'Bağımsızlığının 20. Yılında Azerbaycan-Türkiye İlişkileri’ tartışılacak

Aziziye Belediye Başkanlığı ev sahipliğinde, Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde, '20. Yılında Azerbaycan-Türkiye İlişkileri' konulu sempozyum ve...

Aziziye Belediye Başkanlığı ev sahipliğinde, Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde, '20. Yılında Azerbaycan-Türkiye İlişkileri' konulu sempozyum ve şiir gecesi düzenlenecek.
Aziziye Belediye Başkanı Fatih Cengiz, beraberinde Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya) Başkanı Hikmet Eren ve Avrasya Sivil Toplum İşbirliği Derneği Başkanı Kutluhan Yazıcı ile Müceldili Konağı'nda ortak basın toplantısı düzenledi. Cengiz, Türkiye- Azerbaycan ilişkilerinin, tarihin her döneminde yakınlık teşkil ettiğini söyledi.
Genelde Türk- Azerbaycan, özelde ise Erzurum'un Azerbaycan ilişkilerinin ayrı bir önem taşıdığını belirten Cengiz, "Erzurum, 1914- 1918 Rus işgali altındayken Azerbaycanlı kardeşlerimiz 'Kardeş Kömeği' (kardeş yardımı) adı altında Erzurum'a gelerek, işgalcilere karşı Erzurumlularla birlikte mücadele vermişler. Bu amaçla sosyal, ekonomik ve askeri mühimmat yardımında bulunmuşlardır. Biz de vefa adına bu uluslararası etkinliği belelediye olarak düzenlemeye karar verdik." dedi.
Belediye Başkanı Cengiz, 2-4 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek sempozyum ve şiir gecesine Azerbaycan'dan 50'ye yakın siyasetçi, şair ve akademisyenin katılacağını belirtti. Düzenlenecek uluslararası programa bütün vatandaşları davet ettiklerine değinen Belediye Başkanı Cengiz, "Türkiye-Azerbaycan ilişkileri bilimsel açıdan ele alınacak. Bütün vatandaşlarımızı etkinliklerimize davet ediyoruz. Amacımız, bu tür kültürel ve bilimsel etkinlikleri devamlı kılmak." diye konuştu.

Reklam
Reklam

"TÜRKİYE AZERBAYCAN İLİŞKİLERİ ÖNEMLİ"
Avrasya Sivil Toplum İşbirliği Derneği Başkanı Kutluhan Yazıcı da tarihsel süreçte Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin önemini koruduğunu söyledi. Yazıcı, Azerbaycan'ın kültürü ve şivesiyle Erzurum'la büyük benzerlik gösterdiğine işaret ederek, "Azerbaycanlı tarihi birlikteliğimiz hep olmuştur. Ayrıca, Erzurum ile Azerbaycan arasında başta şive olmak üzere kültürel özellikler büyük ölçüde benzerlik göstermekte." diye konuştu.

"BAŞKONSOLOSLUK AÇILMALI"
EkoAvrasya Derneği Başkanı Hikmet Eren ise Azerbaycan'ın Erzurum'a başkonsolosluk açması için girişimde bulunulması gerektiğini kaydetti. Eren, Türkiye-Azerbaycan arasındaki sosyo-ekonomik ve siyasi ilişkilerin son 20 yılda zirveye çıktığını anlattı.
Azerbaycan'ın, Türkiye'de 20 milyar dolarlık bir yatırım yapmayı planladığını ve bunun da 50 bin kişinin istihdamı anlamına geleceğini vurgulayan Eren, "Azerbaycan, güçlü ekonomisi ile Türkiye ekonomisine katkı sağlamakta." şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz