Babacan gitmedi Kosova çıkarması yattı

(ANKA) – Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın 26-27 Aralık'ta gerçekleştirilmesi planlanan Kosova ziyaretini "yoğun programı dolayısıyla" ertelemesi, bölgede yatırım olanaklarını incelemek için geniş katılımlı bir "çıkarma" yapmaya hazırlanan Türk işadamlarınının programını sekteye uğrattı. Babacan'ın Kosova gezisini Ocak 2008 sonrasına ertelediğini açıklamasının ardından, 26 Aralık'ta Priştine'de yapılması planlanan DEİK Türk-Kosova İş Forumu da şimdilik iptal edildi.

-YUNANİSTAN, BÖLGEDE YATIRIMA HIZ VERİYOR-

Reklam
Reklam

ANKA'nın edindiği bilgilere göre, bölgedeki iş fırsatlarını çok ciddiye alan Türk işadamları, yanlarına Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ı almadan Kosova'ya gitmek istemedi. Son dönemde özellikle Yunanistan'ın bölgeye ciddi yatırım yapma kararlılığında olduğunu belirten DEİK yetkilileri, Türk işadamlarının bölgedeki yatırım fırsatlarından pay alabilmesi için hükümetin desteğine ihtiyaç duyduğunu vurguladılar.

-TÜRK VE KOSOVA İŞDÜNYASI BULUŞACAKTI-

İptal edilen İş forumu çerçevesinde, son dönemde bağımsızlık hareketleri nedeniyle sürekli büyüteç altında tutulan Kosova'da gelecek vaad eden ve rekabet gücü olan enerji, madencilik, tarım, gıda işleme, bankacılık, bilişim teknolojisi, ahşap ve ağaç ürünleri, tekstil, otomotiv ve inşaat sektörlerinin temsilcileri, Türk işadamları ile bir araya gelecekti. Türk işadamları ayrıca Babacan'ın Prizren ve çevresindeki temaslarının yanı sıra, Kosova Esnaf ve İşadamları Derneği ile organize edilen toplantıya da katılacaktı.

Reklam
Reklam

Babacan'ın programını ertelemesi öncesinde DEİK'ten yapılan açıklamada, Türk iş dünyasının Kosova'nın da içinde bulunduğu bölgede halen devam eden statü belirsizliğini bir risk değil, bir fırsat olarak görmesi gerektiğine dikkat çekilmişti. Kosova'nın Türkiye'nin Balkanlar'daki en güçlü müteffiki olma potansiyeline sahip bir "müstakbel ülke" olduğuna vurgu yapılan açıklamada, "Türkiye'nin bölge ile ekonomik ilişkilerini geliştirmesi, doğrudan yatırımlarda bulunması stratejik önemdedir" ifadesine yer verilmişti.