Bağdat izin vermedi, Bakan Kayseri'ye indi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın, petrol ve gaz konferansına katılmak üzere yapacağı Erbil ziyareti, Bağdat yönetiminin son dakika engeline takıldı.

Irak merkezi hükümeti uçuş iznini iptal edince uçağın rotası Kayseri’ye çevrildi.
Hürriyet'in haberine göre, Bakan Yıldız ve resmi heyeti taşıyan GAP uçağı, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda pist başına geldiğinde Irak’ın başkentinden uçuş iznine iptal haberi geldi. Bunun üzerine bir değerlendirme yapan Türk heyeti, uçuşu iptal etmek yerine davet gelirse Bağdat üzerinden Erbil’e geçme planı yaptı.
**HAVADA ROTA DEĞİŞTİ**
Bu konudaki öneriye Bağdat’tan beklenen yanıt gecikince uçak İstanbul’dan hareket etti.
Ancak yolda yapılan değerlendirmeler neticesinde Erbil’e ve Bağdat’a gitmenin mümkün olmadığı anlaşılınca Kayseri’de mola verildi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Erbil gezisinin Bağdat yönetimi tarafından engellenmesi konusunda ilk değerlendirmeyi GAP uçağında kendisine eşlik eden gazetecilere yaptı. Yanlış anlamanın giderileceğine inandığını söyleyen bakan Yıldız şunları söyledi:
**SIRT ÇEVİRMEK SUÇ OLUR**
“Merkezi Irak hükümetine rağmen bir şey yapma niyetimiz yok. Doğru da olmaz. Ama Norveç, ABD, Güney Kore firmaları Irak’ın kuzeyinde çalışırken, buna kayıtsız kalmamız mümkün değil. 19 ülkenin 37 firmayla iş yaptığı Irak’ın kuzeyine, Türkiye’nin sırtını çevirmesi asıl suç olur.”
“Ben Başbakan Yardımcısı Sayın Hüseyin Şehristani’yi Boğaz’da yemek yemeye davet ediyorum. Eğer davet ederse Bağdat’ta çorba içmeye de giderim. Biz konuşmazsak bu pürüzlerin giderilmesi nasıl mümkün olacak?”
**YÜK OLDUĞU BİLİNİR AMA…**
“Siyasetin enerjiye, enerjinin siyasete zaman zaman yük olduğu bilinir. Ancak enerji omzu güçlenirse bazı siyasi pürüzleri daha rahat kaldırırız. Türkiye Irak’ın her yerindeki enerji üretimi ihalelerine katıldı. 25 milyar dolarlık projeden, TPAO’nun payına düşen 5 milyar dolar. Sadece Irak’ın kuzeyiyle iş yapma derdimiz yok.”
**HİÇBİR ŞEY GİZLİ KALMASIN**
“Bugün Irak’ın petrol geliri 100 milyar dolar. Üretimi 2,7 milyon varil. Üretim eğer 8 milyon varile çıkarsa geliri 300 milyar olur. Irak’ta 3 yılda yeniden kurulur. Biz şeffaflığın gücüne inanıyoruz. Hiçbir şeyin gizli kalmamasını, konuşulmasını istiyoruz. Eğer Rusya ile bunu başardıysak, kardeşimiz Irak ile kardeşimiz Şehristani ile niye başaramayalım diyoruz.”
Anahtar Kelimeler: