Babasının şehit olduğunu yarım asırda öğrenebildi

53 yıl sonra babasının şehit olduğunu öğrenen Emin Özay, Burdur Şehitliği’nde yatan babasının nasıl şehit olduğunu öğrenmek istiyor.

53 yıl sonra babasının şehit olduğunu öğrenen Emin Özay, Burdur Şehitliği’nde yatan babasının nasıl şehit olduğunu öğrenmek istiyor. Babasının şehitlik belgesinin kendilerine verilmesini isteyen Özay, kalp hastası olduğundan babasının şehitlik kabrine gidemiyor.

Babası Emin Özay’ın 1960 yılında Elazığ’ın Maden ilçesi Yoncapınar Köyü’nden Burdur 58. Topçu Alayı’na askere gittiğini ve 2 ay sonra Maden ilçesinin Hazar nahiyesindeki karakola Burdur Devlet Hastanesi’nde vefat ettiğine dair bir telgrafın geldiğini anlatan 53 yaşındaki Emin Özay; ihtilal zamanında dedesi Ferruş ve ninesi Civan’ın yaşlılık ve yokluktan; 16 yaşındaki annesinin de kendisine hamile olmasından dolayı aileden kimsenin Burdur’a gidip cenazeyle ilgilenemediğini zaten vefatından 20 gün sonra telgrafın Elazığ’a ulaştığını ve bu nedenle nereye gömüldüğünü bile öğrenemediklerini söyledi.

Reklam
Reklam

Babasının ölüm haberinin ardından dünyaya gelen ve ailenin tek çocuğu olan babasının adını alan Emin Özay; babası öldüğünde 1 yaşında olan ablasıyla kendisine babaannesinin nice zorluklarla baktığını ve 53 yıldır ne babasının şehit ne de kendilerinin şehit çocuğu olduğunu bilmediklerinden yakınarak, babasının Burdur Şehitliği’ndeki kabrinin 53 yıl aradan sonra bulunuş anını şöyle anlattı:

“Bir yakın akrabamız bundan 3 yıl önce oraya asker oldu. Aynı bölüğe askere gittiğini öğrenince o akrabamızı ‘Oraya gidince mezarlıklarda ve askeri mezarlıklarda gezip babamızın mezarını bulabilirsen iyi olur’ diye tembihledik. O asker akrabamız da oraya gidince izin günlerinde askeri mezarlı gezerken babamızın mezarını buldu. Bize fotoğrafını çekip gönderdi. Ben de bundan 2 buçuk ay önce Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na 1960 yılında Maden Karakolu’na gelen telgraf ve şehitlikteki fotoğraflarla bir dilekçe gönderdim. Kara Kuvvetleri Komutanlığı Burdur’daki 58. Topçu Piyade Topçu Tugayı’na yazı yazmışlar ancak kayıtlarına rastlanmamış. Fakat babam Burdur Şehitliği’nde yatıyor. Mezarı yapılı şekilde şehit diye geçiyor, şehadet tarihi belli ancak nasıl şehit düştüğü kayıtlarda yok. Bize bu yaşımıza kadar bir şehitlik belgesi verilmedi. Devletten babamın şehit düştüğüne dair ölüm neticesini öğrenmek istiyoruz. Babam şehitse bize şehit çocuğu ünvanı verilmesini istiyoruz. Devlet büyüklerimize buradan sesleniyoruz. Başbakanımız ve Cumhurbaşkanımız bu olaya bir el atsınlar. Askeri şehitlikte yatan bir şehidin kayıtları nasıl olmaz? Babamın nasıl öldüğünü bilmek istiyorum. Burdur’da kazayla mı öldü veya hastalandı mı öldü; ölüm neticesi bile meçhul. Bu soruların cevabının bulunması için devlet büyüklerimizden yardım istiyoruz.”

Reklam
Reklam

Kalp hastası olduğu için babasının Burdur Şehitliği’ndeki kabri başına gidemediğini söyleyen evli ve 2 çocuk babası PTT’den emekli memur Emin Özay; “Böyle 53 yıl sonra mezarı bulunca tabi ki duygulandık. Babamızın şehitlikte mezarı yapılı, devlet ilgilenmiş ama bize de bir bilgi verilmemiş. Bu gurur verici bir şey tabi ki insan duygulanıyor. Neticede babamız şehit olmuş, biz de şehit çocuğuymuşuz. Bu güzel bir duygu. Şehitlik herkese nasip olmaz. Bir de şehit çocuğu olarak bize şehadet belgesi verilse gurur duyarız devletimizle.” dedi.

Ajans23 / Buşra KESKİN

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: