Babacan: Zengin ile fakir arasında farkın az olduğu ender ülkelerdeniz

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'de ekonominin büyüdüğünü, gelir uçurumunun daraldığını belirtti. Babacan, "Ülkelerin ortalama gelirinin...

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'de ekonominin büyüdüğünü, gelir uçurumunun daraldığını belirtti. Babacan, "Ülkelerin ortalama gelirinin yanında bunun paylaşımı da önemli. Kuşku yok Türkiye, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) büyüdüğü, zengin ile fakir arasında farkın azaldığı ender ülkelerden biri." dedi.
Türkiye'ye Yatırım-TPG Perspektifi Konferans Programı'na katılan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, güncel konularda değerlendirmelerde bulundu. Dünyanın ekonomik olarak güç günlerden geçtiğinden söz eden Babacan, buna mukabil Türkiye'nin büyüdüğünü, bölgesinde önemli bir konuma geldiğini dile getirdi.
Türkiye'nin büyük bir piyasa olduğuna işaret eden Babacan, ülkenin sıhhatli ekonomik yapısı ile Avrupa ülkelerinden olumlu ayrıştığını vurguladı. 2002 den bu yana GSYH'nin dolar temelinde 3 kat arttığını bildiren Babacan, şunları ifade etti:
"Gelinen aşamada Türkiye ekonomisi stabilize oldu, öngörülebilir ve istikrarlı bir büyüme sürecine girdi. Tabii başarının ardında güven ve istikrar var. Güven de hemen değil, kademe kademe oluşuyor. Onu taş üstüne taş, tuğla üstüne tuğla koyarak inşa ediyorsunuz. Biz, iktidar olmadan önce ekonomi politiklarımızı açık açık ortaya koyduk. Biliyorduk, öngörülebilirlik olmak önemliydi. Şaşırtmamak, akşamdan sabaha anlayış değiştirmemek önemli ilkelerdi. Yatırım ortamı hazırlamak, bürokrasiyi minimuma indirmek değerliydi. Bizim için mühim olan özel sektörün önünü açmak, ekonomik büyümeyi özel sektör eliyle hayata geçirmekti. Kuşku yok bunda büyük başarılar elde ettik."
Avrupa ülkelerinde görülen ekonomik sorunların temelinde kamu maliyesi ve bankacılığın yattığını savunan Ali Babacan, "Türkiye'de söz konusu iki sorun kaynağı yok. Burada defalarca denenmiş, kendini kanıtlamış bankacılık sistemi ve Avrupa ortalamalarının üçte biri kadar bütçe açığı var. Evet bu anlamda siyasi irade önemli. Bakın, Avrupa ülkelerinde koalisyon ve azınlık hükümetleri var; ekonomi kötüye gidiyor, mühim kararlar almak gerekiyor. Fakat adımı atacak irade ve güç pek çok ülkede yok. Bu anlamda Türkiyeyi kaos ortamından ayrıştıran güçlü bir iktidarın başta oluşudur." yorumunu yaptı.

Reklam
Reklam

"AVRUPA KAMU AÇIKLARINI ARTIRIRKEN, TÜRKİYE AZALTTI"
Başbakan Yardımcısı Babacan, 2008 ve 2009 bunalımının ardından Avrupa ülkelerinin kamu açıklarını artırdığını, buna karşılık Türkiye'nin azalttığını bildirdi. Babacan, bu dilimde Mali Konsolidasyon Programı ortaya koyup bütçe açıklarını en aza indirme yöntemlerini anlattıklarını aktardı. Avrupa ve ABD'de görülen sorunların arttığına değinen Babacan, bütün bunlara bağlı olarak büyümenin yavaşlayacağı öngörüsünde de bulundu.
OECD ülkelerinin tamamında istihdamın 13 milyon kişi gerilediğini anlatan Babacan, "Buna mukabil Türkiye 2 sene içinde tek başına artı 3 milyon istihdam oluşturdu. Çünkü biz atacağımız her adımda güveni esas aldık. Tabii enerji ithal eden bir ülkeyiz haliyle cari açığımız arttı. Artık, biz cari açığı makul seviyelere indirmeye odaklanacağız. Bunun için elimizden geleni yapacağız. " ifadelerini kullandı.

"MALİ POLİTİKALARDA SIKI DURUŞUMUZ DEVAM EDECEK"
Türkiye nin mali politikalarda sıkı duruşunun devam edeceğini açıklayan Babacan, şöyle devam etti:
"ABD 400 milyar dolar harcama paketi açıklamış. Bizi ilgilendirmez, her koyun kendi bacağından asılır. Kendimize bakacağız ve mali disiplinden taviz vermeyeceğiz. Merkez Bankası finansal istikrara, fiyat istikrarına önem verip yoluna devam edecek. Sıkı ve sağlam duruşu devam ettirmeliyiz, bu minvalde yapısal reformlara devam etmeli, yatırım ortamını iyileştirmeliyiz. Ülkelerin ortalama gelirinin yanında bunun paylaşımı da önemli. Türkiye gelişmekte olan ülkeler içinde GSYH'nin büyüdüğü, zengin ve fakir arasındaki farkın azaldığı ender ülkelerden biri. Hangi metodu kullanırsanız kullanın, inceleyin gelir farkı azalıyor. Maalesef pek çok gelişmiş ülke bunu temin edemiyor, gelir uçurumu ekonomiler büyürken artıyor. Evet ülkemizde süratle büyüyen bir orta sınıf var, genç ve fazla geliri olan iyi bir iç piyasa. Evet orta sınıfın güçleneceği, ağırlık edineceği bir yapıya gidiyoruz. Bu uluslararası yatırımcı için Türkiye yi cazip kılan unsurlardan biri."
TPG Capital Tükiye Baş Danışmanı Cüneyd Zapsu ise Türkiye'nin ekonomide önemli aşamalar kat ettiğini ve Çin'in ardından en fazla büyüyen ikinci ekonomi olduğunu dile getirdi. Zapsu, bu olumlu tablonun yabancı yatırımcıları ülkeye çektiğinin altını çizdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz