Babacan: ''Merkez Bankası'nda boşluk yok''

Ankara - Devlet Bakanı ve Bamüzakereci Ali Babacan, Merkez Bankası'nda, "atama krizi" nedeniyle herhangi bir boşluk olmadığını belirterek, "Dr. Erdem Başçı, bu görevi layığıyla yapabilecek donanıma, birikime sahip bir arkadaşımız" dedi.

Babacan, Hazine Müsteşarlığı'nda düzenlediği basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in "irticai kadrolaşmaya dikkat çekmesi ve terörde yaşanan artışın piyasaları nasıl etkilediğinin" sorulması üzerine Babacan, "aldıkları tüm kararları ve attıkları her adımı, siyasi sorumluluğu iliklerine kadar hissederek attıklarını" kaydetti.

Reklam
Reklam

Bütün kararlar ve atamalarda kriterlerinin başarı olduğunu ifade eden Babcan, "Biz bu başarıyı sağladıysak, bu başarı bizim doğru politikalarımız ve kurduğumuz doğru ekiplerle sağlanmıştır.

Yeterliliği, birikimi konusunda endişemiz olmayan arkadaşlarla çalışmak zorundayız. Bizim felsefemize, politikalarımıza gönülden inanan ve bu doğrultuda çalışacak arkadaşlarla çalışmak zorundayız" diye konuştu.

"Farklı bir ekonomik perspektif, farklı bir ekonomik felsefeye sahip olan kişileri bizim iş başına getirmemiz mümkün değildir" diyenBabacan, kurumların omuz omuza ve tam bir koordinasyonla çalışmak zorunda olduklarını vurguladı.

Merkez Bankası'nın bağımsızlığının da bu çerçevede değerlendirilmesi gerektiğini belirten Babacan, "çok fazla aday olmasına rağmen neden Merkez Bankası Başkanı konusunda mutabakat sağlanamadığının" sorulması üzerine de "Merkez Bankası gibi önemli bir kurumumuzda yeniden farklı politikalara girmemiz mümkün değil.
Adaylar arasında pek çok böyle yaklaşım söz konusuydu" dedi.

Reklam
Reklam

İsmin neden açıklanmadığını soran gazetecilere de Babacan, ne kurumu ne de insanları yıpratmak istediklerini söyledikten sonra "Kaldı ki isim açıklamamamıza rağmen, olası isimleri bile nasıl hırpaladık, aile hayatlarına nasıl girdik, nasıl insanların günlük yaşantılarını alt üst ettik, öncelikle bunu kendimize sormamız lazım"
diye konuştu.

Devlet Bakanı Babacan, Merkez Bankası'na atamayla ilgili şunları söyledi:

"Merkez Bankamızda özellikle bu atama krizinde herhangi bir boşluk yoktur. Dr. Erdem Başçı, bu görevi layığıyla yapabilecek donanıma, birikime sahip bir arkadaşımız. Yönetimde tek bir gün bile boşluk olmasına izin vermedik. Bugün merkez bankamızda boş bir pozisyon yok. Hepsi görevinin başında ve görevlendirdiğimiz arkadaşlar
da görevini hakkıyla yapabilen ve layık olan arkadaşlar. Kurumumuz da saat gibi işlemektedir. Bir genel kurul, para kurulu toplantısı yapıldı, en ufak bir sorun var mı? Yok... Türkiye çok güçlü bir ülke... Şu kurum şöyle olmuş, bu kurum böyle olmuş, bunlardan kolay kolay etkilenmez.

Reklam
Reklam

Bağımsız kurum bile olsa Merkez Bankası'nın yapmış olduğu yanlış bir işlemin sonucunun hesabını vatandaşa yine biz vereceğiz. Dolayısıyla bu konularda kimsenin endişesi olmasın. Kurumlarımız tam bir koordinasyon içinde çalışmaya devam etmektedir."