Çocukların çalıştırılmasından babalara doğum iznine kadar çalışanlara çok farklı haklar kazandıracak yasa taslağı hazırlanarak ilgili taraflara gönderildi.
Türkiye, AB müktesebatına uyum sürecinde sendikal özgürlüklerin artırılması, 18 yaşını doldurmamış çocukların sanatsal faaliyetlerde çalıştırılması ve çocuk işçiliği, mesleki standartların oluşturulması, sosyal güvenlik sisteminin güçlendirilmesi, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatının geliştirilmesi konusunda bir dizi adım atmaya hazırlanıyor. "AB Müktesebatının Üstlenilmesine İlişkin Türkiye Ulusal Programı Taslağı", görüşleri alınmak üzere, aralarında işçi konfederasyonlarının ve meslek örgütlerinin de bulunduğu çeşitli kesimlere gönderildi.
Ebeveyn izni olacak
Taslağın getirdiği en önemli yeniliklerden biri babalara doğum izni hakkı getirmesi. Bugün Türkiye'de sadece 657 sayılı Devlet Memurları Yasası'na göre çalışan erkek memurlar, 3 güne kadar doğum izni kullanabiliyor. Ancak taslak kabul edildiğinde "ebeveyn izni" kavramı hayatımıza girecek. Devlet Memurları Kanunu ve İş Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'da bu yılın son çeyreğinde yapılacak değişiklikle, doğum nedeniyle verilen ve halen 6 ay olan ücretsiz iznin anne ve baba arasında paylaşılmasıyla "ebeveyn izni" oluşturulacak.
İş hayatı AB'ye uyacak
Taslak, çalışma yaşamında zaman zaman gündeme gelen, ancak çeşitli nedenlerle ertelenen bazı konularda birkaç yıllık dönemde önemli adımlar atılmasını ve ilgili kurumların kapasitelerinin geliştirilmesini öngörüyor.
HER MESLEĞİN BİR SINAVI VE ÖZEL BELGESİ OLACAK
* Ulusal mesleki yeterliliklerin belirlenmesi, mesleki yeterliliklerin AB mevzuatına uyumunun sağlanarak karşılıklı tanınması öngörülüyor. Sınav ve Belgelendirme Usul ve Esaslarını Düzenleyen Yönetmelik yılın son çeyreğinde yayımlanarak, yetkilendirecek kuruluşlarca yürütülecek yeterliliklerin geliştirilmesi, kuruluşların yetkilendirilmesi, sınav ve belgelendirme, eğitim ve mali hususlarla ilgili uygulanacak usul ve esaslar kararlaştırılacak.
İŞÇİ VE MEMURUN SENDİKAL ÖZGÜRLÜKLERİ ARTIRILACAK
* 2008 yılının son çeyreğinde 2821 sayılı Sendikalar Kanunu, 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu ile 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nda değişiklik yapılarak işçilere ve kamu görevlilerine tanınan sendikal özgürlükler artırılacak.
88 YENİ İŞ MAHKEMESİ OLUŞTURULACAK
* 2008-2010 yılları arasında iş mahkemelerinin kapasitesi güçlendirilerek yeni iş mahkemelerinin kurulması planlanıyor. Bu kapsamda 88 yeni iş mahkemesinin kurulması öngörülüyor.
'ARTİST ÇOCUKLAR'LA İLGİLİ DÜZENLEME GELİYOR
* Yılın son çeyreğinde 4857 sayılı İş Kanunu'nda değişiklik yapılarak, 18 yaşını doldurmamış çocukların,radyo, televizyon, film çekimi, reklamcılık ve modellik gibi sanatsal faaliyetlerde çalıştırılmasına yönelik olarak mevzuatta gerekli düzenlemeler yapılacak. Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi İçin Zamana Bağlı Politika ve Program Çerçevesine Dair Başbakanlık Genelgesi yayımlanacak.
Kaynak: Vatan