Bağdat'tan Stockholm'e ölüm yolculuğu

Stockholm'den Osman İkiz, İsveç'te intihar saldırısı düzenleyen Iraklı Teymur Abdülvahap'ın ölüm yolculuğunu anlatıyor

Osman İkiz

Stockholm

Abdülvahap, eylemi doğumgününden hemen önce gerçekleştirdi

Noel'e iki hafta kalmış olduğundan, hediyelik alışverişinde geç kalmak istemeyenler o cumartesi günü sokakları doldurmuştu.

Motorlu araçların girmediği Drottning Caddesi tıklım tıklımdı. Hava bir hayli soğuktu. Saatler 16.52'yi gösterdiği sırada Drottning Caddesi'ni kesen Olof Palme Caddesi'nde bir patlama sesi duyuldu. Patlama bir otomobilde meydana gelmişti. Otomobilin bagajındaki gaz tüpleri patlamıştı. Tam on dakika sonra Drottning Caddesi'ne çıkan bir başka sokağın köşesinden bir patlama sesi daha geldi. Patlamanın geldiği yöne bakanlar yerde birinin kıvrandığını gördüler. Üst katlarda oturan biri de hemen pencereye koştu. Yerdeki adamı görünce hemen acil yardıma telefon etti. Bu arada yerdeki adama yardım etmek üzere yanına yaklaşanlar bomba çığlıklarıyla kaçışmaya başladı. Kimse ne olduğunu tam olarak kavrayamamıştı. Birkaç dakika sonra gelen polis adamın vücudunda bombaları görünce herkesi uzaklaştırdı. Ambulans beş dakika sonra geldi. Sağlık görevlileri hala nefes alıyor olsa da, karın ve göğsü parçalanmış adamın kurtarılamayacağını anladıklarından, üzerini örtüp bıraktılar. Çok geçmeden ölen adamın intihar eylemcisi olduğu anlaşıldı. Patlama meydana gelen otomobil de onundu. Eyleme girişmeden dört saat önce ulusal haber ajansı TT ve istihbarat servisine elektronik posta göndermiş, eklediği ses dosyasında giriştiği eylemin nedenlerini anlatmıştı. Radikal İslamcı Teymur Abdülvahap, Muhammed Peygamber karikatürlerini protesto etmediği ve Afganistan'a asker gönderdiği için İsveç'i cezalandıracağını söylüyordu. Teymur Abdülvahap'ı tanıyanlar şaşırmıştı.

Reklam
Reklam

'İkinci evlilik için karımdan izin aldım' Teymur Abdülvahap 1982'de Bağdat'da dünyaya geldi. Ailesiyle 1992'de İsveç'e göç etti. Tranas kasabasında mutlu bir çocukluk dönemi geçirdi. Lisede çalışkan, zeki bir öğrenci olarak göze çarpmaktaydı. Kolayca sosyal ilişki kuran bir çocuktu. Liseyi bitirince fizyoterapi eğitimi için İngiltere'ye gitti. İngiltere'de Mısırlı bir imamın etkisinde kalarak radikal İslamcı çevreye katıldı.

Karısı da aynı görüşleri taşıyor, yüzünü peçe ile örtüyordu. Teymur Abdülvahap son aylarda bir evlilik daha yapmak üzere internette kendine eş aramaktaydı. İslam kurallarına uygun geniş bir aile kurmak istediğini, karısının da buna onay verdiğini yazıyordu. Bükreş'te doğan karısının, babası Iraklı annesi Romanyalıydı. Gazeteciler, intihar eyleminden sonra Bükreş'te Taimour Abdulwahab'ın karısının anneannesiyle görüştüler. Yaşlı kadına göre Teymur Abdülvahap'ı şeriatçı yapan torunuydu. Torunu, babasının görevi nedeniyle Kuzey Afrika'da bulundukları sırada şeriatçı görüşlere sempati duymaya başlamış, İngiltere'de de yüzünü peçeyle kapatacak kadar kendi ifadesiyle yoldan çıkmıştı. Teymur Abdülvahap, karısı ve üç çocuğuyla 'radikal İslamcıların üssü' olarak tanımlanan Luton'da yaşamaktaydı. İsveç'e anne ve babasını ziyaret etmek üzere üç hafta önce gelmiş, iki hafta önce de kullanılmış bir otomobil satın almıştı. Stockholm'e hareket etmeden bir gün önce arkadaşlarıyla görüşüp sohbet etmiş, 11 Aralık Cumartesi günü de sabah otomobille yola çıkmıştı. Öğle saatlerinde bir arkadaşı telefon etmiş ve yardım istemişti. Teymur Abdülvahap, Tranas'ta olmadığını dönüşte yardım edebileceğini söylemiş ve sonra da bir daha açmamak üzere telefonunu kapatmıştı. Birkaç saat sonra gözlerini de bir daha açmamak üzere kapatacaktı. Teymur Abdülvahap ölmeseydi ertesi günü 29 yaşına basacaktı.

Reklam
Reklam