Bağ-Kur'un borç yapılandırma hedefi

BURSA (İHA) - Sigorta borcu olan mükellefler, sosyal güvenlik prim alacaklarının yeniden yapılandırma uygulamasından yararlanmak için SSK ve BAĞ-KUR müdürlükleri önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

BAĞ-KUR İl Müdürü Ekmel Yaman, 1 Nisan'da başlayan ve 31 Mayıs 2006 tarihine kadar devam edecek yeniden yapılandırma çalışmalarında prim borcu olan ve taksitlendirme yaptırmak isteyen mükelleflerin kuruma yazılı olarak şahsen başvurmaları gerektiğini, aksi takdirde postayla yapılacak müracaatların kabul edilmeyeceğini ifade etti.

Reklam
Reklam

Yaman, talepleri kabul edilip, borçları yeniden yapılandırılan mükelleflerin, borçlarına ilişkin ödeme yükümlülüklerini bir takvim yılında, taksit veya cari primlerini 3 defadan fazla ödememeleri halinde taksitlendirmelerinin feshedileceğini söyledi. Yaman, "Ödeme yükümlülüklerini yerine getirmeyenlerin taksitleri iade edilmeyecek, borçlarına mahsup edilecektir" dedi.

Sigortalının şimdiye kadar ödemede en büyük sıkıntı yaşadığı ödemelerin eski borçlara mahsup edilmesi durumunun değişerek, borçlu lehine dönüştüğünü belirten Yaman, "Ödenen primler öncelikle ödemenin yapıldığı aya ait cari prime, fazlası ise en eski prime ve gecikme zammı borcuna mahsup edilecektir" diye konuştu.
Prim borcu olan mükelleflerin, toplam borçlarının yüzde 25'ini peşin veya 4 taksitini cari ay primleriyle birlikte ödemeleri halinde, takip eden aylarda sağlık karnesi çıkarabileceklerinin altını çizen Yaman, peşin ödemelerde ise taksit farkı olmadığı için sigortalılar için daha avantajlı olduğunu kaydetti. Yaman, kurumdan veya başka kuruluşlardan emekli olup da BAĞ-KUR kapsamına girenler için, sosyal güvenlik destek primlerinde indirim ve taksit yapıldığını anlatarak, ölen kişilerin hak sahiplerinin de bu yapılandırmadan yararlanabileceklerini belirtti.

Reklam
Reklam

Yaman, "Sosyal güvenlik prim alacaklarının yeniden yapılandırma uygulamasıyla, 30 bin sigortalının başvurmasını bekliyoruz. BAĞ-KUR olarak yapılandırma hedefimiz ise 350 milyon YTL" şeklinde konuştu.