MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, anayasa yapımında uzlaşılan 48 maddeyle ilgili olarak, "Başbakan'nın iftar programlarında kafasına estiği gibi atıp tutmasına, hezeyanlar içinde seslendirdiği çağrılarına kulak asmamız mantıklı ve makul bir tercih değildir. Bu nedenle 48 maddenin Meclis Genel Kurulu'na getirilmesi çok erken, çok zamansız ve çok da gereksizdir" dedi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, parti genel merkezinde bir basın toplantısı düzenleyerek gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Konuşmasının bir bölümünde yeni anayasa çalışmalarına değinen Devlet Bahçeli, Başbakan Erdoğan'ın "Gelin uzlaşma sağlanan 48 maddeyi Meclis'ten geçirelim" şeklindeki sözlerini değerlendirdi. Kendilerinin anayasa yapım çalışmaları kapsamında masada kalan taraf olacaklarını anlatan Bahçeli, "Başbakan Erdoğan, öncelikle 48 maddenin hemen Meclis'ten çıkarılmasını istemek yerine, anayasa değişikliğiyle nereye varmak istediğini ve neyi amaçladığını açıklamalıdır.
Kaldı ki, Anayasa Uzlaşma Komisyonu görevinini başında ve mesaisini sürdürmektedir" diye konuştu. Yeri ve zamanı geldiğinde üzerinde uzlaşılan 48 maddenin Meclis Genel Kurul'una sunulmasının bir seçenek olarak ele alınabileceğine dikkat çeken Bahçeli, şuan için Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nu bitirecek adımlardan uzak durulması gerektiğine vurgu yaptı. Bahçeli şöyle konuştu: "Sayın Meclis Başkanı'nın 9 Temmuz 2013 günü başlattığı liderlere turu bir bakıma Uzlaşma Komisyonu'nun güven tazelemesine de vesile olmuştur. Kimse telaşa kapılmamalıdır ki, değişiklik teklifleri yavaş ve yetersiz olsa da müzakere edilmektedir. Kuşkusuz 48 madde yabana atılmayacak kadar önemlidir. Bunu küçümsemek, hafife almak ve Anayasa uzlaşma Komisyonu'nu sabote edecek müdahalelerde bulunmak bizim tarafımızdan doğru ve ahlaki görülmeyecektir. Israrla ve sabırla üzerinde uzlaşılan maddeler demokratik bir havuzda toplanmalı ve bu sayı mutlaka da artırılmalıdır. Yeri ve zamanı gelince gerek ve zorunluluk doğunca mutabakata varılan maddelerin Genel Kurul'a intikali bir seçenek olarak ele alınmalıdır. Ancak şu günkü şartlarda Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nu fiilen bitirecek ve sakatlayacak adım ve yaklaşımlardan uzak durulması da bilhassa Başbakan Erdoğan bakımından ciddiye alınması gereken siyasi bir sorumluluktur."
"48 MADDENİN GENEL KURULA GETİRİLMESİ GEREKSİZDİR"
MHP lideri Bahçeli, Başbakan Erdoğan'ın işaret ettiği 48 maddenin Meclis Genel Kurulu'na getirilmesinin gereksiz olduğunu söyleyerek şöyle konuştu: "Bizim şu günkü ortamda; Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nu tökezletecek bir eğilimin içinde olmamız şöyle dursun; Başbakan'ın iftar programlarında kafasına estiği gibi atıp tutmasına, hezeyanlar içinde seslendirdiği çağrılarına kulak asmamız mantıklı ve makul bir tercih değildir. Bu nedenle 48 maddenin Meclis Genel Kurulu'na getirilmesi çok erken, çok zamansız ve çok da gereksizdir. Sayın Cemil Çiçek'in Meclis'te grubu bulunan siyasi parti liderleriyle teması da bölük pörçük anayasa yapımına esasen terstir. Başbakan Erdoğan'ın azu ederse uzlaşma masasından kalkmasında bir mani hal yoktur.
"UZLAŞILAMAYAN MADDELER SEÇİM SONRASINA BIRAKILMALI"
"Bize göre her ne olursa olsun, Anayasa Uzlaşma Komisyonu sonuna kadar çalışarak mutabakat sağlanan maddeleri çoğaltmalıdır. Üzerinde uzlaşılamayan maddelerin de 2015 yılında yapılacak MilletvekilleriGenel Seçimlerinin arkasına bırakılması milletimizin takdir ve tercihine emanet edilmesi en çıkar ve sağlıklı yoldur." (AT-ÖK-Y)