"Bağımsız Kürdistan sözkonusu değil"

WASHINGTON (İHA) - ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, Kuzey Irak'taki Kürt bölgesinin Irak'ın parçası olarak kalması gerektiğini söyledi.

Irak'ın organize edilmesinin Iraklı yetkililere ait olduğunu söyleyen ve kuzeydeki Kürtler'in kendi bölgelerinde bir çeşit özerklik kazanmaları ihtimalini de dışlamayan Powell, bununla beraber bağımsız bir Kürdistan'ın sözkonusu olmadığını vurguladı. "Açıkçası Kürtler, bir şekilde tarihi kimliklerini korumak ve bunu bir şekilde coğrafya ile bağlantılandırmak istiyorlar" diyen Powell, "Ancak şurası kesinlikle açık ki, Irak'ın o kısmı, Irak'ın bir parçası olarak kalmalıdır" dedi.

Reklam
Reklam

Irak'a komşu ülkelerin bağımsız Kürt devleti kurulmasına yönelik kaygılarına da değinen Powell, "Biz kimseyi kızdırmak ya da karşımıza almak çabasında değiliz, özellikle de Iraklıları" diye konuştu. Powell, Irak'ta egemenliğin devri öncesinde ABD'nin konuyla ilgili olarak Türkiye ve 'diğer komşularla' yakın temas halinde olacağını kaydetti.

ABD'nin, Kuzey Irak'ı Kürtler'in kontrolüne bırakmanın en iyi çözüm olduğunu yönünde bir karar aldığına ilişkin medyada yer alan haberlere de değinen Powell, bu haberlerin abartılı olduğunu belirterek, ABD'nin tavrının krizin başlangıcından beri aynı olduğunu, Irak'ın tek ve bütün bir ülke olarak kalması gerektiğini vurguladı.