Avrupa Birliği(AB)'nin Türkiye'den süt alımına izin vermesinin sektörde markalaşmayı sağlayacağına inanılıyor.
Süt üretici birlikleri, AB'nin çiftlik sütlerine izin verdiğini, kırsal alanda sütün alınabilmesi Anadolu'nun en ücra köylerine süt soğutma tankı koyulmasının aciliyet arz ettiğini belirtiyor. Manavgat Süt ve Süt Ürünleri Üretici Birliği(MASÜB) Başkanı Bilay Ay, köylerde kulaktan duyma ve babadan kalma yöntemlerle süt sığırcılığı besleyiciliğine son vermeden süt ve süt mamullerinde markalaşma olmayacağını söyledi.
Köylerde süt sığırcılığı yapanların dünyadaki gelişmelere inat ettiği ve kendilerini yenilemede direndikleri için Türkiye'nin süt ve süt mamulleri ürünlerinde dünya markası bir ürün çıkaramadığını savunan Ay, buna en güzel örneğin Hollanda'nın ürettiği süt ve süt mamullerinin yüzde 64'nü, Almanya'nın yüzde 57'sini, Belçika'nın yüzde 44'nü ihraç ettiğini Türkiye'nin ise bunun yüzde3,5 seviyesinde olduğunu kaydetti. AB'nin Türkiye'de süt alımına izin verilmesinin sütte markalaşma adına bir şans olduğunun altını çizen Ay, bu şans iyi değerlendirse kısa sürede Türkiye'nin süt ve süt mamullerinde ihracının yüzde 25 seviyesine çıkabileceğini söyledi.
Sütte markalaşmanın yolunun sütün korunmasıyla başladığını anlatan Ay, "Köylerde süt soğutma tankı olmadan süt ve süt mamullerinde markalaşma olmaz. Çünkü süt sağıldıktan sonra her 20 dakikada bir bakteri oranı 2 katına çıkıyor. Sağılan süt hızlı bir şekilde soğutma tankına ulaştırılmalı. Biz bunu köylerde süt üreticisine bir türlü anlatamadık. 'Sütlerinizi soğutma tankına getirin ya da bir merkezde toplayın' dediğimizde 'süt toplayıcısı sütü evimizin önünde alsın' diyor. Süt toplayıcısı her evden süt alıncaya kadar zaten çiğ sütte bakteri üretimi 2 katına çıkıyor. Bu mantıkla AB ülkelerine süt satmamız hayal. Süt üreticisi kendini yenilemede zamana karşı direnmemeli. Ağırlar düzenli temizlenmeden ve havalandırılmadan babadan kalma sığırcılıkla sütümüzü kimse almaz. Hayal kurmayalım. Sütümüzü Almanya, Hollada, Belçika, İtalya, İngiltere, Fransa, Avusturya ve Çek Cumhuriyeti'ne satmak istiyorsak ilk önce altyapısını oluşturmak zorundayız. Plastik kaba süt sağarak. AB'ye süt satamayız." diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz