Bağışıklığın değeri salgınlarda artıyor

Özellikle mevsim geçişlerinde soğuk algınlığ, nezle, grip gibi salgın hastalıklar kendisini göstermeye başladığında gözler, vücut bağışıklılık sisteminin önemine çevriliyor

Bağışıklık sistemi kuvvetli olanlar, salgın hastalıkların yaygınlaştığı dönemleri kolay atlatırken bağışıklığı düşük kişiler, özellikle mevsim geçişlerinde hastalıklardan kurtulamaz.

Bu dönemlerde bağışıklık sisteminin daha fazla önem kazandığını dile getiren KBB Uzmanı Op. Dr. Orhan Altıntaş sistemin mekanizmasını “Vücuda giren yabancı maddelerin etkisizleştirilmesi, dışarıya atılması veya yok edilmesi görevini üslenen bağışıklık sistemi; insan vücudunu çevresinde bulunan virüs, bakteri, mantar ve parazit gibi mikroplara karşı korur. Sisteminin görevi öncelikle mikropların vücuda girmelerini ve yayılmalarını engellemek ya da geciktirmektir” şeklinde özetliyor.

Reklam
Reklam

SİSTEMİN ASKERLERİ: LENF BEZLERİ

Bağışıklık, timus bezi, kemik iliği, dalak ve lenf düğümlerinden oluşan bir sistem. Bağışıklık sisteminin askerleri olarak düşünülen hücreler buralarda üretiliyor ve nerede ihtiyaç varsa o bölgeye kan yoluyla dağıtılıyor. Bu hücreler, insan bedeninde yabancı maddelere ve mikroplara karşı sürdürülen savunmanın en önemli unsurları. Boyun, koltuk altı, kasıklar, göğüs ve karın boşluğunda çok sayıda lenf düğümü mevcut. Mikroplarla mücadele sırasında lenf bezeleri şişerek özellikle boyunda elle ya da gözle fark edilebilecek boyutlara ulaşabiliyor.

Bağışıklık sisteminde yer alan hücrelerin bir kısmının doğrudan mikropları yok edebilecek donanıma sahip olduğunu vurgulayan Dr. Altıntaş “Diğer kısmı ise kan dolaşımına antikor denilen sıvısal maddeler salgılayarak mikropların ölmelerini sağlar. Hücresel ve sıvısal bağışıklık sistemlerinin bir arada görev yapması canlının varlığını sürdürmesini sağlar. Bir mikrop türü vücuda girip hastalık oluşturduktan sonra o mikrop tanınmış olur ve ona karşı bağışıklık gelişir. Bir kez daha aynı mikroorganizma ile karşılaştığında immun sistem onu tanıdığı için artık hazırdır, hastalığı oluşmadan yok eder. Bu bağışıklık bazı mikroplar için ömür boyu kalıcıdır, bazı mikroplara karşı ise bir süre içinde etkinliğini kaybeder” diyor.

Reklam
Reklam

KORUNMAK İÇİN NASIL ÖNLEM ALINMALI?

Grip ve nezleye sebep olan virüsler çok yaygın ve çok çabuk bulaşıyor. Özellikle risk gurubunda bulunanlar için de tehlikeli olabiliyor. Bebekler, 65 yaşın üzerindekiler, astım, kronik akciğer, kalp, böbrek hastaları ve bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler risk gurubunda. İlk yapılacak şeyin gripli kişilerden uzak durmak, öksüren ve aksıranların bulunduğu kalabalık yerlerde bulunmamak olduğunu aktaran KBB Uzmanı Op. Dr. Orhan Altıntaş, diğer tedbirleri şöyle anlatıyor:

“Bazen mikroplar burun ve boğazımıza ellerimizden bulaştığı için ellerimizi sık sık yıkamak faydalıdır. Hastalıktan korunmanın yolu vücut direnci ve bağışıklık sisteminin en iyi durumda olmasıdır. İyi beslenmek, dinlenmek, stresten uzak durmak ve sigara içmemek önemlidir. Bağışıklık sistemini güçlendiren doğal bağışıklık artırıcıları özellikle salgın dönemlerinde kullanmak çok yararlıdır.”