Babacan: Özel sektörün kira sertifikası ihracı için düzenlemeler tamamlandı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kira sertifikalarının önemli bir yatırım aracı olduğunu belirterek, Türkiye’nin bu sektörde...

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kira sertifikalarının önemli bir yatırım aracı olduğunu belirterek, Türkiye’nin bu sektörde yer alması gerektiğini düşündüklerini söyledi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Bakanlar Kurulunda ele alınan konulara ilişkin, Başbakanlık Yeni Binada ortaklaşa basın toplantısı düzenleyen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2012 yılı itibarıyla tüm dünyada ihraç edilen kira sertifikalarının toplam 170 milyar dolara ulaştığına dikkat çekti. Malezya, Suudi Arabistan Birleşik Arap Emirlikleri, Endonezya, Katar Bahreyn ve Kuveyt bu piyasadaki başlıca ihraç ülkeleri olduğunu ifade eden Babacan, "Bu ülkelerin dışında batılı devlet ve şirketler de bu piyasada ihraç gerçekleştirmişlerdir. İngiltere ve Fransa kira sertifikası ihracı için yasal düzenlemeler yapmaktadır." dedi.

Reklam
Reklam

İMKB HAZIRLIK YAPIYOR

Türkiye'nin bu piyasada yer alması finansman kaynaklarının çeşitlendirilmesi açısından son derece önemli olduğunun altını çizen Babacan, şöyle konuştu:

''Finansal kaynakların çeşitlendirilmesi açısında ve aynı zamanda hem uluslararası hem de yerli yatırımcılar için yatırım seçeneklerinin çeşitlendirilmesi açısından bunu önemli görüyoruz. Hazine tarafından ihraç edilecek bu kira sertifikaları özel sektörün de bu konuda adım atmasının önünü açacak. Özel sektörün kira sertifikası ihracı ile ilgili düzenlemeleri tamamladık. Bunun önü açık. Bir kaç örnek uygulama gerçekleşti. Devlet olarak uygulamaya başladıktan sonra özel sektörde de yaygınlaşacak diye düşünüyoruz. İstanbul'un uluslararası bir finans merkezi olması açısından da değerlendirdiğimizde kira sertifikası piyasasının derinleşmesi önem taşıyor. Bunun sadece bir Türkiye pazarı değil, aynı zamanda bölgesel pazar, küresel bir pazar olarak oluşacağını düşünüyoruz. İMKB'de bu sertifikalar her gün işlem görecek. İMKB hazırlıklarını yapıyor.''

Reklam
Reklam

SİGORTACILIK SEKTÖRÜNE YENİ DÜZENLEMELER

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, sigortacılık düzenlemeleri ile ilgili de mali bünyeyi güçlendirecek ve risk yönetimini etkin kılacak düzenlemeler yaptıklarının altını çizerek, güvence hesabının görev ve fonksiyonları ve tanımı, zorunlu sigorta denetimi ve eğitim merkezine katkıyı da içerecek biçimde yeniden tanımladıklarını söyledi.

Sigorta Bilgi ve Gözlem Merkezi, yapısının güçlendirilmek suretiyle yeniden düzenlediğini ifade eden Babacan, tarım sigortaları uygulamasında etkinliği arttıracak bazı tedbirlerin getirildiğini anlattı. Babacan şöyle konuştu:

“Türkiye, Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği içerisinde emeklilik şirketlerine yer vererek; birlik yapısının yeniden oluşturuyoruz ve adını Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Birliği şeklinde değiştiriyoruz. Destek hizmetleri tanımlanarak kanun kapsamına alınıyor. Uygulamada tereddüt oluşturan bazı tanımlar da açıklığa kavuşturulmaktadır.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: