Bağış: 528 oy katılım sürecini teyit ediyor

Prag (AA)- Avrupa Parlamentosunun (AP) bugün kabul edilen Türkiye raporunu değerlendiren Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Raporun 528 üyenin oyu ile kabul edilmesi ülkemizin katılım sürecini teyit etmektedir" dedi.

Raporda, Türkiye'de son dönemde atılan reformlara da atıflarda bulunulduğunu anımsatan Bağış, "Rapor, Türkiye'nin hassasiyetlerinin tümünü dikkate almasa da Türkiye'nin reform ve üyelik sürecinde yararlanılabilecek bir belge durumunda" diye konuştu. Bağış, raporda "Türkiye-AB ilişkileriyle doğrudan ilişkisi olmayan 1915
olaylarının ele alınmayarak, bu konunun rapora sokulması çabalarının önüne geçilmesini de memnuniyetli karşıladığını" bildirdi. PKK terör örgütünün terörist kimliğinin sulandırılmasına yönelik çabaların da destek bulmamasının olumlu olduğunu ifade eden Bağış, raporun, "Gümrük Birliği, Serbest Ticaret anlaşmaları ve vize kolaylığı konularında AB kurumlarıyla Türkiye arasında olması gereken işbirliği ve istişarenin önemini de vurguladığını" bildirdi.

Reklam
Reklam

Raporun Komisyon ve Konseye, açılabilecek müzakere fasıllarının bir an önce açılması çağrısı yaptığını anımsatan Bağış, "Raporda, Ulusal Programın yayımlanması, kadın-erkek fırsat eşitliği ile TRT-6'nın yayına başlaması gibi konulara işaret edilmesinden de memnuniyet duyduğunu" kaydetti. Bağış, Prag'taki resmi temasları çerçevesinde bugün öğleden sonra Çek Cumhuriyeti'nin AB işlerinden sorumlu Başbakan yardımcısı Alexander Vondra ile bir araya geldi. Görüşme heyetler halinde yapıldı. Bağış, resmi temasları çerçevesinde bugün ayrıca Dışişleri Bakanı Karel Schwarzenberg ile bir araya gelecek.