"Bağımsız yargı, adaletin ön şartı"

Ankara (AA)- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 60. Hükümetin programını TBMM'ye sunarken yaptığı konuşmada, bağımsız ve tarafsız yargının, adaleti sağlamanın ön şartı olduğunu söyledi.

Yıllarca sorunlarla, yetersizliklerle ve cezaevi isyanlarıyla kamuoyunun gündemine gelen yargı teşkilatının, AK Parti iktidarında AB'ye uyumu sağlanan temel kanunlarla, bilgi ve iletişim teknolojilerinin etkin kullanımıyla, teknik donanımlarıyla birlikte yükselen modern adliye binalarıyla, evrensel standartlara uygun hale getirilen ceza ve infaz kurumlarıyla önemli mesafeler katettiğini belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

"Önümüzdeki dönemde de adalet ve yargı reformuyla ilgili çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz. İhtilafları çıkmadan önlemek amacıyla 'koruyucu hukuk' uygulamaları daha da geliştirilecektir.

Uyuşmazlıkların hızlı, basit, az giderle ve etkin bir şekilde çözülmesini sağlamak ve böylece yargı organlarının iş yükünü azaltmak amacıyla, özellikle hukuki uyuşmazlıklarda alternatif çözüm yollarını öngören yasal düzenlemeler yapılacaktır.

AB standartlarına ulaşmak için gerekli mevzuat çalışmalarıyla adli ve idari kapasitenin güçlendirilmesi yolunda çalışmalara devam edilecektir.Mahkemelerin elektronik arşiv imkanlarından daha verimli bir şekilde yararlanması sağlanarak, gerekli bilgi ve belgeler ile emsal kararlara zamanında erişim daha etkili hale getirilecek, yargı organları arasında kurulan bilgi ağı geliştirilecektir."

Yolsuzluğun, vatandaş ile devlet arasındaki güven ilişkisini yaralayan, kamu kaynaklarının haksızca gasp edilmesiyle Türkiye'ye yıllarca ağır maliyetler ödeten temel bir sorun olduğunu vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"Hükümetimiz döneminde, yolsuzlukların önlenmesi ve hesabının sorulması yönünde çok ciddi tedbirler alınmıştır. Yolsuzluklar karşısında hükümetimiz tavizsiz tutumunu sürdürecektir.Vatandaşlık hizmetlerinin en hızlı şekilde görülebilmesinde, büyük zaman ve enerji kaybına yol açan bürokratik işlemlerin en aza indirilmesinde
teknolojik gelişmeler büyük imkanlar sunmaktadır. Önümüzdeki dönem bütün kurumların hizmetlerinin elektronik ortama taşınması sağlanacaktır.

Diğer taraftan, kısa bir süre içerisinde, 'Tek Kart' projesi milletimizin hizmetine sunulacaktır.

Böylece vatandaşlarımız her kurum için ayrı ayrı kartlar taşımak yerine, üzerinde bulunduracağı tek bir kartla; hem vergi ve nüfus-vatandaşlık işlemlerini yapabilecek, hem sağlık ve sosyal güvenlik hizmetlerinden yararlanabilecek, hem de ehliyet, ruhsat, pasaport ve benzeri işlemlerini yürütebilecektir."

Başbakan Erdoğan, 60. Hükümetin, milletin birlik ve beraberliğini, Türkiye'nin bölünmez bütünlüğünü ve üniter yapısını güçlendirecek politikaları esas aldığını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

Reklam
Reklam

"Ulusal güvenliğimize kast edecek her türlü oluşuma karşı tavizsiz tutumumuz kararlılıkla sürecektir.

Hiçbir şiddet ve terör odağının nüfuz edemeyeceği en büyük gücün, milletimizin birlik ve beraberlik ruhu olduğunu iyi biliyoruz.Türkiye Cumhuriyeti, güvenliğine, hudutlarına ve büyük bir mücadeleyle kazanmış olduğu istiklaline ilelebet sahip çıkma kararlılığındadır.Ülkemiz son 30 yıldır bölücü terör belasıyla karşı karşıyadır. Bu
süreçte, sosyal ve ekonomik sorunlar ile kültürel hassasiyetler sürekli istismar edilmiş ve ülkemiz ağır bedeller ödemiştir. AK Parti iktidarı, Türkiye'nin milli güvenliğini geniş bir açıdan ele almış, güvenliğin askeri, diplomatik, ekonomik, kültürel ve toplumsal boyutlarını bir bütün içinde değerlendirerek, iç ve dış güvenliğimizin sağlanmasında büyük kararlılık göstermiştir.

Bütün vatandaşlarımızın ortak aidiyet duygusunu güçlendirmek ve terörün kaynaklarını kurutmak amacıyla etkin ve kapsamlı politikalar uygulamıştır. Türkiye'nin her bir köşesinde sosyal ve ekonomik kalkınmayı hızlandırmak, hiçbir bölgemizin geride kalmamasını sağlamak amacıyla çalışmalarımız yoğunlaşarak devam edecektir.
İktidarımız döneminde terörizmle mücadele konusunda Türkiye'nin haklı konumunu uluslararası platformlarda etkin bir şekilde savunduk ve savunmaya devam edeceğiz.
Milli güvenliğimizi güçlendirmek, ulusal birliğimizi muhafaza etmek için verdiğimiz mücadeleyi, 60. Hükümet döneminde de her türlü meşru aracı kullanarak devam ettireceğiz."

Reklam
Reklam