Babacan'dan iddialara tepki

MARDİN (İHA) - Mardin'de gezi ve incelemelerine devam eden Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, IMF'nin Türkiye'ye dayattığı iddia edilen konulara tepki göstererek, "Hükümetin IMF ile görüşmelerini yürüttüğü tek yetkili kişi benim. Acil eylem planımızda yer alan, yürürlüğe koymaya hazırladığımız Sosyal Güvenlik Sistemi hakkında IMF tarafından doğru veya yanlış hiçbir görüş belirtilmemiştir" dedi.

Ailesiyle birlikte geldiği Mardin'de gazetecilerin sorularını cevaplayan Devlet Bakanı Ali Babacan, IMF'nin Türkiye gibi 29 ülke tarafından kurulduğunu ve üyelikten hiçbir zaman çekilmeyeceklerini söyledi. IMF ile ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Babacan, "IMF ile üç yıllık bir düzenleme yaptık. 2007 yılının sonuna kadar devam edecek. IMF'nin 184 tane üye ülkesi var ve biz de onlardan bir tanesiyiz. Küba ve Afrika ülkelerindeki birkaç ülke hariç, dünyanın bütün ülkeleri bu fona üye. IMF, yardımlaşma sandığı gibi bir şey. Üye ülkeler buraya fon koyuyorlar, ihtiyacı olanlar ise bu fondan yardım alıyorlar" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

IMF'nin birçok ülkede başarısız olduğunu ifade eden Bakan Babacan, "Birçok ülke IMF sayesinde felakete uğradı. Uygulamalarımızda Türkiye için doğrularına inandığımız ne ise onu yapıyoruz. İnanmadıklarımızı yapmıyoruz. Biz iki yıl içerisinde başarılı olmuşsak, IMF'nin değil, hükümetimizin çalışmaları sonucundadır. Yoksa Washington'da yazılıp çizilmiş olanların aynısını getirip uygulamakla değil" dedi.

"IMF'NİN NE DEDİĞİ ÖNEMLİ DEĞİL" Sosyal Güvenlik Sitemi'nin, AK Parti'nin Acil Eylem Planı'nda seçimden önce yer alan bir adım olduğunu kaydeden Bakan Babacan, "Biz 'Türkiye için doğrusu nedir?' diye yazdığımız Acil Eylem Planı'nda, Genel Sağlık Sigortası'nı faydalı olacağını düşündüğümüz için yazdık. IMF demiş, dememiş, hiç önemli değil. Onların her dediğini zaten yapacak değiliz. Türkiye için doğru olduğuna inandığımız her şeyi yaparız. Yanlışı ise kim derse desin yapmayız" diye konuştu.
Bir gazetecinin, Sosyal Güvenlik Sitemi'nin IMF'nin dayatması ile yapıldığına dair sözlerine tepki gösteren Devlet Bakanı Ali Babacan, "Hükümetin IMF ile görüşmelerini yürüttüğü tek yetkili kişi benim. IMF, Acil Eylem Planı'mızda olup da yürürlüğe koymaya hazırladığımız Sosyal Güvenlik Sitemi hakkında doğru veya yanlış hiçbir görüş belirtmemiş. Sosyal Güvenlik Sistemi reformu tamamıyla bizim çalışmamız. Sadece dünya ülkelerinden iki uzman ekibi alarak diğer ülkelerdeki sistemi incelemek üzere çağırdık. Yoksa hiç kimsenin bu çalışmaya müdahalesi olmamıştır" şeklinde konuştu.
1 Ocak'tan itibaren, 1 doların yaklaşık olarak 1,5 Yeni Türk Lirası'na eşit olacağını açıklayan Ali Babacan, "Yeni Türk Lirası ile 70-80 yıl öncesine dönüyoruz. Türk Lirası, kıymetli olduğu günlerine yeniden dönecek. Saklandığında değerini yitirmeyen, tüm dünyada itibar gören bir paramız olacak. Artık Avrupalılar, yapancılar Türkiye'de paralarını Türk Lirası'na çevirip yatırım yapıyorlar. Bugün Türk borsalarındaki toplam yatırımın yarısı yabancı sermayelidir" dedi.

Reklam
Reklam