Samsun’un Bafra ilçesinde yazlık ürünlerin pazara inmesiyle birlikte kışlık ürünlerin ekimlerine başlandı.
Bafra ovasında bu yıl ortalama 60 hektar alanda kışlık sebze üretileceğini söyleyen Bafra Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Bilgiç, tohum ekme makinesi ile üreticinin tohum kaybının önlendiğini söyledi.
Tohum ekme makinesinin Samsun İl Özel İdaresi tarafından Bafra Sebze Üreticileri Birliğine verildiğini söyleyen Bilgiç, “Bu makinenin kullanma hakkı bize verildi. Yüzde 5’ini özel idareye ödemek şartıyla biz çalıştırıyoruz. 750 kuruş ile 1 lira arasında ekim yapıyoruz. Makinenin özelliği, tohumlara el değmeden ekmesi. Ayrıca, hibrit tohumların çok pahalı olmasından dolayı, tek tek ekme özelliğine sahip. Üreticiye burada tohumu ekiyoruz, evde de fidesini yetiştiriyor daha düzenli bir şekilde ekim yapıyor. Önceden Antalya’dan getirtiyorduk, gelirken iklim değişikliği oluyordu. Antalya sıcak olduğundan pek uyum sağlamıyordu. Şu anda kışlıklarda Bafralı kendi fidesini kendi yetiştirterek kaliteli bir ürün sağlıyor. Kışlık ürünler arasında kırmızı lahana, beyaz lahana , karnıbahar, brokoli çeşitlerimiz var. Kırmızı lahana ekimi bitti, karnıbahar ekimileri başladı. 75 gün ile 240 güne kadar ekim çeşitleri var. Şu anda bunların ekimleri başladı. “dedi.
Selden dolayı geçen yıl üreticinin para kazanamadığını ifade eden Bilgiç, “ Bafra’yı sel vurmasından dolayı, sel alanlarını tuttular kışlık ekimine çevirdiler, kışlık da para etmedi, üretici 2 yıldır çok mağdur. İnşallah bu yıl ürün para eder. Bafra üreticisinin ayakta kalabilmesi için, ürünün 2 yıl para yapması lazım. O zaman belki üretici ekonomik durumunu düzeltir.“ diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz