Bağımsız kosova AB üyeliği için destek bekliyor

PARİS (İHA) - Kosova Dışişleri Bakan Yardımcısı Vlora Citaku, Paris'teki Uluslararası Basın Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, Kosova'nın bağımsızlığa kavuşmasının birinci yılını değerlendirdi.

Kosova Dışişleri Bakan Yardımcısı Vlora Çitaku, basın toplantısında sempatik konuşmalarıyla dikkat çekerken, basın toplantısını izleyen Sırp gazeteci bir bayanın Kosova ile ilgili iddialarını, sakin ve diplomatik bir dille bertaraf etmesini bildi. Sırp gazetecinin ısrarla Kosova Dışişleri Bakan Yardımcısı Çitaku'yu sıkıştırmak için soru sorma yerine konuşmaya devam etmesi üzerine, basın toplantısını yöneten moderatör, Sırp gazetecinin sözünü kesmek zorunda kaldı.

Reklam
Reklam

Kosova Dışişleri Bakan Yardımcısı Vlora Çitaku, 17 Şubat 2009 günü Kosova'nın bağımsızlığına kavuşmasının birinci yılını doldurduğunu anlattığı basın toplantısında, "Kosova'nın ileriye dönük projeleri çerçevesinde, ülkemin hedefinin AB'ye üyelik yolu olduğunu belirtmek istiyorum. Her ne kadar AB üyesi 5 ülke Kosova'nın bağımsızlığını tanımamış olsa da, diğer AB üyesi ülkelerle olan ilişkilerimiz çok iyi durumda ilerliyor " ifadelerini kullandı. Kosova Dışişleri Bakan Yardımcısı Çitaku, "İnanıyoruz ki kısa sure sonra, bağımsızlığımızı kabullenmek istemeyen Yunanistan, İspanya, Kıbrıs, Slovakya ve Romanya zamanla diğer ülkeler gibi kabul edecekler. Bu ülkelerin henüz bağımsızlığımızı tanımamış olmaları, bizim AB'ye giden yolumuza set çekmemeli" diye konuştu.

Bağımsızlığa kavuşan Kosova'da halen bir takım sıkıntıların olduğuna dikkat çeken Çitaku, "Bağımsızlığımızı elde ettik ama sıkıntımız yok mu? Elbette sıkıntılarımız var. Başta bazı komşularımızla olan sınır anlaşmazlıkları var. Bunları diyalog yoluyla çözmenin yolları deneniyor. Bağımsız bir ülkenin dışarıda açacağı temsilcilikler var; bunlarda sıkıntı yaşanıyor. AB üyesi bazı ülkelerle bu işi kısa sürede çözdük ama bazı ülkelerle henüz çözmüş değiliz. Çok eskiden dost olan müttefik olan ülkeler var; Türkiye gibi. Bunlarla ilişkilerimiz çok üst düzeyde ama bunun dışında başta söylediğim gibi ilişkilerimizi askıya almak isteyen ülkelerin olduğu da bir gerçek. İstikrarlı bir şekilde birçok projemizi yürütmek istiyoruz. Bize destek olan ülkeler var; Fransa gibi. Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner gibi bizi sıcak karşılayan ülke yetkilileri var. Bunlar bize güç veriyor. Bundan kuvvet alıyoruz" dedi.

Reklam
Reklam