayanlara 128 milyon lira para cezası uygulanacağını ifade etti.

Reklam
Reklam

ATO Başkanı Sinan Aygün de, ülkelerin para birimlerde değişiklik olduğunda iki tür etki görüldüğünü, bunlardan birincinin, fiyatların yuvarlanması nedeniyle enflasyondaki artış, bir diğerinin ise, yeni para birimine uyun sonunu nedeniyle alışverişleri ertelemek olduğunu belirtti. Bu her iki etkiyi azaltmak için 2005 yılı Şubat ayına kadar bir dizi etkinlikler planladıklarını açıklayan Aygün, bu etkinlerden ilkinin burada gerçekleştiğini kaydetti. Kampanyanın amacını, tüketiciyi korumak, YTL'ye uyumu kolaylaştırmak, alışverişlerin hız kesmeden devamını sağlamak ve muhtemel bir enflasyonist etkinin önüne geçmek olduğunu vurgulayan Aygün, oda olarak almış oldukları bir kararla rakamları aşağıya yuvarlama kararı aldıklarını söyledi. Karara uymayanlara 3 milyar liraya kadar para cezası uygulanacağını bildiren Aygün, tüketiciye de 'normal hayatınıza devam edin' mesajını verdi.

Aygün, 1 Ocak 2005 tarihinde YTL'ye geçildiği gün, Ankara'da 'Alışveriş Festivali' düzenleneceğini ifade ederek, "YTL, beklenenin aksine pahalılık değil ucuzluk getirecek" değerlendirmesinde bulundu.
Aygün, daha sonra Bakan Babacan'a bozuk para cüzdanı hediye etti. Babacan'da Aygün'e gerçeğinden daha büyük ölçülerde YTL banknotları verdi. Babacan, şark sofrasında oturduğu sırada da 7 yaşındaki bir kız çocuğuna YTL hakkında bilgiler verdi.

Reklam
Reklam