Bahar Yorgunluğuna Yakalanmamak Için Aç Karnına Yürüyün, Sigaradan Kaçının

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Şimşekli, bahar yorgunluğu belirtilerinin uzun sürmesi ve kişinin günlük aktivitelerini...

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Şimşekli, bahar yorgunluğu belirtilerinin uzun sürmesi ve kişinin günlük aktivitelerini yapmasına engel olması durumunda buna sebep olabilecek kansızlık, enfeksiyonlar, tiroid hastalıkları ve bağışıklık sistemi hastalıklarının da araştırılması gerektiğini söyledi. Şimşekli, bahar yorgunluğuna karşı her sabah aç karnına en az 5 dakika yürünmesi ve sigara içilmemesi gerektiğini kaydetti.

Bursa Özel Bahar Hastanesi’nden Uzm. Dr. Hüseyin Şimşekli, bahar yorgunluğunun en önemli sebebinin; havaların ısınmasıyla birlikte daha fazla suyun buharlaşması sonucunda havadaki nem oranının ve elektrik yükünün artması olduğunu belirtti. Şimşekli, pozitif ve negatif değerde iki tür iyondan pozitif olanlar arttıkça vücuda zindelik geldiğine dikkat çekti. Dr. Şimşekli, şunları kaydetti: “Negatif yüklü iyonların artması ise yorgunluk, halsizlik ve gerginliklere sebep olur. Havadaki elektrik yükü şehirlerde daha fazladır. Taşıtların havayı kirletmesi, sanayi atıkları, trafik keşmekeşi gibi etkenler elektrik yükünü artırır. Elektrik yükünün yoğunluğu, bahar mevsiminde sinir gerginliğini ve stresi tırmandırmaktadır. Bahar yorgunluğu bir hastalık olarak tanımlanır. Önlem alınmazsa bahar yorgunluğu kronikleşebilir.”

Reklam
Reklam

BAHAR YORGUNLUĞU İÇİN ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER

Dr. Hüseyin Şimşekli, bahar yorgunluğuna yakalanmamak ya da bahar yorgunluğunu daha hafif atlatmak için özellikle uyku düzenini bozmamaya ve değiştirmemeye dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Her gün sabahları aç karnına en az 5 dakika yürüyüş yapılmasını tavsiye eden Dr. Şimşekli, “Ancak bu yürüyüşleri güneşli günlerde yapmaya özen gösterin. Her sabah 10-15 dakika aç karnına jimnastik yapın. Ama vücudunuzu aşırı yormaktan da kaçının. Jimnastik yapacağınız odayı ciğerlerinize bol oksijen girmesi için bir süre havalandırmayı unutmayın. Sofranızdan meyve ve sebzeyi eksik etmeyin. Sevmeseniz de mevsimin özelliğini taşıyan meyve ve sebzelerin bütün çeşitlerinden bol miktarda yiyin. Baharda vücudunun daha çok vitamin ve minerale ihtiyacı olur. Özellikle de B ve C vitaminleri ile potasyuma. B ve C vitaminleri sebze ve meyvelerde, potasyum ise domates, patates ve kayısıda bol miktarda bulunur. Günde 3 litre su tüketin. Yemek yemeden ve yatmadan önce azar azar içerek vücudunuza ihtiyacı olan suyu sağlayın. Uyku ritmine dikkat edin. Alkol, kola ve kafein içeren içecekler ile sigaradan kesinlikle uzan durun.” dedi.

Reklam
Reklam

Dr. Hüseyin Şimşekli, bahar yorgunluğu belirtilerinin uzun sürmesi ve kişinin günlük aktivitelerini yapmasına engel olması durumunda buna sebep olabilecek kansızlık, enfeksiyonlar, tiroid hastalıkları, kronik yorgunluk sendromu, bağışıklık sistemi hastalıkları, psikolojik hastalıklar gibi hastalıkların da araştırılması gerektiğini söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: