Bratislava (AA)- Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, "AB'de koca koca ülkeler, Kıbrıs konusunun arkasına sığınarak politika yapıyorlar, asıl sorun ileriye yönelik güç mücadelesidir" dedi.
Babacan, Avrupa Birliği turu kapsamında Slovakya'nın Başkenti Bratislava'ya gelerek temaslarına başladı. Babacan, Bratislava'daki temasları öncesinde Türk gazetecilere yaptığı açıklamada, enflasyonda düşüş trendinin devam ettiğini, bu düşüşün gelecek ay da süreceğini ifade etti.
Kasım ayındaki enflasyon rakamının mevsimsel koşullar nedeniyle biraz yüksek çıktığını belirten Babacan, petrol fiyatlarındaki dalgalanmaya rağmen yıl sonunu tek haneli rakamla bitirebileceklerini söyledi. Aralık ayındaki enflasyon rakamının Kasım ayına göre daha düşük olacağını dile getiren Babacan, enflasyonla mücadele programını hiç taviz vermeden sürdüreceklerini vurguladı.
Babacan, "Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, Türkiye'nin limanlarını Rumlara açma teklifine 18 aylık bir süre verilmesi önerisi" konusunda ise bu türden görüşlerin yeni olmadığını, Avrupa Birliği'nde bazı ülkelerin bunu gündeme getirdiğini söyledi.
Babacan, Merkel'in önerisi karşısında başta AB Komisyonu olmak üzere çok sayıda karşı görüşlerin olduğunu ve bu karşı görüşlerin çok ciddi bir şekilde Merkel'in önerisine karşı mücadele verdiğini söyledi. Avrupa Birliği Komisyonunun tavsiye kararında Merkel'in önerisine ilişkin herhangi bir ifadenin bulunmadığını belirten Babacan, şöyle devam etti: "Merkel'in fikrine karşı çok ciddi bir mücadele var. Başta Komisyon buna karşı çıkıyor. Karşı çıkanlar, Türkiye'ye böyle bir tarih verilmesinin yeniden sıkıntılara yol açabileceğinden hareketle bu görüşe karşı çıkıyorlar. Zaten bu önerinin karara bağlanması için AB'de bir oy birliği gerekiyor."
Kıbrıs konusu
AB ile ilişkilerde sorun yaratan Kıbrıs konusuna değinen Babacan, 301. madde değişse bile AB'deki bazı ülkelerin bu değişime bakmayacaklarını, çünkü Kıbrıs konusunun arkasına sığınma gibi bir tavırlarının bulunduğunu belirterek, özellikle son haftalarda Kıbrıs bahanesinin sıkça kullanılmaya başlandığını söyledi.
Babacan, Türkiye'nin yaşadığı bu süreci ise "AB'nin geleceğine ilişkin güç mücadelesi" şeklinde tanımladı.