ADANA (İHA) - Halk tarafında baharın müjdecisi olarak bilinen hava sıcaklığının artışı olarak değerlendirilen "Cemre" bu yıl kar yağışıyla birlikte havaya düştü.
Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili Edebiyatı Bölümü Türk Halk Edebiyatı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erman Artun, "Cemre"nin, havaların ısınmaya başladığının ve kışın soğuk günlerinin geride bırakılmasının müjdecisi olduğunu söyledi. Cemrenin halk arasında "kor halindeki ateş" anlamına da geldiğini belirten Artun, ilkbahara doğru, önce havada, sonra suda ve son olarak toprakta 7'şer gün aralıklarla görülen sıcaklık yükselişine işaret ettiğine inanıldığını söyledi.
Artun, meteorolojik kapsamda ise cemrenin, takvimlerde ilkbahardan önce birer hafta aralıkla havaya, suya ve toprağa düştüğü inanılan ısıl güç veya sıcaklık yükselmesi olarak tanımlandığını kaydeden Artun, "Eskiler, kasım (kış) ve hızır (yaz) olmak üzere yılı ikiye ayırır kasım 180, hızır 186 gün sürer. Kasım günlerinin 8 Kasım'da başlar. Kasımın 46'sında 'kırkgün' anlamına gelen 'erbain', 86'sında '50 gün' anlamına gelen 'hamsin' girer ve böylece kışın en soğuk zamanları sayılan 90 gün geçmiş olur. Kasımın 105'inde (20 Şubat) birinci cemre havaya, 112'sinde (27 Şubat) ikinci cemre suya, 119'unda (6 Mart-Şubatın 29 çektiği dört senede bir 5 Martta) üçüncü cemre toprağa düşer. Buna göre de önce havanın, sonra suyun, sonra da yerin ısındığı kabul edilir" dedi.
Adana Meteoroloji Bölge Müdürü İdris Coşkun ise, cemrenin bilimsel bir değeri olmadığını halk arasında eskiden beri gelen bir inanış olduğunu, geçen yıl güneşli bir havayla gelen cemrenin bu yıl kar ve soğuk havayla geldiğini söyledi.