Baharın Müjdecisi Kardelenler Karları Delip Gün Yüzüne Çıktı

Konya’nın Derebucak ilçesindeki dağlık alanlarda doğada kendiliğinden yetişen yöre halkının ‘boynu bükük çiçek’ diye nitelendirdiği...

Konya’nın Derebucak ilçesindeki dağlık alanlarda doğada kendiliğinden yetişen yöre halkının ‘boynu bükük çiçek’ diye nitelendirdiği kardelenler, ilkbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte dağlarda karları delip tüm güzelliklerini sergilemeye başladı.

Derebucaklı tabiatsever Durmuş Ertuğrul, baharın müjdecisi olan kardelenlerin kış mevsiminin geride kalmasının ardından beyaz örtü ile kaplı dağlarda karları delip gün yüzüne çıktığını ifade etti. Bölgedeki dağların geçmişte kardelen çiçeklerinden geçilmediğini ancak günümüzde aşırı olarak toplanması nedeniyle neslinin kaybolmaya yüz tuttuğunu belirten Ertuğrul, “Eskiden buralar kardelenden geçilmezdi. Şimdi ise burada müthiş bir katliam oluyor. Ne yazık ki, bu durum çok üzücü. Hiçbir tedbir de alınmıyor” diye konuştu. Beyaz örtünün içerisinden çıkan kardelenlerin cemreler düşüp toprağın ısınmasının ardından gün yüzüne çıktığını dile getiren Ertuğrul, “Karın içinden çıkıyorlar. Toprak ısınır ısınmaz hemen fırlamasından, bu güzelliği ve kokusuyla da insanlara ayrı bir neşe ve zevk veriyor. Bu bitkiler doğada çıktığında maalesef bilinçsizce toplanıyor. Sınır ilimiz Antalya’nın İbradı ilçesinde bu kardelenlerin bayramı yapılıyor. Onlarda koruma var. Antalya bölgesi bu bitkiye sahip çıktı. Sahip çıkınca da yolların ve asfaltın kenarında bu bitkileri alabildiğine görebiliyorsunuz. Görünce zevk alıyorsunuz ve yorgun vücudunuzu rahatlatıyorsunuz. Bu dağlarda sadece kardelen değil, çok değişik bitki ot türlerimiz var. Sarı ve mor çiçekler, kekik, adaçayı gibi bu bölge çok zengin bir bitki örtüsüne sahip. Zaman zaman akademisyenler de gelerek burada inceleme yapıyorlar” dedi.

Reklam
Reklam

Ertuğrul, karı delip ortaya çıkmasından dolayı kardelen ismi verilen bitkinin yaklaşık bir aylık bir ömrü olduğunu da ifade ederek, “Kar eridikçe, azaldıkça ortaya çıkıyor. Ama, karın bir metre, 3 metre altında yaşam sürüyorlar. Kardelenler toprağa Allah vergisi olarak boynu bükük olarak ortaya çıkıyor. Koparıp elinize aldığınızda bile boyunları devamlı aşağıya doğru büküktür. O yüzden burada bunlara ‘boynu bükük çiçekler’ diyoruz” diye konuştu.

Derebucaklı bir başka doğasever Necip Gökmen ise, bahar mevsimi geldiğinde yöre halkının çoluk çocuk dağlardaki bu güzellikleri görmeye ve resmetmeye geldiğini belirterek, “Çok güzel bir bitki. Fotoğrafseverlerimiz gelsin bu dağlarda bu güzellikleri görsün çekim yapsın. Yollarımız da var gezinti için ve vahşi hayvan yönünden bu bölge herhangi bir tehlike arz etmiyor. Hatta onlara bizler kılavuzluk edelim. Bu güzellikleri çeksinler, keşfedilememiş bu bölgeyi Türkiye’ye dünyaya tanıtsınlar” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: