Uykuyu çekilmez hale sokan ve hemen hemen her gece tekrarlayan gece yatağa yatınca ayaklarda görülen ağrı ve kasılma tarzında tam tarif edilemeyen bacak rahatsızlığının adı huzursuz bacak sendromudur
Yattıktan kısa bir süre sonra bacaklarda ortaya çıkan genellikle gerginlik, uyuşma, batma, yanma, iğnelenme veya tarif edilemeyen garip bir rahatsızlık hissi biçiminde bir yakınma tarif eden hastalar bu yakınmalarını gidermek için bacaklarını hareket ettirir ve yataktan kalkar yürür.
İlk zamanlarda yorgunluk veya bacağa giren kramp gibi algılanır ve hastalığın belirtilerinin tekrar etmesiyle hemen her gece rahatsızlık tekrar etmeye başlar, uykuya dalmalar gecikir, kişide bacak huzursuzluğu yanı sıra uyku problemi de başlar.
Hastalık genelde orta ve üstü yaşlarda görülür ve % 50 kalıtsal özellik taşır.Son yıllarda genç yaşta da çok sık görülmeye başlamıştır. Bu hastalığın hasta tarafından tarifi zor ve uzmanlık gerektiren bir konu olduğu için konusu olmayan hekimler tarafından atlatılabilir. Çünkü muayenede hastalığa ait bir bulgu saptanmaz.
Bu rahatsızlık bazı hastalıklar ile birlikte görülebilir. Bunların başında; şeker hastalığı, demir eksikliği, anemi, (halk deyimiyle kansızlık) beslenme bozuklukları ve bazı kanserler gelir. Bu durumlarda hekimin yaptığı muayenede sadece mevcut hastalığa ait belirtiler görülür.
Huzursuz bacak hastalığı, hastayı ve hastanın eşini gerçekten huzursuz yapar. Rahatlamak için devamlı ayaklarını hareket ettirme, kalkma, dolaşma hem hastanın kendisinin hem de eşinin uykusunu bozar.
Kesin tanı hastaya uyku EEG si (Beyin elektrosu) çekilerek ayaklara takılan aparatlarla konur.Son yıllarda hastalaraın bu tetkik için hastane ortamına gitmesine gerek kalmamıştır.En son teknolojiye göre üretilen cihazlar sayesinde evde bu tetkik kolayca yapılabilmektedir.Böylece hastayı yatağından ayırmadan daha konforlu şekilde hastalık teşhis edilmektedir.
Yukarıda söylediğim gibi hastalığın tanısı uzman hekim gerektirir ve zordur. Bugün için hastalığa sebep olan etkenler tam olmasa da anlaşılmıştır. Fakat tedavisi başarıyla yapılmakta ve hasta rahatlamaktadır. Hekime başvuran hastada tanı tam konulduktan sonra hastalığa neden olabilecek diğer hastalıklar araştırılır. Herhangi bir hastalık tespit edilirse hastalıkla beraber tedavi paralel yürütülür. Ailevi olanlar da semptomatik yani şikayete yönelik tedavi yapılır. Vücut direncinin düşük olması, depresyon, uykusuzluk bu hastalığın şiddetini arttırdığı için hekim tarafından gözden kaçırılmadan irdelenmeli ve tedavisi yapılmalıdır.
Her hastalıkta olduğu gibi erken teşhis ve tedavi önemlidir.
Sorularınız için: serdar.dag65@mynet.com