Bağırsak düğümlenmesi tanısı

- Karın röntgeni: Karın röntgeni ile % 30 gibi yanılma payı vardır. Ancak bağırsaklarda seviyelerin görülmesi ile tanı konulur.

- Bilgisayarlı tomografi: Bilgisayarlı tomografinin (BT) ince bağırsak tıkanıklığında tanı değeri % 50 ve yerini göstermedeki başarısı % 95 civarındadır. Yabancı cisimleri de ayırt etmeye yarar.

- Ultrasonografi: ince bağırsak tıkanıklığında ultrasonografi ucuz bir tanı yöntemi olup, tanıda % 90’a yakın değeri vardır.

- Kapsül endoskopisi: Kapsül endoskopisi (mini-robot veya mini-kamera), 1x3 cm ebadında (11 mm x 26 mm) ve 4 gram ağırlığında ve içinde bir mikroçip veya mini-kamera olan bir kapsülün yutulması ve bu cihazın sindirim sisteminde seyahat ederek görüntüler alması ve sonunda hastanın bu kapsülü dışkısı ile çıkartması işlemidir. Kapsül endoskopisi, ince bağırsağın kısmi tıkanıklıklarında kullanılabilecek bir yöntemdir, tam tıkanıklıklarında ise kullanılması sakıncalıdır.

Reklam
Reklam

- Tanısal laparoskopi: klasik laparoskopi veya tek delikten laparoskopi şeklinde uygulanabilir.

- Enteroklizis: ince bağırsakların baryum adı verilen madde verilmesi sonrasında röntgenin alınmasıdır.

- Bilgisayarlı tomografi (BT) ile enteroklizis: BT enteroklizis günümüzde giderek klasik enteroklizis’in yerini almaktadır. BT enteroklizis’in ince bağırsak tıkanıklığında tanı değeri % 90 ve yerini göstermedeki başarısı % 100 civarındadır.

- Manyetik rezonans görüntüleme (MRG): ağır hasta durumdaki kişileri MRG cihazına sokmak kolay değildir ve bu nedenle bilgisayarlı tomografi (BT) kadar pratik değildir.

Anahtar Kelimeler: