Bafa'da 10 yeni bitki türü tespit edildi

AYDIN (İHA) - Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Prof. Dr. Mustafa Kemal Yalınkılıç, Aydın'ın Söke İlçesi sınırları içersinde bulunan Bafa Gölü çevresinde 10 yeni bitki türü tespit ettiklerini açıkladı.

Bafa Gölü çevresinde Alman bilim adamlarıyla ortaklaşa yürütülen 'Tiwing Projesi' çalışmalarını incelemek üzere Aydın'a gelen Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Prof. Dr. Mustafa Kemal Yalınkılıç, Vali Mustafa Malay'ı makamında ziyaret etti. Yalınkılıç, burada yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 25 Avrupa ülkesinin toplam mevcudu kadar bitki ve hayvan türü zenginliğine sahip olduğunu belirterek, "Türkiye'de 80 bin tür hayvan çeşidi yaşarken, 25 Avrupa ülkesinde ise bu rakam sadece 60 bin civarındadır. Bitki türü bakımından da Türkiye çok zengin bir ülke. Bafa, bu zenginliklerin başında geliyor. Göl çevresinde daha önce 250 bitki türünün varlığı biliniyordu. Almanya'dan gelen bir heyetin yaptığı araştırmada ise bu rakam 450 olarak tespit edildi" dedi.

Reklam
Reklam

Bafa Gölü çevresinde yürütülen proje hakkında bilgiler veren Yalınkılıç, yapılan çalışmalarla bölgenin biotop haritasını oluşturacaklarını kaydetti. 1 aydır devam eden araştırmalarda Bafa Gölü çevresinde dünyada daha önce rastlanmamış 10 yeni bitki türü tespit ettiklerini açıklayan Yalınkılıç, "Biz kendi imkanlarımızla 2 yıl önce bu çalışmaları başlatmıştık. Almanya heyetiyle hazırlanan proje bizim çalışmalarımızla çok iyi örtüştü. Bu çalışma aynı zamanda Antalya Belek'te de devam ediyor. Biotop haritası tamamlanan Türkiye'deki ikinci bölge Bafa oldu. Bölgede hangi HABİTAT türleri bulunduğu, bunların geleceğe ilişkin durumuyla ilgili çalışma tamamlandı. Varlığı tespit edilen 10 yeni türü isimlendirerek, bilimsel kaynaklarda yer almasını sağlayacağız" diye konuştu.

Yalınkılıç, Aydın'ın Kuşadası İlçesi'nde bulunan Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı'nın da dünyanın sayılı parklarından olduğunu kaydetti.