Bademin dövülerek suyunun çıkartılmasıyla elde edilir ve hayvansal bir süt değildir. Bu sebeple laktoz ve kolesterol içermeyen bu faydalı besin kaynağı, çoğu zaman hayvansal sütlerin yerine tercih edilebilir. Piyasada bulunan badem sütleri genellikle vitaminlerle desteklenir, çikolata ve vanilya aroması içerir. Bu bakımdan çocukların ilgisini çeken ve severek içtikleri bir içecek olmasının yanı sıra içeriğiyle de fayda sağlar.
Miktar: 100 g
Kalori (kcal): 24
Yağ (g): 1.1 g
Karbonhidrat (mg): 3
Protein (g): 0.5
Badem sütü ne işe yarar? Badem sütü diğer süt çeşitleri gibi bol miktarda kalsiyum içerir. İçerisinde yüksek oranda E vitamini de bulunan badem sütü, zengin içeriğiyle özellikle kemik sağlığının korunmasında önemli rol oynar. Badem sütü ile inek sütünün karşılaştırması yapıldığında sindirim açısından da avantajlar ortaya çıkıyor. İnek sütü sindirim problemlerine sebep olurken badem sütü laktoz içermediği için şişkinliğe ve çeşitli sindirim sorunlarına yol açmaz. Badem sütü vitamin ve mineral bakımından zengin olsa da inek sütü kadar protein içermiyor. 1 bardak badem sütü, E vitamini ihtiyacının %125’ini karşılarken inek sütü %50’sini karşılıyor. Badem sütü sağlıklı bir vücut için gereken vitamin ve minerallerin hemen hepsine sahiptir. Bu yüzden pek çok hastalığın şifa kaynağıdır ve alternatif tıbbın önemli besinlerinden biridir.
Badem sütü yüksek tansiyon hastalarının kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur. Bu açıdan soya ve süt ürünlerine karşı tolerans geliştiren tansiyon hastaları için badem sütü iyi bir alternatiftir. Badem sütünün içerisinde de soya ve sütte bulunan mineral ve vitaminler mevcuttur.
Damarların düzgün çalışabilmeleri ve vücuttaki kan akışını sorunsuz biçimde devam ettirebilmeleri için bağlarını yitirmeden özgürce genişleyebilmeleri gerekir. Damarların bu özelliğini koruyabilmesi de D vitamini ve fosfor mineralinin vücuda düzenli olarak alınmasına bağlıdır. Bu nedenle badem sütü, besin eksikliğini gidermek ve kalbin sağlıklı bir şekilde çalışmasını desteklemek için ideal bir doğal kaynak olabilir.
Bol miktarda E vitamini içeren badem sütünün yeterli miktarda tüketimi cilt sağlığının korunmasına yardımcı olur. Badem sütünün cilde faydaları, içerisinde bulunan vitaminlerin yanı sıra, zarar görmüş cildin onarılmasına yardımcı olan antioksidanlarla da desteklenir. Bununla birlikte A vitamini açısından da zengin olan badem sütü cilt temizleme losyonu olarak kullanılabilir. Badem sütüne gül suyu ekleyip cildi temizlemek, badem sütünün etkisini artırır, cildi ferahlatır ve besler.
Badem sütü, diş ve kemiklerin sağlamlaştırılması ve sağlıklı kalabilmesi için gerekli olan kalsiyumu içerir. Kalsiyum, kanın pıhtılaşması, kasların rahatlatılması ve kalbin sağlıklı ve düzenli bir şekilde çalışması için gereklidir. Yetişkinlerde ve bebeklerde sağlıklı kemik büyümesine fayda sağlar. Osteoporoz riskini azaltmaya yardımcı olur. Badem sütünün bir porsiyonu günlük kalsiyum ihtiyacının %30’unu karşılar. Kalsiyum, D vitamini ile birlikte daha etkilidir.
Badem sütü birçok kardiyovasküler rahatsızlığın baş faktörü olan kötü kolesterolü düzenleyen gıdalardan çok daha etkilidir ve iyi kolesterolü destekler. Yapılan araştırmalar, badem tüketiminin kroner kalp hastalığı riskini azaltmada etkili olduğunu söylemektedir. Badem sütünün tüketimi, vücuda yüksek oranda potasyum desteği sağlar. Potasyum, vazodilatör (damar genişletici) görevi gören, kalpteki gerginliği ve zorlamayı azaltan önemli bir mineraldir.
Badem sütü vücut için gerekli olan kalsiyum ve potasyum minerallerini yeterli miktarda içerir. Ayrıca fosfor minerali de badem sütünün olumlu etkilerini artırır. Bu minerallerin seviyeleri soya ve süt ürünlerinin içerisinde yüksektir. Kronik ve akut böbrek rahatsızlığı olan kişiler, potasyum ve kalsiyum miktarı yüksek yiyeceklerden uzak durmalıdır. Bu sebeple böbrek hastaları, süt ürünlerine alternatif olarak badem sütü tüketebilir.
Badem vücudu tok tutan bir kuruyemiştir. Badem sütü de vücutta aynı etkiyi yaratır. Kişiye tokluk hissi verir ve aynı zamanda protein ve kalsiyum ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olur. Badem sütü kalorinin hızlı bir şekilde yakılmasını sağlar ve metabolizmayı hızlandırır, böylece kilo vermek kolay hale gelir. Pek çok diyet listesinde ilk sıralarda yer alan badem sütü, aynı zamanda vücuttaki toksinlerin atılmasına da yardımcı olarak detoks etkisi yaratır.
Badem sütü, süt ürünleriyle yapılabilen hemen her şeyde kullanılabilir. Dahili kullanımının dışında cilt temizleyici olarak kullanılabilir. Badem sütü bulmakta zorlanan kişiler ise badem sütünü evde kendileri yapabilirler. Badem sütü yapmak için; çiğ badem 8 saat suda bekletilir ve süzülür. Bir ölçü badem için 2 ölçü kadar su kullanılır ve karışım blenderdan geçirilir. Sonrasında süzerek içime hazır hale getirilir. Badem sütü ile neler yapılır? Badem sütü farklı şekillerde kullanılmaya uygundur. Özellikle laktoz hassasiyeti olan kişilerin sıkça tercih ettiği bir süt olan badem sütü ile tatlı, muhallebi ve çorba yapılabilir.
Badem sütü ne kadar içilmeli? Günde 1 bardaktan fazla tüketilecek badem sütü vücudun ihtiyacı olan mineral seviyesinin üstünde mineral alımına neden olabilir. Bu yüzden uzmanlar günde 1 bardak badem sütü tüketmenin uygun olduğunu ifade ediyorlar.
Badem sütü, inek sütü sevmeyen bebekler için sütü sevdirmenin en iyi yollarından biridir. Badem sütünün hafif vanilyamsı ve çikolatamsı kokusu çocukları cezbeder ve içimi kolaylaştırır. Ancak badem sütünün alerjiye neden olabilecek bir yapıya sahip olması nedeniyle bebeklerin 2 yaşından sonra tüketmesi daha uygundur.
Kilolu bebekler için badem sütü ideal bir içecek olabilir. Çünkü badem sütünde bulunan yağ oranı bademe göre oldukça azdır. Bu şekilde yağ oranı düşük bir besleyici görevi görür. Ayrıca laktoz içermediği için de gaz sorunu yaşayan bebekler için iyi bir alternatiftir.
Hamilelikte badem sütü içmek hem bebek hem de anne adayı için faydalıdır. Bu dönemde yeterli miktarda kalsiyum almak kalp ve kemik sağlığının korunması için önemlidir. Ara öğünlerde tüketilen badem, ceviz gibi kuruyemişlerin yanında badem sütü tüketmek hamilelikte yaşanan sindirim sorunlarının önüne geçer.