Bağış’tan Merkel’e: Sarkozy’nin De Sonu Pek Hayırlı Olmadı

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB üyelik konusunda fasılların açılmasının engellenebileceğini fakat Türkiye’deki...

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB üyelik konusunda fasılların açılmasının engellenebileceğini fakat Türkiye’deki reformu kimsenin olumusuz yönde etkileyemeyeceğini söyledi. Bağış, “Sayın Merkel kendi seçimine bir malzame arıyorsa bu malzeme Türkiye olmamalıdır. Daha önce de bu malzemeyi kullanmaya kalkan Sarkozy’nin sonu pek hayırlı olmadı.” dedi.

Bakan Bağış, Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) tarafından Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen İstanbul TV Forum Fuarı’na katıldı.

Reklam
Reklam

Programdan sonra basın mensuplarının sorularını cevaplayan Bağış, Almanya’nın Türkiye’nin
AB süreciyle ilgili faslın önüne koyduğu engele değindi. Bağış, “28 ülke, ‘Türkiye ile artık müzakere etmek istemiyoruz’ şeklinde bir karar almadıkça, Avrupa Birliği’ndeki herhangi bir siyasetçinin tek taraflı bir demeciyle Türkiye’nin AB süreci durmaz. Evet fasılların açılmasını engelleyebilirler ama bizim reformumuzu engelleyemezler. Biz yaşam standartlarımızı yükseltme konusunda kararlı bir ülkeyiz. Biz devlet yeni bir devlet ya da acemi bir devlet değiliz. Türkiye gün gelir rest çeker, gün gelir jest yapar. Türkiye’nin ne zaman ne yapacağını kimse dıyaırdan belirlemeye kalkmasın. Bugün AB üyesi ülkelerin bir çoğunda eylemler olur, güvenlik güçleri aşır güç kullanabilirler.” ifadelerini kullandı.

Almanya’da Eylül ayında seçimler olduğunun altını çizen Bağış, “Sayın Merkel de kendi seçimine bir malzame arıyorsa bu malzeme Türkiye olmamalıdır. Daha önce de bu malzemeyi kullanmaya kalkan Sarkozy’nin başına ne gelidiğini Sayın Merkel de eğer bir kez daha gözden geçirirse Türkiye ile uğraşanların sonunun pek hayırlı olmadığını kendisi görür. Kendisine bir de dostça bir tavsiyem var. Eminim Türkiye’de faaliyet gösteren 4 bin Alman firmasının da aynı hassasiyeti vardır. Almanya’da yaşayan ve çoğunluğu seçmen olan 3 buçuk milyon kardeşimizin de aynı hassasiyeti vardır. Türkiye iç siyasete malzeme yapılacak bir ülke değildir.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

“Bu sürece siyasi bir takım engeller koymak Almanya’ya yakışmaz” diyen Bağış, “Sayın Merkel’e hiç yakışmaz. Ahde vefa’ya bağlı kalacağını ifade etmişti. Bir gün böyle söyleyip ertesi gün bunlardan vazgeçmek değil, söylediklerinizin arkasında durmayı gerektirir. Salı günü Brüksel’e gidersek 14. faslımızın açılışımızı gerçekleştireceğiz.” diye konuştu.

‘KİMSE FİTNE SOKMAYA ÇALIŞMASIN, BECEREMEZLER’

Bülent Arınç’ın istifa ettiği yönündeki söylentilerle ilgili soruyu da yanıtlayan Bağış şunları söyledi: “Türkiye Cumhuriyeti’nin Bakanlar Kurulu toplantıları özeldir. Özel görüşmede yapılan görüşmelerle ilgili bilgi vermek suçtur. Bu iddiaları dillendirenler suç işlediklerini unutmasınlar. Şunu herkesin bilmesini isetrim üst düzey bütün devlet yetkililerimiz bu ülkeye aynı kararlılıkla bağlı insanlardır. Hiç kimse bu büyüklerimizin arasına fitne sokmaya kalkmasın, beceremezler. Daha önce de buna kalkışıldı ve beceremediler. Hepimiz bu milletin hizmetkarıyız.insanlra kendi kardeşini seçme lüksüne sahip olamayabilirler ama dava arkadaşlarını seçerler.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: