"Babam küresel bir insandı"

Sosyolog, yazar Prof. Dr. Ümit Meriç, Babıali Enderun Sohbetleri kapsamında babası yazar, çevirmen ve fikir adamı Cemil Meriç'i anlattı. - Meriç: - "Türkiye eğer dünya liderliğinde ismi geçecek, önde yer alacak bir ülke ise, bu tavrı içselleştirmesi lazım. Yani kendimiz kadar başkalarını da çok iyi bilmemiz lazım"

İSTANBUL (AA) - Sosyolog, yazar Prof. Dr. Ümit Meriç, her hafta düzenlenen Babıali Enderun Sohbetleri kapsamında babası yazar, çevirmen ve fikir adamı Cemil Meriç'i anlattı.

Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamaya göre, yönetimini gazeteci, yazar Mehmet Nuri Yardım'ın üstlendiği etkinlik, Babıali Lokantası'nda gerçekleştirildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Ümit Meriç, etkinlikte babası hakkında 4 yılda tamamladığı "Babam Cemil Meriç" adlı kitabı ve babasını anlattı.

Meriç, babasının "Hiçbir kitap bitmez evladım..." sözünü hatırlatarak, "Cemil Meriç'in hayatı bir senaryo metni şeklinde bu kitapta anlatıldı. Mesela 'Timuçirem Kraliçem' bölümü var. Babam bana Timuçirem derdi. Ümit Meriç'in tersten okunuşu. Bölüm başlığı aslında çok dostane bir baba kız ilişkisini ifşa eder. O bölümde babamla olan bazı çekişmelerimiz ve anlaşmazlıklarımızı da okuyucular ile paylaştık. Sırlarımızı ortaya döktük." dedi.

Reklam
Reklam

- "Babam çok yerli ama aynı zamanda da çok küresel bir insandı eserleriyle"

Kitapta babasının rüyalarına da yer verdiğini belirten Meriç, hatıralarını anlattı ve okuma kültürünün önemine dikkati çekti.

Ümit Meriç babasının küresel bir yazar olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Babam çok yerli ama aynı zamanda da çok küresel bir insandı eserleriyle. Buna bağlı olarak, bundan sonra Türkiye eğer dünya liderliğinde ismi geçecek, önde yer alacak bir ülke ise, bu tavrı içselleştirmesi lazım. Yani kendimiz kadar başkalarını da çok iyi bilmemiz lazım. Dünyaya götürecek mesajımız varsa sadece kendimizi bilmekle hiçbir yere varamayız. Hatta ilgilerimizi kendi ülke tarihimizin fetihten önceki yıllarına kadar da götürmemiz lazım geliyor. Bizim İstanbul'un tarihine bütünü ile sahip çıkmamız lazım geliyor. Bu şehrin bütün tarihi kademelerini çok iyi bilmemiz, çok iyi tanımamız, çok iyi gezmemiz lazım. Bu ülkeye sahip çıkmamız, ancak bu ülkenin tarihini ve coğrafyasını bütünü ile öğrenmemiz halinde mümkün olabilecektir."

Reklam
Reklam

Programda ayrıca Meriç, babasının aile ve yetiştiği çevresini, gözlerini kaybettikten sonraki hayatını, babasına kitap okuyan talebeleri anlattı.

Meriç, etkinlik sonunda İnsan Yayınları etiketiyle çıkan "Babam Cemil Meriç" kitabını imzaladı.

Anahtar Kelimeler: