Babacan: 2012’de Çek Kullanımı Yüzde 18,9 Arttı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2012’de çek kullanımının yüzde 18,9 arttığını bildirdi. Ali Babacan, dönen çek...

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2012’de çek kullanımının yüzde 18,9 arttığını bildirdi. Ali Babacan, dönen çek oranlarının da adet olarak yüzde 4,05’e, tutar olarak yüzde 4,63’e gerilediğini duyurdu.

Başbakan Yardımcısı Babacan, Kredi Kayıt Bürosu (KKB) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında yapılan, şirketlerin çek veya senet alacağı tüccarın sicilini görmesine imkân tanıyan uygulamanın protokol imza törenine katıldı.

Törende söz alan Babacan, “2012 başında Adalet Bakanlığı’nın önerilerine bağlı olarak ödenmeyen çekler ile ilgili müeyyideleri yeniden ele aldık. Çünkü çeki ödemeyenleri hapse atan tek ülke bizdik. Alacak verecekten dolayı hapis modern hukukta yoktu.” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Hapis cezası kaldırıldığında çeklerin pek kullanılmayacağı, önemli oranda ödenmeyeceğinin iddia edildiğini belirten Babacan, şunları aktardı:

“Ama korkulan olmadı. 2012’de 2011’e göre çek tutarı yüzde 18,9 arttı. Çek etkinliği Merkez Bankası’nda geçen sene 350 milyar liraya vardı. Bu günde 1 milyar liraya denk geliyor. Dönen çekler de adet olarak yüzde 4,05, tutar olarak yüzde 4,63 idi. Dönen çekler epeydir yüzde 5’in altına inmiyordu. Bu anlamda yüzde 4,63 dönen çek oranı makul. Yani bulgular beklenenden daha iyi.“

Törende ekonomiye değinen Babacan, “Avrupa Merkez Bankası’nın ülkelerin iflasını önleyeceği beyanları rahatlama getirdi. Ama likidite ile sorunlar tamamen aşılamaz. Ama Euro ülkelerinden birinin ya da finans kurumunun iflası engellenecek gibi. Sektörde rahatlama bu kaygıların dağılması ile ilgili. Temelde yapısal sorunlara, kamu ve bütçe açıklarına çare bulunamadığı için geçici ortama aldanmamalıyız.” dedi.

Her şey yolunda diye rehavete kapılınmamasını, tedbirin elden bırakılmamasını öneren Babacan, şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

“2013’te Türkiye’de büyümenin 2012’ye göre daha iyi olacak. Biz tüketim ve dış talebi temel alarak dengeli büyümeden yana tavır alıyoruz. Malum, Orta Vadeli Program (OVP) açıklandı. Burada belirlenen hedefler ihtiyatlıdır. Tabii daha olumlu şeyler olabilir, OVP’nin parametrelerinden daha iyi bir tablo ile karşılaşabiliriz. Ama biz bütün OVP dâhil bütün programlarımızda ihtiyatlı tarafta durduk. ‘Sürprizler de olumlu tarafta olsun’ dedik. Olumsuz sürprizlere tahammülümüz yok. Malum, ekonomi bunalımlardan büyük yaralar aldı. Onun için ihtiyatlı tarafta duracağız. Olumlu iklim, büyümeye katkı yapacak.”

İç tüketimde dengenin önemini vurgulayan Babacan, toplumu kredi çekme ve borç almada temkinli davranmaya davet etti.

“SAMAN ALEVİ GİBİ MUTLULUK OYUNLARINA GİRİLMEMEMLİ”

Kamu borçlarının gerilediğini, büyümenin sıhhatli bir hal aldığını dile getiren Başbakan Yardımcısı, ekonominin tüm aktörlerine şu uyarılarda bulundu:

“Ekonomide orta ve uzun vadeli bakmalıyız. Günü kurtaracak kararlardan ırak durmalıyız. Saman alevi gibi mutluluk oyunlarına girildiğinde geçici başarılar elde edilebilir ama kalıcı başarı için, torunlarımızın müreffeh olması için populizmden kaçınmalıyız.

Reklam
Reklam

Pek çok ülkede siyasiler haber olmak adına açıklamalar yapıyor. Ama bu ekonomiyi tahrip ediyor. Japonya’da tartışmalar var. Günlük geçici kahramanlıklar yapan siyasiler var. Şu an ‘Nereden ve hangi yöntemle prim elde ederim’ diyenler çok. Sonuçta dünyada ekonomi ile ilgili kaygılar devam ediyor. Onun için Türkiye olarak dikkatli olmalı, her adımı ihtiyatlı atmalıyız.

Türkiye’nin 16. büyük ekonomisini idare ediyoruz. Her kararda dikkatli olmalıyız. Bunalımın sunduğu imkânlardan yararlanmalıyız. Ülkeler çekişmelerin kurbanı olurken, biz bu ortamı değerlendirme, yeni bölge ve ülkelere girme, sermaye akımlarından yararlanma mücadelesi vermeliyiz.”

KBB ve TOBB’un protokolünü de yerinde bulan Ali Babacan, anılan kurumların el ele vererek vadeli ticarette şirketlere muhatabını tanıtacağını ifade etti.

Babacan, protokol ile web ortamı ve mobil telefonlardan şirketlerin dönen çeklerinin, ödemelerinin görebileceğini ekledi.

HİSARCIKLIOĞLU: TİCARİ HAVADA SİSLER ORTADAN KALKACAK

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise KBB ile yapacakları protokolün ekonomiye önemli yararları olacağından söz etti.

Reklam
Reklam

Vadeli ticaretin daha evvel sisli bir ortamda yapıldığından şikayet eden Rifat Hisarcıklıoğlu, “Karşı taraf tanınmıyordu. Hakkında detaylar bulunmadığı için tüccar tehdit olarak görülüyordu. Reel sektörde sermaye birikimi tahrip oluyordu.” diye dert yandı.

Protokol ile vadeli satış yapanların muhataplarını bilip tanıyacağına temas eden Hisarcıklıoğlu, böyece ticari havada sislerin ortadan kalkacağını dillendirdi.

Türkiye’nin ekonomide aldığı aşamaları metheden Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin artık savunmasının iyi olduğunu savundu; “Artık kendi kalemize gol atarız diye kaygılanmıyoruz.” dedi.

KBB Genel Müdürü Kasım Akdeniz de çek raporlarını web ortamına taşıyacaklarını, TOBB şubeleri ile ticaret erbabına sunacaklarını kaydetti.

Kasım Akdeniz, ticaret erbabının KKB kanalı ile sisteme üye olabileceğini, kimlik numarasının son 4 hanesi 4552’ye göndererek çek raporlarının mobil telefonundan ya da akıllı aygıtlarından görebileceğini bildirdi.

Akdeniz, üçüncü bireyin çek ve risk raporunun da dileyenlere elektronik ortamdan yollanabildiğini vurguladı. Sistem ile çek dolandırıcılıklarının önlenebileceğini iddia etti.

Reklam
Reklam

Akdeniz, 17 Ocak’ta devreye alınan sistemde şu an bankaların önemli rol oynadığını, şu aşamada TOBB’a bağlı odaların da prosese dâhil olduğunu açıkladı.

Törende son olarak TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve KBB Genel Müdürü Akdeniz tarafından protokol imzalandı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise Hisarcıklıoğlu ve Akdeniz’i yeni uygulamadan dolayı tebrik etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz