Kış aylarında en çok karşılaştıkları yangınların baca yangınları olduğunu ifade eden Kaplan, "Onarımı yapılmayan veya baca temizliğinden anlamayan kişilere baca temizliği yaptırılıyor. Bu nedenle de sobaların ve kaloriferlerin yakılmasından bir kaç hafta sonra yangınlar baş gösteriyor. Kış aylarında çıkan ev yangınlarının büyük çoğunluğu bacalardan kaynaklanıyor. Baca yangınlarının çıkma nedeni ise büyük oranda ihmallerdir. İnsanlar baca temizliğini ihmal etmeyip mutlaka yaptırsınlar fakat bacalarını temizletecekleri insanlara mutlaka dikkat etsinler. Baca temizliğinden anlamayan kişilerin yapacakları temizlikten sonra baca dibine dökülen kurumların mutlaka alınması gerekiyor, dökülen kurumların alınmaması ise soba yakıldığında çıkan kıvılcımlardan tutuşarak yangına neden oluyor. Yangınları önlemek ve rahat ve sıcak kış geçirmeleri için işini bilen baca temizliğinden anlayan insanları tercih etsinler" dedi.
Kaplan, geçen 9 aylık süre içerisinde Trabzon'da 258 yangın meydana geldiğini ve bu yangınlarda 1 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. Kaplan, şunları söyledi:
"Trabzon'da çıkan yangınların, yüzde 70'ni sigara ve kibrit izmaritlerinin neden olduğu yangınlar oluşturuyor. Bu yangınların önlenmesinde ailelere büyük görev düşüyor. Ailelerin kesinlikle çocuklarının ellerine oyun amaçlı bile olsa kibrit
vermemeleri ve sürekli evdeki bu tehlikeyi çocuklardan uzak tutması gerekiyor."
Diğer yangınların baca ve elektrik kontağından çıktığını söyleyen Kaplan, toplam 258 yangında 576 milyar 611 milyon liralık maddi hasarın meydana geldiğini belirtti.
Kaplan, 75 personel ve 15 itfaiye aracı ile gece gündüz yangınlara karşı mücadele verdiklerini söyledi.