Bağıvar Köprüsü görkemli törenle açıldı

Tarihi Ongözlü Köprü’nün tüm yükünü üstlenecek ve geleceğe taşıyacak “Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Bağıvar Köprüsü” Kürtçe müzik eşliğinde düzenlenen törenle hizmete açıldı.

“Bu tarihi bir andır” diyen Başdemir köprünün 50 vizyon projelerinden sadece biri olduğunu söyledi....
Temeli atıldıktan sonra 30 hafta içinde tamamlanan, 206 metre uzunluğundaki Bağıvar Köprüsü’nün açılış törenine DTP Eşgenel Başkanı Emine Ayna, Grup Başkanvekili ve Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş, Demokratik Toplum Kongresi Sözcüsü Hatip Dicle, ilçe belediye başkanları, kentin sivil toplum örgütleri ve meslek örgütleri temsilcileri ile halk katıldı. Köprüyü yoğun olarak kullanacak olan Bağıvar halkı ise çocuk, genç, yaşlı, kadın, erkek büyük bir kalabalık halinde açılışı kutlamaya çevirdi.
**4 milyon 100 bin liraya mal oldu**
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fahrettin Çağdaş, tarihi Ongözlü Köprü’nün onarımı dolayısıyla 20 bin nüfuslu Bağıvar halkının yolunun 20 kilometre uzadığını belirterek, bu mağduriyetin giderilmesi için Bağıvar Köprüsü için çalışma yaptıklarını söyledi. Köprüyü 240 günde bitirmeyi taahhüt ettiklerini ancak 210 günde bitirmiş olmanın gururunu yaşadıklarını ifade eden Çağdaş köprüyle ilgili teknik bildiler verdi. Çağdaş, köprünün 206 metre uzunluğunda, 13.50 metre genişliğinde, 7 ayaklı ve 6 açıklığı bulunduğunu söyledi. Köprünün her ayağının altında 30 metre derinliğinde 15 adet fore kazık bulunduğunu anlatan Çağdaş, köprü ayakları arasındaki kiriş uzunluğunun 34.5 metre olduğunu, her açıklıkta da 12 adet olmak üzere toplam 72 adet ön germeli prekast kiriş bulunduğunu belitti.
Çağdaş, köprünün sözleşme bedelinin 3 milyon 358 bin lira, bağlantı yolları ile birlikte toplam maliyetinin 4 milyon 100 bin lira olduğunu ifade etti.
**Ensarioğlu: Otoban yapılması zorunludur**
Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Galip Ensarioğlu da son 50 yıldaki başdöndürücü gelişmenin kaynağının ulaşım ve iletişimdeki gelişmeler olduğunu belirterek, üretimdeki ulaşım maliyetlerine dikkat çekti. Türkiye nüfusunun yüzde 15’inin 4-5 saatte Diyarbakır’a ulaşabildiğini belirten Ensarioğlu, Diyarbakır’ın Irak, Suriye ve İran gibi komşularımıza ulaşmanın merkez üslerinden biri olduğunu söyledi. Binlerce yıldan beri kullanılan ulaşım ağlarının daha da geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Ensarioğlu, “Otoban yolları Şanlıurfa-Diyarbakır yoluna kadar uzatılması zorunludur. Diyarbakır’dan Habur’a kadar uzatılmalıdır” dedi. Bağıvar Köprüsü’nün Doğu’ya açılan kapılardan biri olduğunu ifade eden Ensarioğlu, köprüyü inşa eden Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti. Çevre yolunu ve planlanan kavşakların yapılması gerektiğini belirten Ensarioğlu, “Bu çalışmalar sadece Ankara Belediyesi’nin değil Diyarbakır Belediyesi’nin de çok kısa sürede iş yapabileceğini gösterdi” dedi.
**‘Mervaniler Köprüsü’ önerisi kabul gördü**
Daha sonra kürsüye gelen DTP Diyarbakır İl Başkanı Fırat Anlı Bağıvar halkının 10 yıl sonra Büyükşehir Belediyesi olmanın nimetlerini yaşadığını söyledi. Ongözlü Köprü’nün bugünkü halinin Mervaniler tarafından yapıldığını, Mervanilerin torunlarının da Bağıvar Köprüsü’nü yaptığını belirterek Baydemir’e hitaben, “Başkan adı Mervaniler Köprüsü olsun mu?” diye sordu. Katılımcı yurttaşların alkışlarla destek verdi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de, Anlı’nın “Mervaniler Köprüsü” önerisini oya sundu. Yurttaşların el kaldırıp alkışlarla desteklemesi üzerine Baydemir, köprünün adını Mervaniler Köprüsü olduğunu ilan etti.
**Baydemir: Sorumluluğumuzu yerine getirdik**
“30 hafta önce burada temel atarken, 1500 yıllık tarihi Ongözlü Köprü’yü geleceğe taşımanın hem insani, hem vicdani hem de ahlaki sorumluluğumuz olduğunu söylemiştim” dediğini hatırlatan Baydemir, “Bugün bu sorumluluğu Bağıvar Köprüsü’nü inşa ederek gönül rahatlığıyla yerine getirmiş olmanın gururunu, onurunu hep birlikte yaşıyoruz. 50 vizyon projemizden sadece biriydi bu. İnşallah 2010’da çok sayıda temel atma törenlerimiz olacak” dedi. Tarihi ve kültürel varlıkların bir değer olduğunu ve yaşatılması gerektiğini belirten Baydemir, “Diyarbakır Surları gibi Ongözlü Köprü de bizim için tarihi bir değerdir. Bir başka yönüyle bakıldığında tarihi eserlerimiz, tarihi yapılarımız bacası olmayan birer fabrikadır. Bu değerleri görünür kıldığımızda, bölgenin, Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından turist çekecektir” diye konuştu.
**Payımıza Bağıvar Köprüsü’nün inşası düştü**
Ongözlü Köprü’nün ilk olarak milattan sonra 512 yılında Roma İmparatorluğu döneminde kurulduğunu, ondan sonra gelen her medeniyetin bu köprüye güç katarak genişlettiğini belirten Baydemir, “Ongözlü Köprü 8’inci yüzyılda Emeviler, 11’inci yüzyılda Mervaniler tarafından yeniden dizayn edildi” dedi. Baydemir konuşmasını şöyle sürdürdü: “Tarihe bir not düşülecekse eğer Roma İmparatorluğu döneminde kurulan, Emeviler, Mervaniler döneminde yenilenip genişletilen Ongözlü Köprü’nün geleceğe taşınması için payımıza 2009 yılında Bağıvar Köprüsü’nü yapmak düştü. Bu tarihi bir andır. Sizler de bu tarihi anın tanıklarısınız. Bu nedenle heyecanımı gizlemiyorum.”
Fen İşleri Daire Başkanlığı ve yapım ihalesini üstlenen şirket ile çalışanlara teşekkür eden Baydemir, “Bu, Diyarbakır’ın başarısıdır” dedi.
**Bağıvar Diyarbakır’a ve dünyaya bağlandı**
Son 50 yıldan bu yana motorlu araçların ağır yükünü kaldıramayacak duruma gelen Ongözlü Köprü’nün bakıma alındığına dikkat çeken Baydemir, “Ancak şu bir gerçektir ki bu köprü ne kadar bakıma alınırsa alınsın 30-40 tonluk kamyonları taşıyacak durumda değildi. Bu yükü onun sırtından almak gerekiyordu. Diğer yandan Bağıvar Köprüsü’nün tarihi Ongözlü Köprü’nün silüetini bozmaması için 1 kilometre güneyinde ve Ongözlü Köprü’den görünmeyecek şekilde inşa ettik.
Bağıvar Köprüsü’yle Silvan ve eski Mardin yolu bağlantısı kuruldu. Bağıvar’ın yolu böylelikle kısalmış da oldu” şeklinde konuştu.
Köprü yapım sırasında Diyarbakır ile olan bağlantı yolu uzayan ve sıkıntılar çeken Bağıvar halkına da seslenen Baydemir, “Köprünün inşasına kadar göstermiş oldukları sabır ve metanetten dolayı” teşekkür etti. Baydemir, Bağıvar Köprüsü’nün Bağıvar’ı daha sıkı bir şekilde Diyarbakır’a bağladığı gibi dünya ile de bağını güçlendireceğini söyledi.
**‘Tarihi köprüyü tarihe kazandırıyoruz’**
Yolların ve köprülerin bir yerdeki kültürel, sosyal ve ekonomik birikimini bir başka yere taşıdığına dikkat çeken Baydemir, “Bu birikimi taşıdıkları yerde yeni insanlarla, yeni üretim biçimleri ile karşılaşırlar. Bu karşılaşma çok önemli bir zenginliğe dönüşür. Bağıvar’ın şansı hem bir kültürün sahip olacağı en önemli özelliklerden biri olan Dicle gibi kadim bir nehrin kenarında olması, hem de binyıllara kafa tutan tarihi Ongözlü Köprü’nün hemen kıyısında yer almasıdır” şeklinde konuştu.
“Biz bugün yeni köprü ile tarihi bir köprüyü tarihe yeniden kazandırıyoruz” diyen Baydemir, seçim öncesinde yurttaşlara verdiği sözü tutmuş olmanın onurunu yaşadıklarını belirterek herkesin bayramını kutladı.
**‘206 metrelik köprü 210 günde yapıldı’**
Son açılış konuşmasını DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş yaptı. Demirtaş, 206 metrelik köprünün 210 günde tamamlandığını neredeyse her gün 1 metre inşa edildiğini belirterek “Bu çok büyük bir başarıdır” dedi. Borcunu sıfırlayan bir belediyenin 50 projeyi önüne koyarak yoluna devam etmesinin DTP’nin halkına olan inancı ve halkın desteğinin sonucu olduğunu söyleyen Demirtaş “Tüm Türkiye DTP’nin belediyecilik anlayışını kendine model alacak” dedi.
**Demirtaş: DTP köprü konusunda uzman**
DTP’nin köprü konusunda uzman olduğunu belirten Demirtaş “DTP yıllardır barış köprüsü yapıyor. O nedenle bu konuda deneyimlidir. Elbette bu deneyim buraya da yansıdı” diye konuştu. DTP’nin İzmir’de de barış ve kardeşlik köprüsü yaptığını söyleyen Demirtaş “AKP ve muhalefet partileri o köprünün kıymetini anlamadı ama birgün o köprüye ihtiyaçları olacak” dedi. Bir kaşık suda fırtınalar kopartılmasına rağmen İzmir halkının hiçbir sıkıntısı olmadığını, hükümetin sıkıntısının DTP olduğunu belirtti. Demirtaş “Biz önümüzdeki günlerde barış köprüsünü inşa edeceğiz. Herkesin bu köprüye tuğla taşıması lazım. Bu kadar eziyete, cefaya rağmen barış konusunda ısrarımızı sürdüreceğiz. Gerçek, onurlu barışı AKP’ye rağmen gerçekleştireceğiz” dedi.
Konuşmaların ardından tüm protokol açılış kurdelasını kesti ve köprüyü bir baştan bir başa yürüdü. Balon ve flamalarla süslenen köprüde kadın, yaşlı, genç çok sayıda yurttaş yürüyüşe eşlik etti. Bu sırada konfeti ve havai fişekler patlatıldı. Açılış boyunca İranlı Kürt grup Kamkars’ın müziği çalındı.