Aerospace ve İngiltere Savunma Sistemleri (BAE) ile Avrupa Havacılık ve Uzay Savunma şirketinin (EADS) birleştirilmesi için yapılması planlanan anlaşma, siyasi açmazlar nedeniyle iptal edildi.
İptal kararı İngiltere, Fransa ve Almanya hükümetlerinin günlerdir aralarındaki anlaşmazlıkları aşmak üzere yürüttükleri görüşmelerin sonuç vermemesinin ardından açıklandı.
İngiltere, Fransa ve Almanya’dan şirketlerin birleşmesinin ardından BAE üzerindeki nüfuzlarını sınırlı tutmayı kabul etmelerini istedi. Dolayısıyla BAE’nin Pentagon ile güçlü iş ilişkileri sürdürülebilecekti.
BBC’nin aldığı duyumlar Almanya’nın esas olarak anlaşmaya karşı olduğuna işaret ediyor.
BBC ekonomi editörü Robert Peston “Almanların uzlaşma taraftarı olmadığı [dün gece] ortaya çıktığında EADS ve BAE’nin tüm süreci durdurmaktan başka seçeneği kalmadı” dedi.
Açıklama, anlaşmanın sağlanması için belirlenen tarihten saatler önce geldi.
BAE İcra Kurulu Başkanı Ian King “Taraf hükümetlerle kabul edilebilir bir anlaşma sağlayamadığımız için hayal kırıklığı yaşıyoruz” dedi.
EADS başkanı Tom Enders ise “Ian King’e güveni ve ortaklığı için özel teşekkürlerimizi iletiyoruz. Yazık ki başaramadık, ancak denediğimize memnunum” şeklinde konuştu.
Haberin duyulmasının ardından Londra borsasında BAE hisseleri yüzde 2 oranında düşerken, EADS hisseleri yüzde 3 değer kazandı.
İngiliz BAE şirketi ile Fransız-Alman ortaklığı Airbus’ın sahibi EADS’ın, bugün Londra borsasının kapanmasının ardından, Londra merkezli Şirket Birleşmeleri Düzenleme Kurulu’na 45 milyar dolar değerindeki birleşme pazarlıkları için ek süre isteyip istemeyeceklerini bildirmesi gerekiyordu.
BBC editörü Peston, görüşmeler için ek süre talep etmeme kararının, iki şirket yönetimi arasında pazarlıkların birkaç ay sonra yeniden başlayamayacağı anlamına gelmediğine işaret etti.
Birleşmenin iptal edildiğinin duyurulduğu ortak açıklamada King ekibinin “fırsatları takip edeceğini” söylerken Enders, EADS’ın “uluslararası büyüme yoluna devam edeceğini” belirtti.
Enders “gelecekte beraberce üstesinden geleceğimiz başka zorluklar olacağından eminim” diye ekledi.
İngiltere Savunma Bakanı Philip Hammond, Fransız ve Alman dışişleri bakanları ile toplantılarını Belçika’nın başkenti Brüksel’de yapıyordu. Birleşme için üç ülke hükümetlerinin onayı gerekiyordu.
EADS’da sadece Fransız hükümetinin doğrudan hissesi bulunuyor.
Almanya da şirket ortağı Alman endüstri grubu Daimler üzerinden oldukça etkin bir kontrol sağlıyor.
Başbakan Angela Merkel’in sözcülerinden biri birleşme planının başarısızlığına rağmen hükümetin, devlet kalkınma ajansı KfW’nin Daimler’in kalan yüzde 15 hissesini de satın alması için pazarlıklarına devam edeceğini açıkladı.
İngiliz hükümeti BAE’nin hisselerinin çoğunluğuna sahip olması dolayısıyla herhangi bir anlaşmayı veto edebilir.
Editörümüz büyük oranda Almanya’nın ayak diremesinden dolayı, dün geceden itibaren anlaşma sağlanmasının oldukça uzak göründüğünü belirtti.
BAE yönetim kurulu “anlaşmanın sağlanabilmesi için Fransa ve Alman hükümetlerin her birinin birleşme sonrası şirketin yüzde 9’dan fazla pay sahibi olmamasını, blok olarak oy kullanamayacaklarını ve holding şirket kurulunda temsilcileri olamayacağını” kesin şartlar olarak ortaya koydu.
Bununla beraber kırılma noktasının İngiltere’nin, Fransız, Alman ve İngiliz hükümetlerinin atadığı yöneticilerin birleşme grubu şirketinin üst kurulunda bulunmamaları şartında ısrar etmesi gibi görülüyor.