Bağımsızlık tek çözüm

PRİŞTİNE (İHA) - Kosova'nın geleceği için hayati önem taşıyan bağımsızlık süreci ile ilgili olarak, gerek iç, gerekse uluslararası sahnede yaşanan gelişmeler dikkatle izleniyor. Kosovalıların gözü-kulağı hem uluslararası sahnesinde hem de Kosovalı liderlerin atacağı adımlarda.

Son derece kritik bir dönemden geçmekte olan Koosva'da, halk arasında "Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Kosova konusunda nasıl bir karar alacak?", "Bağımsızlığı destekleyen ABD ve Avrupa Birliği (AB) bağımsızlığa ne zaman yeşil ışık yakacak?", !Rusya ve Sırbistan engeli aşılacak mı?", Kosova Meclisi her şeye rağmen bağımsızlığı ilan edecek mi?" şeklindeki sorular birbirini kovalıyor. Bu ve buna benzer sorulara Kosova'da geçen ay yapılan genel seçimlerde Kosovalı Türklerin tek siyasi temsilcisi olan Kosova Demokratik Türk Partisi'nden (KDTP) seçilen milletvekilleri yanıtverdi.

Reklam
Reklam

KDTP Genel Başkanı ve Milletvekili Mahir Yağcılar, hasretle beklenen bağımsızlığın gelecek yılın ilkbaharında geleceği inancında.Kosova'da halk tarafından beklenen bağımsızlığın daha önce gelmesine, uluslararası topluluğu, BM Güvenlik Konseyi ve AB'de yaşanan gelişmelerin izin vermediğine dikkat çeken Yağcılar, bağımsızlığın tanınması öncesinde Kosova'nın bazı görevlerini yerine getirmesi gerektiğini hatırlattı.

Kosova Meclisi ve hükümetin kurulmasının ardından yeni Anayasa'nın onaylanmasının gerekeceğine işaret eden KDTP lideri Mahir Yağcılar, "Bütün bunlar yapıldıktan sonra AB ve ABD tarafından Kosova Parlamentosu'nda ilan edilecek bağımsızlık tanınacaktır. Dolayısıyla Kosova, dünya devletleri arasında yeni bir devlet olarak yerini alacaktır" şeklinde konuştu. Bağımsızlık sürecinin uzamasının istikrarı zedelemeyeceği görüşünü savunan Yağcılar, KDTP'nın bu süreçte yapıcı politika izlemeye devam edeceğini belirterek, Kosovalı Türklerin tek siyasi temsilcisi olarak KDTP'nin Kosova'nın geleceğini, bu bağlamda Türk halkının de geleceğini düşünmekle mükellef olduklarını belirtti. "Burada beraber yaşamakla birlikte, haklarımızı da özgürlüklerimizi de yaşamaktayız. Dolayısıyla bağımsız bir Kosova'da kendi temsilcilerimizle, kendi dilimizle, eğitimimizle, varlığımızı sürdürmeye çalıyoruz. Bu da Kosova için en iyisidir" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Kosova Meclisi'ne ilk defa girecek olan KDTP Milletvekili Müferra Şinik de Kosova'nın uzun süredir çalkantılı dönemden geçtiğini, yaşanan durumun sonuçlandırılması amacıyla ister Kosova, ister Türkler açısından bağımsızlığa kavuşulmasının zamanı çattığını belirtti. Bağımsızlıkla Kosova'da ekonomik durumun düzeleceğini , uluslararası platformda tanıtım fırsatının yakalanacağını kaydeden Şinik, "ABD ve AB desteğiyle bu durumun, statü konusunda ilerlemenin sağlanmasını istiyoruz. Dış ülkelerin, başta Türkiye Cumhuriyeti'nin bizleri destekleyeceğine inanıyor ve en kısa zamanda Kosova'nın bağımsızlığa kavuşmasını arzuluyoruz" dedi.

Türk halkını Kosova Meclisi'nde temsil etmeye laik görülen KDTP'nin diğer milletvekili Enis Kervan da bağımsızlığın Kosova için çok şey ifade ettiğini, bu doğrultuda Kosova'nın asli unsuru olarak Türklerin, uluslararası gözetimdeki bağımsızlıktan yana olduklarını belirtti. "Kosova'daki çoğunluğun iradesinin bu konuda bizler için önemi
büyüktür. Türk topluluğu olarak bu süreç içinde uluslararsı gözetimdeki bağımsızlığa varız.Bu bağımsızlığın içerisinde topluluk olarak sesimizi ifade edebilme özgürlüğünün pekiştirilmesi ve rolümüzün adımızla soyadımızla artması için gayret göstermekteyiz" şeklinde konuşan milletvekili Enis Kervan, elbetteki uzun bir süreç neticesinde bağımsızlığa kavuşmaktan yana olduklarını vurguladı.

Reklam
Reklam

Sıradan vatandaşlar da umutlarını bağımsızlığa bağlamış durumda. İşsiz olan Haşim Şakir, bağımsızlığın işsizlik soruna çareler üreteceğine inanıyor ve "Bağımsızlık ne kadar hızlı gelirse bizim için o kadar iyi olur" cümlesini sözlerine ekliyor.