Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması mezunları ne iş yapar? Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması bölümü mezunları iş imkanları nelerdir, nerelerde çalışır?

Meslek seçerken dikkate alınması gereken birçok madde vardır. Bu maddeler hem kariyerini planlayan kişiye hem de yaşadığı ülkenin durumuna bağlı olarak gelişir. Kişinin ilgi alanları ve yetenekleri doğrultusunda bir mesleğe yönelmesi başarılı bir kariyer sahibi olması demektir. Seçilen mesleğin geçerliliği de istihdam alanlarının genişliği ile doğru orantılıdır. Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması mezunları ne iş yapar, nerelerde çalışır?

Ülkemizde en çok tercih edilen alanlar, zengin kaynaklara sahip olan tarım işleridir. Bireysel merak ve yetenek dışında alınacak eğitimler de kişinin seçtiği alanda başarılı olmasını sağlar. Bu noktada Bahçe Bitkileri ve Pazarlaması Bölümü, tarımla ilgisi olan öğrenciler için doğru bir tercih olacaktır. Bahçe bitkilerinin üretimi, geliştirilmesi ve pazarlaması için eğitim veren okullar, bu alanda bilinçli ve yetkin mezunlar yetiştirmeyi hedeflemiştir. Bitkilere ilgi duyan, doğa ile arası iyi olan, sebze ve meyve yetiştirmeye hevesli olan kişiler için uygun bir bölümdür.

Reklam
Reklam

Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması bölümü nedir?

Dikey geçiş ile dört yıla tamamlanabilen iki yıllık bir ön lisans programıdır. Bölümü içeren okullar, öğrencilerine çift ana dal ve öğrenci değişimi gibi imkanlar sunar. Yalnızca sebze ve meyveler için değil peyzaj alanına dahil olan her türlü bitki konusunda bilgi veren bir bölümdür. Mezunlar için ortalama maaşları çok yüksek değildir. Devletteki kadro atamaları da sınırlı olarak gerçekleştirilir.

Lisans programı için okul seçenekleri sınırlıdır. Ancak ön lisans programı için bu alanda eğitim alınabilecek daha çok seçenek vardır. Bölümün amaçları arasında bitki yetiştiriciliği, ticareti, sebze ve meyve yetiştiriciliği yetileri kazanmış mezunlar vermektir. Bu sayede ülkedeki sebze meyve üretimine katkı sağlanması hedeflenir.

Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması bölümü eğitim süresi kaç yıldır?

Bölüm iki yıllık ön lisans ve dört yıllık lisans programları mevcuttur. Organik Tarım Bölümü'nden dikey geçiş yoluyla bu bölüme geçmek mümkündür. Bu bölümde okuyan öğrencilere Peyzaj Mimarlığı bölümü için çift ana dal imkânı da verilir. Programa dahil olup eğitimini alabilmek için Temel Yeterlilik ve Alan Yeterlilik sınavlarına girme zorunluluğu vardır. Bu sınavlarda öğrenci sayısal puan türü açısından değerlendirilir.

Reklam
Reklam

İlk yılda botanik ve zooloji eğitimleri verilir. İkinci yılda entomoloji, toprak bilimi ve bitki üzerine çalışılır. Üçüncü yılda sebzelere geçilir. Genel bağcılık ve meyveler bu sınıfta işlenir. Son yılda ise bitki ıslahı, süs bitkileri konuları ele alınır. Bitkilerden elde edilecek verimliliğin nasıl sağlanacağı ve arttırılacağı öğretilir.

Bunlar dışında bu alan ile ilgili Bahçe Bitkileri Tezli Yüksek Lisans ve Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması Tezli Yüksek Lisans programları vardır. Ayrıca bölüm dahilinde kırk iş günü sürecek bir staj programı zorunluluğu vardır.

Zorunlu staj ile öğrencilere deneyim kazandırmak hedeflenir. Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması bölümü hem bitki yetiştiriciliği hem de yetiştirilen ürünlerin verimliliği ve pazarlamaları hakkında yetkinlik kazandırır.

Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması bölümü dersleri nelerdir?

İki yıllık ön lisans ve dört yıllık lisans programları dahilinde seçmeli ve zorunlu dersler bulunur. Öğrenciler eğitim süreçleri boyunca hem teorik hem de uygulamalı dersler alırlar. Verilen dersler doğrultusunda bölüm öğrencilerinin sebze, meyve ve tüm bitkiler üzerinde yetkinlik kazanmaları sağlanır.

Reklam
Reklam

Bitkilerin üretimlerinden pazarlamalarına kadar geçen tüm süreç bu bölümün derslerinin konusudur. Farklı disiplinlerdeki derslere ek olarak öğrencilere güncel gelişmeleri takip etme yetisi kazandırılır. Dersler İngilizce olarak da verilir.

Bu derslerden bazıları şunlardır: Botanik, Jeoloji, Genetik, Genel Sebzecilik, Sulama ve Drenaj, Toprak Bilimi, Zooloji, Bitki Üretimi, Genel Zooteknik, Genel Biyoloji, Gübreleme, Zararlılarla Mücadele, Bahçe Bitkileri Pazarlama Teknikleri, İşletmecilik, Sosyoloji, Bahçe Bitkileri, Tropik Meyveler, Organik Tarım, Kesme Çiçekçilik, Mekan Süs Bitkileri, Tarımsal Pazarlama, Örtü Altı Sebzeciliği, Genel Bağcılık, Bitki Fizyolojisi, Bitki Besleme, Sulama Sistemleri, Yönetim ve Organizasyon, Tarım Ekonomisi, Bitkilerde Çoğalma.

Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması mezunları ne iş yapar?

Eğitimini tamamlayan mezunlar Bitki Üretim Uzmanı, Sera Uzmanı, İlçe Ziraat Sorumlusu, Fidanlık Personeli, Bahçe Peyzaj Sorumlusu, Bitki Pazarlama Uzmanı gibi unvanlar kazanırlar. Kendi bitkilerini yetiştirebilirler, organik tarım yapma yetkinliği kazanırlar. Kişiler imkanları doğrultusunda kendi firmasını kurarak yetiştirdiği ürünlerin satışını yapabilirler.

Reklam
Reklam

Akademik alanda ilerlemek isteyen mezunlar öncelikle lisans üstü bir programdan mezun olmak zorundadırlar. Bunu dışında Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavına girme yükümlülükleri vardır. Bu sınavın sonucu doğrultusunda iş imkânı elde ederler.

Bitkisel üretimlerin tüm aşamalarını yapar hale gelen mezunların bazı görev tanımları şunlardır:

Bitkilerin zararlı organizmalarla mücadele edebilmeleri konusunda çalışmalar yapmak, peyzaj bitkilerinin üretimi ve geliştirilmesi alanında çalışmak, bahçe bitkileri yetiştirmek ve bu bitkilerin yetiştirilmesi için danışmanlık hizmeti vermek, bahçe işleri konusunda eğitimler vermek, bahçe bitkilerini sulamak ve gübrelemek, sebze ve meyvelerin verimliliklerinin arttırılması üzerine çalışmalar ve araştırmalar yapmak, bitkilerin üretiminin bilimsel ve geçerli yöntemlerle yapılması adına gerekli olan işlemleri hayata geçirmek.

Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması mezunları iş imkanları nelerdir?

Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması mezunlarının kamuda iş olanakları Kamu Personeli Seçme sınavına girme şartını yerine girmeye bağlı olarak gelişir. Bu sınavda gerekli puan alındığında bölümden mezun olan kişi devlete ait kurum ve kuruluşlarda çalışma imkânı elde eder.

Reklam
Reklam

Puanları kapsamında yapılan atamaların ardından kamu alanında bitkisel üretim yapan, bu alanda araştırmalar ve geliştirmeler yapan kurumlarda, kamuya bağlı işler yapan tüm tarım işletmelerinde kolaylıkla iş bulabilirler.

Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması mezunları nerelerde çalışır?

Bu bölümde eğitim alan kişiler Tarım Bakanlığı'nda, tarlalarda, bahçelerde, tarım müdürlüklerinde, peyzaj işi yapan firmalarda, çiçek üretim merkezlerinde, çiçek satışı yapan firmalarda çalışabilirler.

Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması mezunlarının özel sektörde iş olanakları oldukça fazladır. Mezunlar sera işletmelerinde, gıda üretimi ve veya pazarlaması işi yapan şirketlerde, organik sebze ve meyve üreten çiftliklerde, bitkisel üretim yapan bahçe işletmelerinde, fidanlıklarda çalışabilirler.

Anahtar Kelimeler: