Babacan'ın Atina çantasında yeni "güvenlik paketi"

ANKARA (ANKA)- Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, ABD ve İspanya'nın ardından önümüzdeki hafta başında Yunanistan'ı gidecek. Babacan'ın 4-5 Aralık günlerinde yapacağı ziyaret sırasında güvenlik alanında yeni bir "açılım" yapılması bekleniyor. Bu çerçevede gündemde Ege'ye yönelik yeni güvenlik önlemleri paketinin yer alacağı belirtiliyor.

Türk-Yunan boru hattı açılışından kısa bir süre sonra Ali Babacan, Yunan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni'nin daveti üzerine Atina'ya gidecek. Atina'da yapılacak görüşmelerde, ikili ilişkilerde diyalog ve işbirliğinin daha da artırılması için atılabilecek adımlar ele alınacak.

Reklam
Reklam

Bu çerçevede, Babacan ve Bakoyanni'nin güvenlik alanında yeni önlemleri ele alacakları ifade ediliyor. Babacan ve Bakoyanni, Ekim ayında Ankara'da yapılan Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Dışişleri Bakanlar Konseyi Toplantısı sırasında da bir araya gelmişti.

İki bakan, Ankara'daki görüşmede Babacan'ın Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis'in uzun bir süreden beri beklenen ancak özellikle Kıbrıs faktörü nedeniyle bir türlü gerçekleşemeyen Türkiye ziyaretini de ele almışlardı.

Karamanlis'in Türkiye ziyaretinin Kıbrıs Rum Kesimi'nde 17 Şubat'ta yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi gerçekleşebileceği ifade ediliyor. Babacan'ın Atina ziyareti sırasında yapılması öngörülen "açılım"ın da Karamanlis'in Ankara ziyaretinin başarısı açısından önemsendiği ifade ediliyor.

YÖNLENDİRME KOMİTESİ TOPLANTISI

Ali Babacan'ın Atina ziyareti öncesi, 22 Kasım'da Türk–Yunan Yönlendirme Komitesi'nin 12. toplantısı Atina'da gerçekleşmişti.
Dışişleri Bakanlığı Kıbrıs ve Türk-Yunan İlişkilerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Haydar Berk'in başkanlığındaki Türk heyetiyle Atina'da yapılan görüşmelerin, Babacan'ın ziyaretini doğrudan ilgilendiren konuların ele alındığı kaydediliyor.
Bu arada, Ali Babacan, Yunanistan ziyareti sırasında Gümülcine'ye de gidecek. Babacan burada Türk toplumu temsilcileri ile biraraya gelecek.

Reklam
Reklam

KIBRIS'TA SOMUT BİR BEKLENTİ YOK

Atina'daki görüşmelerde, her iki ülke için büyük önem taşıyan Kıbrıs sorununun da ele alması bekleniyor. Ancak Kıbrıs konusunda, Rum Kesimi'ndeki seçimler öncesi herhangi bir gelişme olması pek mümkün görünmüyor.

Diplomatik kaynaklar, Kıbrıs konusunda "somut bir şey beklenmediğini, tarafların karşılıklı olarak görüşlerini dile getireceklerini" belirtiyor.

TÜRK VE YUNAN İŞADAMLARI DA BULUŞACAK

İki tarafın da ikili ilişkilerin her alanda geliştirilmesi iradesini ortaya koyması beklenen ziyaretin Türk ve Yunan işadamları arasındaki ilişkilere de ivme kazandırabileceği belirtiliyor. Bu çerçevede, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) - Türk-Yunan İş Konseyi, Atina ve Gümülcine'de Türk ve Yunan işadamlarını çeşitli toplantılarda biraraya getirecek.