Baharın Müjdecisi Leyleklerin Muğla'ya Göçü Başladı

Baharın müjdecisi olarak bilinen leylekler, Ortaca'ya gelmeye başladı.

Baharın müjdecisi olarak bilinen leylekler, Ortaca'ya gelmeye başladı.

İlçeye bağlı Okçular köyü yolunda göç eden leyleklerin konaklaması için yapay konaklama alanları yapılıyor. Köydeki "Leylek Bahçesi" isimli işletmenin sahibi Ahmet Akgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgeye her yıl 150 civarında leylek geldiğini söyledi.

Ortaca, Dalaman, Köyceğiz ve Dalyan bölgesinin leyleklere ev sahipliği yaptığını dile getiren Akgün, yuvalarını yapabilecekleri yüksek ağaçlar, yapay yuvalar, beslenme ve yaşam alanları olan sulak alanların artırılması sayesinde bölgedeki leylek popülasyonunun artacağını belirtti.

Reklam
Reklam

Leyleklerin yüksek alanlara yuva yaptığını, temiz ve sulak alanları tercih ettiğini anlatan Akgün, öncü olarak adlandırılan ve Afrika'dan yola çıkan leyleklerin ilçeye gelmeye başladığını, önümüzdeki günlerde daha kalabalık gruplar halinde geleceklerini ifade etti.

Leyleklerin yuva yaptığı ancak yıkılan çam ağaçlarının yerine yenilerini diktiklerini kaydeden Akgün, "İş yerimin de bulunduğu 120 dönümlük arazide çocukluğumuzdan bu yana 30 çam ağacı vardı. Ancak bu ağaçlar zamanla doğal nedenlerle yıkıldı. Leyleklerin yuva yaptığı ve yıkılan çam ağaçlarının yerine yeni ağaçlar diktik ama bu ağaçların gelişmesi 15-20 yılı buluyor. Bu süre içerisinde leylekleri buradan kaçırmamak ve konaklamalarını daha rahat sağlamak için çalışıyoruz" dedi.

Leyleklerin temiz olduğu için kendileri için yapılan yuvalara yerleştiğine işaret eden Akgün, "Alanda bulunan ağaçların yanı sıra kendi imkanlarımızla direkler dikerek yuva yapılması için imkan oluşturuyoruz. Ayrıca beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için su kanalları ve yapay göller hazırladık. Ağaç dikme çalışmalarına da devam ediyoruz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

-"Yaralı leylekler tedavi ediliyor"-

Havaların ısınmasıyla Okçular köyüne gelmeye başlayan leyleklerin temmuz ayının sonlarına doğru göç hazırlıklarına başladığını kaydeden Akgün, "Leylekler burada yaklaşık 5 ay geçiriyor, sonra dönüş hazırlıkları başlıyor. Uçamayan, hasta ve yaralı olanlar ise göç yapamıyor. Bu leyleklerin tedavisini yaptırıyoruz. Yaşatabildiklerimize bahçemizde bakıyoruz. Şimdiye kadar onlarca leylek tedavi edildi" dedi.

Öte yandan bölgeye gelen yerli ve yabancı turistler leylekleri elleriyle besleme ve yakından görme imkanı buluyor.

Muhabir: Durmuş Genç

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz