Babacan: Toparlanma beklenenden hızlı

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, en son verilere göre, istihdamdaki toparlanmanın beklenenden hızlı gerçekleştiğini söyledi.

Babacan, işsizlik ve istihdama ilişkin soruları yanıtladı.

Türkiye'de genelde, Ocak ayından Şubata işsizlikte artış olurken, bu kez düşüş olduğunun altını çizen Babacan, ''Mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 12,7 düzeyinde bulunuyor. İstihdamdaki toparlanma beklenenden hızlı gerçekleşiyor. Geçen yıl Şubat'tan, bu yıl Şubata kadar toplam 1 milyon 488 kişilik istihdam artışı oldu'' dedi.

Şubat'tan Şubata bakıldığında, sanayideki istihdam artışının 293 bin kişi olduğunu bildiren Babacan, şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

''İnşaat'ta 90 bin kişi artmış. Hizmetlerde, geçen seneye göre 423 bin kişi artmış. Mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranı geçen yıl Şubatta yüzde 14,3 iken bu yıl yüzde 12,7 olmuş.

Genel işsizlik oranı, geçen yılın Şubat ayından bu yılın Şubat ayına kadar yüzde 1,7 oranında düşüş gösterdi. Bu pek çok kişinin beklediğinden daha hızlı bir düşüştür. İstihdamda henüz kriz öncesine geri dönmesek de yinede beklentilerin üstünde çok hızlı bir toparlanma bulunuyor.

Pek çok gelişmiş ülkede, 2001 yılı sonuna kadar işsizlik oranı artmaya devam ederken, bizde ise düşüş başladı.

Geçen yılın Mayıs ayından bu yana, mevsimsellikten arındırılmış işsizlik rakamları bize, ay bazında, işsizlikte düzenli bir düşüş olduğunu gösteriyor.''

En son Ekonomik Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısını istihdam konusunda yaptıklarını vurgulayan Babacan, bu toplantıda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koordinasyonundaki Ulusal İstihdam Stratejisini ele aldıklarını anlattı.

Çalışma Bakanlığının, ilgili bakanlıklar ve akademisyenlerle beraber Ulusal İstihdam Stratejisi üzerinde çalıştığını anlatan Babacan, son EKK toplantısında, Başbakan tarafından geçen yıl Haziran ayında açıklanan istihdam tedbirlerinin sonucunu değerlendirdiklerini söyledi.

Reklam
Reklam

Babacan, ''Geçen yıl Haziran ayında Başbakanımız tarafından açıklanan istihdam tedbirleri sonucu elde edilen verilerin çok olumlu olduğunu gördük'' dedi.

Babacan, istihdam teşvik tedbirleri çerçevesinde alınan en son veriler konusunda, şunları söyledi:

''Kısa çalışma ödeneği teşviği çerçevesinde 2009'da 192 bin kişinin işinde kalması sağlanmış.

2009 yılında, mesleki eğitim programı çerçevesinde 166 bin 713 kişi mesleki eğitim görmüş. Yine 2009 yılında, 45 bin 467 kişi toplum yararına çalışma programına katılmış.''

Bundan sonra en çok destek verecekleri konuların başında istihdamın geleceğini vurgulayan Babacan, ''Ulusal İstihdam Stratejisi, işsizliği azaltıp, istihdamı artırmayı amaçlıyor. Haziran'ın ilk yarısında geniş katılımlı olarak yapacağımız EKK'da Ulusal İstihdam Stratejisini geniş katılımlı bir uzlaşmayla belirleyeceğiz'' dedi.

AA