Bağış: Vize Sorununu Halletmemiz Için Herkes El Ele Vermeli

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa Birliği(AB)'nin kendi içinde yaşadığı birçok sorunun olduğu bir...

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa Birliği(AB)'nin kendi içinde yaşadığı birçok sorunun olduğu bir dönemde, vize için Türkiye’nin bastırdığının ifade etti. Bağış, "Vizesiz seyahat kolay olmayacaktır. Bu noktada ön yargıları yıkmamız gerekiyor. Bunun için Türkiye’de herkes el ele vermeli. Bu kampanyayı beraber yürütmemiz gerekmektedir. Bu iş, 75 milyonun ortak meselesi. Bu işbirliği projesidir." dedi.

AB Bakanlığı Eğitim ve Gençlik Programları Merkez Başkanlığının düzenlediği 'Vizesiz Avrupa Birliği Konferansında' konuşan AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye’nin AB’ye vizesiz seyahat konusunda önemli aşamalar kat ettiğini bildirdi. Türkiye’ye AB’ye vize konusunda büyük haksızlıkların yapıldığını belirten Bağış, "Dile kolay nereden nereye geldiğimizi bir düşünün. Vize kuyruklarını bir hatırlayın. Saatlerce bekletilirsiniz. Orada yaşanan çilelerden bayağı bir film çıkar. İlk milletvekili olduğumda Tacikistan’a giderken bile diplomatik pasaportum için vize çıkarmak zorunda kaldık. Hamdolsun bugün 73 ülkeye vizesiz olarak giriyoruz. Ama; yetmez dünyanın tüm ülkelerine vizesiz girmemiz gerekiyor." diye konuştu.

Reklam
Reklam

"VİZELERİN KALDIRILMASI BİZİM KENDİMİZİ TANITMAMIZ İÇİN BİR FIRSAT"

AB gençlerinin, Türkiye’nin ülkelerine vizesiz girmemizi istemelerinin gençlerin Türkiye’ye yetişkinlerden daha duyarlı davrandığını gösterdiğinin ifade eden Bağış, “Türkiye’ye yapılan haksız vize uygulamasını ortadan kaldırmamız gerekiyor. Çünkü, AB vatandaşlarının ön yargıları yıkmamız için onlara gitmemiz gerekli. Bakınız, ülkemize gelen 32 milyon turiste anket yaptığımızda yüzde 90’ının bizler hakkındaki kanaatleri son derece olumlu. Ancak, ülkemize gelmeyen AB’liler açısından durum böyle değil. Bu açıdan bizim onlara gitmemiz gerekmektedir. Onun için vizenin kaldırılması ve bizim oralara gidip ülkemizi, kendimizi anlatmamız son derece önemlidir.” ifadelerini kullandı.

"GÖÇMENLERİ ENGELLEMEMİZ İÇİN BİZE DESTEK VERMELİLER"

AB’nin özellikle, kaçak göçmenlerin engellenmesi noktasında beklentilerinin olduğunu ifade eden Bağış, şöyle devam etti: "Bunun için geri kabul anlaşmasının imzalanmasının imzalanmasını istiyorlar. Ben de ‘ne kadar ekmek ne kadar köfte’ diyerek bu isteklerine karşılık verdim. Bu konuda AB bize ne kadar destek verirlerse o kadar kaçakları engelleriz. Hali hazırda zaten yılda 70 bin kişiyi engelliyoruz. Ancak geri kabul anlaşmasını imzalayınca bu rakam daha iki katına çıkacaktır. Bu insanların engellenmesi bazı önlemlerin alınmasını gerekli kılmakta, ülkelerine gönderilmesi için belirli bir maliyet gerektirmektedir. Bu konuda ne kadar destek alırsak o kadar, engelleriz."

Reklam
Reklam

Konferansın ardından Bakan Bağış Türkiye'nin AB'ye vizesiz seyahati ile ilgili, AB ülkelerinde bulunan Türk sivil toplum kuruşlarını bilgilendirmek amacıyla sefere çıkan aracı Bürüksel'e uğurladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: