Kuala Lumpur (AA)- Dışişleri Bakanı Ali Babacan, gelecek hafta yapılacak Akdeniz İçin Birlik zirvesiyle ilgili, "Türkiye'nin istediği pek çok unsur sonuç bildirgesine girdi" dedi.
Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Zirvesine katılmak için Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da bulunan Babacan, bugün Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı arayacağını ve bu görüşmede büyük olasılıkla Akdeniz için Birlik konusunun görüşüleceğini söyleyerek, "Görüşmeden sonra tabloyu biraz daha netleştireceğimizi düşünüyorum. O telefon görüşmesinden sonra da herhalde biz belirli bir karar veririz diye düşünüyorum. Henüz bugün, bu dakika itibariyle bir karar vermiş değiliz. Olumlu bir şekilde değerlendiriyoruz, ancak Sayın Sarkozy'nin Sayın Başbakanımıza bugünkü telefon görüşmesinde neler söyleyeceğini bilemiyorum. Görüşmeden sonra tabloyu biraz daha netleştireceğimizi düşünüyorum" dedi.
Fransa'da Meclis ile Senato arasında yoğun tartışmalara yol açan ve Türkiye'yi doğrudan ilgilendiren anayasa değişikliğinin Fransa meclis genel kurulunda bugün bir kez daha ele alınacağının hatırlatılması üzerine, Babacan şunları söyledi:
"Fransa anayasasında Meclis bir değişiklik yapmıştı ve yeni üyeler için referandum zorunluluğunu pek çok ülke için kaldırıp, AB nüfusunun yüzde 5'inden daha fazla nüfusa sahip olan yeni ülkeler için mecburiyet koymuştu. Tabii şu anda gündemde bu tanıma uyan bir tek Türkiye var. Ancak Senato'da 297'ye karşı 7 oyla bu değişiklik reddedildi, yani Senato Meclis'in aldığı bu kararı bozdu. Bugün Meclis'te tekrar görüşülecek. Burada olsak da gelişmeleri takip ediyoruz. Paris'teki arkadaşlarımız da Meclis ve Senato'yu dakika dakika takip ediyorlar."
Meclis'te yapılacak oylamanın son oylama olmadığına dikkat çeken Babacan, en sonunda Meclis ve Senato'nun ortak oylama yapacağını ve nihai durumun ancak ondan sonra ortaya çıkacağını belirtti. Babacan bugünkü oylamanın Fransa Meclisi'ndeki ikinci oylama olduğunu vurgulayarak, "Tabii Senato'da yoğun bir çoğunlukla bu değişiklik reddedildikten sonra Meclis bunu nasıl ele alır onu hep beraber göreceğiz doğrusu" diye konuştu. "Malezya'daki muhalefet lideri Enver İbrahim'in Türk Büyükelçiliğine sığınmasının" hatırlatılması ve bu konunun yapılan görüşmelerde gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine Babacan, konunun Malezya Dışişleri
Bakanı Reis Yetim'le yaptığı görüşmede kısaca ele alındığını bildirdi.
Babacan, bu konunun kısa süreli bir konu olduğunu ve Türkiye-Malezya ilişkilerine olumsuz etkisi olmayacağını karşılıklı olarak teyit ettiklerini ifade ederek şunları söyledi:
"Malum, tamamen insani sebeplerle Enver İbrahim'i buradaki Büyükelçiliğimizde 36 saat kadar misafir ettik ve Enver İbrahim'in bundan 10 yıl kadar önce yaşanan bazı olumsuz
gelişmelerin tekrarıyla ilgili korkusu vardı. Bu konunun siyasi hiçbir yönü yoktur. Bu konuyu ele alışımız tamamen insani sebeplerle, tamamen insani kaygılarla."