Bağırsak Solucanı : Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Günlük faaliyetlere bağlı olarak zararlı organizmaların vücuda girmesi mümkündür.

Günlük faaliyetlere bağlı olarak zararlı organizmaların vücuda girmesi mümkündür. Bazılarının vücuda yerleşmesi ve yayılması sadece hastalanma ve faaliyet aksaması ile sonuçlanabilirken bazıları ölüme kadar götürebilir. Oldukça tehlikeli olanlardan birisi de bağırsak solucanı olarak bilinen zararlı organizmalardır. Bağırsak solucanı olarak bilinen canlı türü acarididae ailesindendir. Bağırsak solucanı omurgasız bir canlıdır ve yerleştiği yerde asalak olarak yaşar. Aynı zamanda halk arasında bağırsak kurdu olarak da bilinir. Vücuda girmesi durumunda bağırsaklara yerleşir ve buralarda enfeksiyon oluşmasına sebep olabilir. Vücuda bulaştığı bazı durumlarda hastalık belirtileri oluşmaz ve bağırsaklarda gelişmeye ve çoğalmaya başlarlar. Bu sebeple farkında olmadan bile bağırsaklara bağırsak solucanları yerleşebilir.

Reklam
Reklam

Bağırsak Solucanı Nedenleri Nelerdir?

Bağırsak solucanı vücut içersinde oluşmaz. Birtakım yollar ile dışarıdan bulaşır. Bağırsak solucanları hakkında bilinmesi gereken diğer bir şey ise bağırsak solucanlarının kişiden kişiye bulaşabilecek olan bir hastalık olmadığıdır. Bağırsak solucanları taşıyıcının dışkısıyla veya bağırsak solucanlarının yumurtalarının sulara veya yiyeceklere karışmasıyla bulaşabilir. Bu sebeple tüketilen gıdalar büyük bir önem taşır.

1. Toprak yolu ile bulaşabilir

Özellikle gelişmekte olan veya gelişmemiş ülkelerde besin üretimi için dışkı gübresi ve yeteri kadar temiz olmayan su kanalları kullanılır. Ayrıca bu tür ülkelerde insanların dışkılarının da üretim amacıyla bu topraklara katılmasına müsaade edilir. Bu yüzden toprakta sağlık açısından ciddi derecede tehlikeli olan parazitler oluşur ve zamanla birikir. Topraktaki bağırsak parazitleri farklı kanallar aracılığıyla insanlara bulaşır.

Ayrıca küçük çocuklar, dışarıda geçirdikleri oyun vakitlerinde toprağa fazlasıyla temas ederler. Çocuklar kirlenmiş olan ellerini ağızlarına götürebilir veya ellerini iyice temizlemeden yemek yiyebilirler. Bu gibi durumlar mikroorganizmaların vücuda bulaşması için uygun koşullardır.

Reklam
Reklam

2. Sebze ve meyve ile bulaşabilir

Çoğu zaman alınan gıdalar iyice temizlenmeden tüketilir. Bu şekilde bir tüketim sonucunda zararlı organizmaların bulaşabileceği bilincinde olunmalıdır. Bilindiği gibi çoğu sebze ve meyve üretim aşamasında gübrelenmeye maruz kalır ve bu gübrelenme çoğu zaman toprakta parazitlerin yerleşmesine yol açabilir. Bu nedenle buralarda yetişen sebze ve meyvelerde bağırsak parazitlerinin yer alması mümkündür. Yiyeceklerin iyice temizlenmeden tüketilmesi durumunda vücuda bağırsak parazitleri bulaşıp bağırsaklara yerleşebilir.

3. Bebeklik döneminden itibaren vücuda bulaşabilir

Hijyenin eksik olması durumunda bağırsak parazitleri vücuda yerleşip ve çoğalabilir. Özellikle beslenmeye anne sütünü bırakılıp ek besinlerle devam edilmesi durumunda hijyen kurallarına uyulmaması bebeğin bağırsağında bağırsak solucanın oluşmasına sebep olabilir. Ayrıca bebeğin doğumundan 12 ay civarında bir süre geçmesi durumunda bebeklerde etraflarında bulunan şeylere dokunma ve mümkün olduğunca bunları ağzına götürme güdüsü oluşur. Bu durumda bebeğin etrafı yeteri kadar hijyenik değilse parazitlere maruz kalırlar. Ayrıca beslenirken kullanılan sütlerin de hijyenik ve sağlıklı olması gerekir. Aksi taktirde hazırlayanan mamalarda parazit oluşumu meydana gelir ve bebeğin bağırsaklarında bağırsak solucanı oluşumu gerçekleşebilir.

Reklam
Reklam

4. Derinizden bulaşabilir

Vücuda çeşitli mikroorganizmaların bulaşmasını önlemek için etkileşimde bulunulan çevrenin ne kadar temiz olduğu önemsenmelidir. Özellikle yalın ayak temiz olmayan alanlarda dolanmak istemeden de olsa parazitlerin deri üzerinden vücuda geçmesine sebep olur. Ayrıca bütün gün dokunulan objeler de bağırsak parazitlerinin bulaşması için risk teşkil eder. Çoğu insan toprağa yalın ayakla basmayı problem olarak görmeyebilir. Ancak toprak birçok parazite konaklık yapar.

5. Tuvalet temizliğinin yeterince iyi olmamasından bulaşabilir

Tuvalet alanları birçok hastalığa sebep olabilecek olan parazitlere, virüslere ve bakterilere ev sahipliği yapar. Bu sebeple tuvalet kullanımı sırasında ve sonrasında temizlik işlemleri mümkün olduğunca iyi gerçekleştirilmelidir. Kullanılan tuvaletler özellikle umumi tuvaletler ise etraf ile olan temaslar sonucunda parazitlerin bulaşması oldukça mümkündür. Bu nedenle tuvaletlerin kullanımından sonra el temizliği oldukça iyi yapılmalıdır.

6. Bozulmuş çiğ gıdaların tüketilmesi yüzünden bulaşabilir

Çiğ gıdaların tüketilmesi mümkün olduğunca çabuk gerçekleştirilmelidir. Bu gıdaların tüketilmesi ertelenirse gıdalar zamanla çürür. Çürüyen gıdalarda bilindiği gibi mantar ve parazit oluşumu oldukça mümkündür. Çürüyen gıdaların tüketilmesi buradaki parazit ve mantarların vücuda yerleşmesine sebep olur. Ayrıca bağırsak kurtlarının yanı sıra farklı organizmalar da vücuda bulaşabilir.

Reklam
Reklam

7. Aşırı derecede fast food tüketmek

Bilindiği gibi fast footl ürünlerinin üretimi çok sağlıklı koşullarda gerçekleşmez. Bunların hazırlanışı, saklanışı ve pişirilmesi hijyenik değildir. Genellikle fast food gıdalarında hijyen yetersizliğinden dolayı parazit oluşumu gerçekleşebilir. Sağlıksız koşullarda üretilen bu ürünlerin tüketimi sonucu parazitler vücuda bulabilir. Bu sebeple fast foot tüketimine dikkat edilmelidir.

8. Stres ve depresyon

Vücutta aşırı derecede stres ve depresyon oluşumları birçok probleme yol açar. Vücuttaki birçok sistemin işleyişinde bu yoğun duygular yüzünden sorunlar meydana gelebilir. Bu sebeple dışarıdan gelecek olan tehditler vücutta çok daha kolay yer edinebilir. Özellikle yoğun depresyon ve stres zamanlarında kişinin vücuduna yerleşen zararlı organizma sayısı artar. Aşırı stres altında kalınan ve depresyon dönemlerinde bağırsaklarda bağırsak kurdu oluşumu meydana gelebilir.

Bağırsak Solucanı Belirtileri Nelerdir?

Bilindiği gibi bağırsak solucanı vücutta birçok soruna yol açar. Ancak bu her zaman için mümkün değildir. Bazı durumlarda bağırsak solucanları herhangi bir belirti vermeden vücuda yerleşir, gelişir ve çoğalır. Bağırsakta meydana gelen bu gelişimden ne yazık ki şiddetli sonuçlara maruz kalınmadan haberdar olunamayabilir. Eğer bağırsak solucanı yerleştikten sonra belli başlı belirtiler veriyor ise bu belirtilerden bağırsak solucanın bulaştığı anlaşılabilir. Bu belirtilerden bazıları şiddetli olabilirken bazıları hafif etkiler gösterebilir. Bu nedenle bu belirtileri vücutta ortaya çıktıkları andan itibaren takip etmek oldukça önemlidir.

Reklam
Reklam

1. Anemi

Bağırsak solucanları bağırsaklara yerleştikten sonra buralarda şiddetli iltihaplanmalara sebep olur ve iltihaplanmalar sonucunda kanamalar sıklaşır. Bu kanamaların sıklaşması nedeniyle kan kaybı meydana gelir. Bağırsak solucanlarının bağırsaklarda yayılması ve gelişmesinin ilerlemesi ile beraber meydana gelen kan kaybı artar ve anemi hastalığı baş gösterir.

2. Şiddetli baş ağrılarının oluşması

Bağırsak solucanları yayılmaya başladıktan sonra bağırsaklara zarar vermeye başlar. Solucanlar gelişip çoğaldıkça bağırsaklarda meydana gelen tahribat artar. Bağırsak solucanlarına tepki olarak baş ağrıları oluşur ve zamanla ağrılar sıklaşarak daha da şiddetlenir.

3. Aşırı yorgunluk hissi

Bağırsaklarda meydana gelen problemler yüzünden kişide birtakım durumlar baş gösterir. Solucanlar bağırsaklara gelen besinlerin büyük bir kısmını tüketir ve vücut yeteri kadar beslenemez. Vücudun ihtiyacı olan besin değerlerini alamaması kan değerini düşürür ve vücuttaki hücrelerin beslenememesine bağlı olarak halsizlik meydana gelir. Zamanla bağırsaktaki kurtların sayısının artması ile vücuda geçen besinin miktarı düşer. Bu nedenle halsizlik ve yorgunluk da artış gösterir.

Reklam
Reklam

4. Hızlı kilo kaybı

Bağırsak solucanları vücuda yerleştikten sonra bağırsaklarda yer alan besinleri tüketmeye başlarlar. Bu tüketim zamanla artar. Bu nedenle vücudun geri kalanında yer alan hücreler ve organlar yeteri kadar beslenemez. Hastalar yeteri kadar beslenmesine rağmen kilo kaybeder. Bunun sebebi besin değerlerinden mahrum kalan hücrelerin depolardan tüketime başlamasıdır. Bağırsak solucanları ayrıca beslenmede bozukluğa yol açar ve bu durum da kilo kaybına sebep olabilir.

5. Dişlerin gıcırdatılması

Özellikle küçük çocuklarda bağırsak kurtlarının oluşması ile beraber dişlerin gıcırdatılması söz konusudur. Bu durum genellikle uyku sırasında ve kendiliğinden gerçekleşir. Dişlerin gıcırdatılmasına önemsiz bir belirti gibi bakılmamalıdır.

6. Sık sık kusmaların ve mide bulantılarının olması

Vücuda yabancı madde alınması durumunda vücutta tepki olarak bulantı ve kusmalar meydana gelir. Diğer zararlı parazitler gibi bağırsak solucanları da kusma ve bulantılara sebep olabilir. Kusma bulantılar önce hafif hafif başlar ve istilanın ilerlemesine bağlı olarak şiddetlenir. Ayrıca bazı kişilerde bulantı ve kusmaya sebep olan bağırsak solucanları ince bağırsak içerisinde vücudun işleyişini etkileyecek birçok soruna da sebep olabilir.

Reklam
Reklam

7. Kalça ve anüs bölgesinin kaşınması

Bağırsak solucanı vücuda yerleştikten sonra kişinin anüs ve kalça bölgesinde kaşınma meydana gelebiir. Bunun nedeni kişide bu bölgelerin uyarılmasıdır. Bu kaşınmalar zamanla kendini belli eder ve şiddetlenebilir. Ayrıca kadınların vajina bölgesinde kaşınma da yaşanabilir.

8. Belirsiz karın ağrıları

Bağırsak solucanları yerleştikleri yerlerdeki dokulardan ve bu bölgeye gelen kanlardan beslenir. Kan ve dokularla gerçekleşen beslenme sırasında kişinin karnında belirsiz ağrılar meydana gelir. Bu ağrılar zamanla sıklaşır ve şiddetlenir. Eğer bağırsaklarda gerçekleşen yerleşim az miktarda ise meydana gelecek olan ağrılar da hafif olur. Ancak ağır bir yerleşme söz konusu ise şiddetli ağrılar kendisini gösterir.

9. Şiddetli ishal ve kanlı dışkı

Vücuda alınan yabancı maddeler sonucu birtakım savunma mekanizmaları harekete geçer. Bunlardan birisi de ishaldir. Bağırsak kurtları yerleştikten sonra ishal oluşumu gözlenebilir. İshal zamanla artar ve şiddetlenir. Bu süreçte bağırsak kurtları bağırsak içerisinde iltihaplanmaya ve kanamalara sebep olur. Bu durum bağırsak duvarlarında meydana gelen tahribatlarla gerçekleşir. Tuvalete çıkıldığında ishalin etkisi ile beraber dışkıda kana rastlanabilir. Ancak bu durumun tek başına gerçekleşmesi her zaman için bağırsak solucanının varlığına delil olmayabilir.

Reklam
Reklam

Bağırsak Solucanı Teşhisi Nasıl Yapılır?

Bağırsaklarda solucanların yayılması ilerledikten sonra kusma veya boşaltım problemleri belirtileri ile bağırsak solucanları teşhisi koyulabilir. Böyle bir durumun gerçekleşmesi durumunda solucanlardan birkaç örnek alınıp tahlil verilmelidir. Burada verilen örnek üzerinden doktor hastalığın teşhisini koyar ve uygulayacağı tedaviyi belirler. Doktorlar hastada meydana gelen durumun teşhisini gerçekleştirirken bazı tahliller ve cihazlar kullanır.

Gaita tahlili: Bu tahlilde doktor dışkıdan bir parça alarak mikroskop yardımıyla dışkıyı inceler. Dışkı içerisinde herhangi bir larva veya solucanın olup olmadığını tespit etmeye çalışır.

Kan tahlili: Kan tahlili yapılması ile kandaki beyaz kan hücrelerinin miktarına bakılır. Bunun sebebi bağırsak solucanlarının kandaki beyaz kan hücrelerinin sayısının azalmasına sebep olmasıdır.

Röntgen: Röntgen cihazı ile bağırsakta veya karaciğerdeki solucanların yerinin tespit edilmesi mümkündür.

Ultrason: Ses dalgalarının kullanılması ile karaciğerdeki veya pankreastaki solucanlar tespit edilebilir ve iç organlar görüntülenebilir.

MR ya da bilgisayarlı tomografi: Bu iki cihazın kullanılması ile bağırsaklardaki dokular görüntülenebilir.

Bağırsak Solucanı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bağırsak solucanının tedavisi birkaç kademeden oluşur. Öncelikli olarak bağırsak solucanlarının teşhisi ve tanısı gerçekleştirilmelidir. Daha sonrasında yapılan teşhise göre tedavisi yapılmalıdır.

1. İlaç kullanımı ve tedavi

Bağırsakta meydana gelen solucanlar herhangi bir şikayetin oluşmasına sebep olmuyor ise tedaviye ihtiyaç kalmadan kendiliğinden geçer. Ancak bazı durumlarda bağırsaktaki solucanların giderilmesi için ilaç kullanılması gerekir. Bu ilaçlar 1 ile 3 gün arasında bağırsakta bulunan olgunlaşmış solucanların ortadan kalkmasını sağlar. Ancak bu süreçte yan etki olarak hafif karında ağrısı veya ishal görülebilir.

Hastaların yakın çevresindeki insanlar da parazit bulaşmış olma ihtimaline karşı gerekli kontrolleri yaptırmalıdır. Çünkü ortak kullanım alanı yüzünden hastalardan aile bireylerine parazitlerin bulaşma olasılığı oldukça yüksektir. Bu sebeple aile bireyleri de bu ilaçları kullanmalı ve parazitlerin vücuda yerleşip yayılma ihtimaline karşılık kendilerini korumalıdır.

Tedavi yöntemleri arasında ameliyat da yer alır. Ameliyatın gerçekleştirilmesi için hastanın bağırsaklarında ağır tahribatların oluşması gerekir. Ağır tahribatların giderilebilmesi için ameliyat yapılması şarttır. Ayrıca ameliyat ile bağırsakta yer alan kurtlar da buradan alınır.

2. Önlem almak

Bağırsak kurduna yakalanmış kişilerin etrafınızda olması ihtimaline karşın almanız gereken bazı önlemler bulunur. Bu önlemler sizi ve ailenizi bağırsak kurduna yakalanma riskine karşı korur.

  • Sokakta hayvanlarına temasınızı azaltmalısınız.
  • Çiğ ürünler ve çiğ et tüketmemelisiniz.
  • Çiğ tüketilecek ürünler muhakkak iyi bir şekilde yıkanmalıdır.
  • Bebekler için kullanılan süt ve su kesinlikle güvenilir veya kaynatılmış olmalıdır.
  • Nereden geldiğini bilmediğiniz suları veya kuyu sularını kesinlikle kullanmamalısınız.
  • Hijyene olabildiğince önem vermelisiniz. Beden sağlığınızı ve çevrenizi mümkün olduğunca temiz tutmaya çalışmalısınız.

Bağırsak Solucanı Nasıl Düşürülür?

Bağırsak kurdu nasıl dökülür sorusunun cevabı kür kullanımıdır. Bağırsak solucanının vücudunuza bulaşması durumunda uygulayabileceğiniz bazı bitkisel kürler ile vücudunuzdan düşmesini sağlayabilirsiniz. Bu bitki kürleri vücuttan bağırsak solucanlarının atılmasını ve bağırsaklarınızın temizlenmesini sağlar. İlaç kullanımına gerek kalmadan bütün bağırsak kurtlarından kurtulabilirsiniz. İlaç kullanımında oluşabilecek olan yan etkiler olmadan tedaviyi gerçekleştirebilirsiniz.