'Baca Temizliği' Deyip Geçmemek Lazım

Eskişehir'in en ünlü eğlence mekânında iftar saatinde meydana gelen yangın korku dolu saatlerin yaşanmasına sebep...

Eskişehir'in en ünlü eğlence mekânında iftar saatinde meydana gelen yangın korku dolu saatlerin yaşanmasına sebep oldu. Restoranın mutfak kısmındaki bacada biriken yağ tabakasının alev almasıyla başlayan yangın, kısa zamanda tüm binayı sardı. İtfaiye ekiplerinin kontrol altına almakta zorlandığı yangın, 3 saatte ancak söndürülebildi. Olayda ölen ya da yaralanan olmazken, eğlence mekânının restoran kısmı kullanılamaz hale geldi. Yaşanan bu olay iş yerlerindeki bacaların ne derece denetlendiği sorularını akla getirdi. Uzmanlar, bacadan dolayı çıkan yangınların denetimsizlikten, firmaların gereken tedbirleri almamasından ve ‘Bize bir şey olmaz’ mantığından kaynaklandığını söyledi.

Reklam
Reklam

Eskişehir'in ünlü eğlence mekânı 222 Park’ın restoran kısmında çıkan yangın korku dolu anların yaşanmasına neden oldu. Mutfakta bulunan şömine bacasında biriken yağların alev alması sonucu başlayan yangın kısa zamanda çatıyı ve tüm binaları sardı. Yaşanan olay sonrası eğlence mekanının restoran kısmı kullanılamaz hale geldi. Yaşanan bu olay, işyerlerindeki baca temizliğinin nasıl yapılması gerektiğini akla getirdi. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı baca temizliği konusunda yetkili olan Ahmet Tosun, bacaların binaların akciğeri olduğunu ve temizliğine özen gösterilmesi gerektiğini söyledi. Toplumda bu bilincin oluşmadığını vurgulayan Tosun, baca temizliğinin yetkili firmalarca yapılması gerektiğinin altını çizdi. Tosun, “Doğalgaz kullanılan bacalarda en az yılda bir kez, iş yerlerinde ve durumuna göre ayda mutlaka bir kez yapılması gerekiyor. Bunların yapılmaması parlamalar, patlamalar ve yangınlara neden olabiliyor. Bunların yaşanmaması için mutlaka baca temizliği şart.” dedi.

Reklam
Reklam

İş yeri sahiplerinin ve vatandaşların ücretinden, bilinçsizlikten ya da ucuza mal etme istemesinden dolayı bacalara önem vermediğinin söyleyen Tosun, iş yeri bacalarının eski yöntemlerle temizlenmemesi gerektiğini ifade etti. Tosun şöyle dedi: “Biz işyerlerinin yağlı bacalarını temizlerken çeşitli kimyasallar kullanıyoruz. Temizleyici fırçalar ve ekipmanlar kullanıyoruz. Yapılan çalışmanın farkını gösterme adına da, iş başlamadan önce ve iş sonrası mutlaka kameraya alıyoruz.”

İş yerinde çalışan personelin mutlaka baca temizliğine ve yaşanacak olumsuzluklara karşı eğitimli olmalarını gerektiğine de değinen Tosun, “Özellikle 10 kişiyi geçen yerlerde personelin yangın eğitimi, parlamalar, patlamalarda nasıl davranması gerektiğine yönelik eğitim alabilirler. Vatandaşlarımız baca temizliği konusunda doğalgaz ise o ilin doğalgaz dağıtım şirketinden ve itfaiyelerden gerekli yardımı alabilirler.” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: