Bağırsak divertikülü tedavisi

Kalın bağırsak divertiküliti nasıl tedavi edilir?

Bağırsak divertikülitinin ameliyatsız tedavisi diyet kısıtlaması ve antibiyotik ile gerçekleştirilir. Bu tedavi bağırsak divertiküliti olan hastaların yaklaşık % 70-100’ünde başarılı sonuç verir. Bu atak uygun şekilde atlatılabilirse, bol lifli diyet ile divertikülitin tekrar oluşması % 70 oranında önlenebilir. Genellikle iki cm’den küçük çaptaki apselerin antibiyotik tedavisi ile iyileştikleri gözlenmektedir.

• Antibiyotikler: Rifaximin, siprofloksasin, metronidazol, ornidazol
• Mesalazine: tablet veya lavman formunda kullanılır.

Reklam
Reklam

Kalın bağırsak divertiküliti durumunda karın ağrısı ile nasıl baş edilir?

Bağırsak divertiküliti durumunda ağrı kesicileri mutlaka hekim denetiminde ve çok bilinçli olarak kullanmak gerekir. Özellikle, morfin türü çok güçlü ağrı kesicilerin kullanımı ile zaten yavaş olan bağırsak hareketleri daha da yavaşlar ve bu da bağırsak içi basıncın daha da artmasına ve sonuçta bağırsak delinmesine (perforasyonu) neden olabilir. Bu nedenle, bağırsak divertikülü olan hastaların tüm ağrı kesici ilaçları ve kortizon türevi ilaçları mutlak deneyimli hekimlerin kontrolünde kullanmaları gerekir.

Hangi durumlarda kalın bağırsak divertiküliti tekrarlama eğilimi gösterir?

• Divertiküler hastalık ailevi ise
• Kalın bağırsakta divertikül uzun bölümde (5 cm’den büyük) ise
• İlk başvuruda apse oluşumu varsa

Genellikle ilk divertikülit atağı sonrasında ortalama 6 hafta içinde tablonun gerileyeceği hesaplanarak özellikle bağırsak kanseri olasılığını dışlamak için kolonoskopi planlanır.

Hafif divertikülit nasıl tedavi edilir?

Reklam
Reklam

Hafif divertiküliti olan hastalarda öncelikle tablet formunda antibiyotikler verilir, yaşlı hastalarda ise antibiyotikleri damardan vermek daha yararlı olur.

Kalın bağırsak divertikülitine bağlı apse nasıl tedavi edilir?

• Erken ve orta dereceli apselerin varlığında, radyolojik yöntemle apse boşaltılır. Bu yöntemde ultrason veya bilgisayarlı tomografi ile apsenin yeri tespit edilerek bu bölgeye tel takılır ve bu işlem perkütan drenaj olarak adlandırılır.
• Genellikle 5 cm’den küçük çaptaki apseler için antibiyotik tedavisi uygulanır.
• Apse çapının 5 cm’den büyük çapta olması durumunda perkütan drenaj uygulanır.
• Apse yerel değil, genel ise karın zarı iltihabı (peritonit) meydana gelir ve öncelikle laparoskopik serum ile yıkama (lavaj) uygulanır. Lavajın yeterli olmaması durumunda kalın bağırsağın sol kısmı olan sigmoid kolon alınabilir ve kalın bağırsağın makata yakın kısmı kapatılıp üst kısmı karın derisine dikilebilir ki bu işleme Hartmann girişimi adı verilir.

Kalın bağırsak divertiküliti tedavisinde ne zaman ameliyat gerekir?

Reklam
Reklam

Kalın bağırsak divertiküliti durumunda aşağıdaki koşullarda ameliyat gerekebilir.

- Yaygın karın zarı iltihabı (peritonit), antibiyotik tedavisinin başarısız olması, apsenin boşaltılmasına rağmen devam eden sepsis (kan zehirlenmesi) bulgularının varlığı
- Bağışıklığı baskılanmış olan hastalarda
- Durdurulamayan bağırsak kanaması durumlarında
- Apsenin dren ile boşaltılmasına rağmen bulguların gerilememesi durumunda, kalın bağırsak divertiküllerinde cerrahi tedavi gerekir.
- Divertikülite bağlı bağırsak düğümlenmesi gelişmesi durumunda
- Kontrol altına alınamayan bağırsak fistülü gelişmesi durumunda

İlk kalın bağırsak divertiküliti atağı sonrasında ameliyat gerekir mi?

Geçmiş yıllarda ilk kalın bağırsak divertiküliti atağı sonrasında ameliyat önerilirken günümüzde birkaç atak beklenebilmektedir. Ancak, kaç divertikülit atağı sonrasında ameliyat gerekeceği konusunda dünya genelinde halen bir uzlaşıya varılamamıştır. Sıklıkla, kabul gören görüş dört divertikülit atağı sonrasında cerrahi girişim planlanmasıdır. Ayrıca, hastanın kalp hastalığı, akciğer hastalığı, şeker hastalığı gibi yandaş hastalıklarının bulunması da ameliyat kararının alınmasında etkili olur.

Reklam
Reklam

Hastanın yaşı ile ameliyat gerekliliği arasında bir ilişki var mıdır?

50 yaşın altında kalın bağırsak divertiküliti atağı geçiren kişilerde bunun olası yaşam süresinin uzunluğu nedeniyle tekrarlama şansı daha ileri yaştakilere oranla daha fazladır.

Sorularınız için: drkorhantaviloglu@mynet.com