MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli “Siyaset ve Liderlik Okulu”nun 5. sertifika töreninde konuştu.
Siyaseti, birbirine rakip çıkarların, taleplerin ve eğilimlerin mücadele ve uzlaşma alanı olarak gördüğünü, bunun demokratik nitelikte olması ve ahlaki ölçülerle güvenceye alınması gerektiğini belirten Bahçeli, siyaseti ‘at eğitimi’ olarak gören, kendilerini de seyis olarak değerlendiren çapsız ve ezberci çevrelerin bu tespiti ikrar etmeleri bir yana, anlamalarının bile söz konusu olmayacağını savundu. İktidarın nasıl kullanılıp el değiştireceğinden, bölüşüm kanallarını kimlerin açacağına kader geniş bir alana atıf yapan siyasetin karşı karşıya olduğu engel ve zorluklara da dikkat çeken Bahçeli, özellikle son yıllarda bu konuda imaj, saygınlık ve değer üretme açısından endişe verici aşınma ve yıpranmalar olduğunu ileri sürdü.
-“SİYASET KAOS İÇİN ELLERİNİ OVUŞTURUNLARA KARŞI HAZIRLIKLI OLMALI”-
Siyasetin varlığına yönelik güvensizlikler, dış tesirler, herhangi bir sonuca hizmet etmeyen gerginlikler nedeniyle vatandaş-devlet arasındaki irtibatın kopma noktasına kadar inceldiği uyarısı yapan Bahçeli, “Şayet siyasetin söyleyecek sözü olmaz ve inandırıcılığı da kalmazsa, bu defa başka arayışlar gündeme gelecek; demokrasi alttan alta eriyecektir. Bu nedenle siyasal düzenin bozulmaması, istikrarsızlığın birlikte yaşamayı vurmaması için siyasi aktörlerin ve kurumların mutlaka sorumlu hareket etmeleri, kaos çıkması için ellerini ovuşturanlara karşı hazırlıklı olmaları gerekmektedir” dedi.
-“AKP SİYASETİ DEJENERE ETTİ”-
Bahçeli, Türkiye Cumhuriyeti devletinin yönetim biçimi ve değerleri ile bu coğrafyadaki siyaseti yürütürken AKP zihniyetinin bu siyaseti yıkmaya, içini boşaltmaya ve değersizleştirmeye çalıştığını ileri sürdü. Bahçeli AKP’nin siyaset etme tarzını şu sözlerle eleştirdi:
“Kapanmış yaraları kaşımak ve kanatmak için seferber etmiştir. Üzeri küllenmiş hadiseleri tekrar açmak için kullanmıştır. Bin yıllık kardeşlik bağlarını koparmak için dayanak yapmıştır. Teslimiyetçiliğini örtmek için bahane olarak görmüştür. Teröriste gerilla, çete başına sayın, şehide kelle demek amacıyla fırsat olarak değerlendirmiştir. Cumhuriyet’in kazanımlarını yok etmek için fırsat kapısı kabul etmiştir. Sonuç ve özet olarak; siyaset AKP’yle birlikte iflasın eşiğine dayanmış, kuralları ve sahip olduğu nitelikleri itibariyle dejenere olmuştur.”
-“ACİZ, ÇÜRÜMÜŞ, İLKESİZ KADROLAR...”-
AKP’nin siyasetinde inanç ve ideal olmadığını millet yararına hayırlı bir amaç bulunmadığını, vatandaşların umut ve heyecan duyacakları bir gelecek tasarımı yer almamadığını, Türk milletini çağın refahıyla buluşturacak bir kaygı ve arayış da görülmediğini ileri süren Bahçeli, “Menfaat ortaklığıyla bir araya gelmiş, milli ve manevi değerlerimizi çarpıtmaktan geri durmayan aciz, ilkesiz ve çürümüş kadrolarla siyaset ahlaki yozlaşmanın zifiri karanlığına terk edilmiştir. Esasen bu iptidai bakışın, kavmiyetçi körlüğün sunacağı bir şey kalmamıştır” dedi.
-“MHP’NİN SİYASİ ANLAYIŞI”-
Milletin özgüveninin gölgelenmesine ve tarihi kudretini sulandırmaya dönük girişimlere seyirci kalmayacaklarına belirten Bahçeli, MHP’nin siyasi siyaset anlayışını ise şöyle sıraladı:
“Koltuk ve statü merakından eser yoktur. Devletin kaynaklarına haksızca ve ahlaksızca göz koyan haramzadelik yoktur. Milleti 36’ya ayıran, alt kimlikleri okşayan şuursuzluk yoktur. Milli kabulleri zamana ve şartlara göre eğip büken omurgasızlık yoktur. Yoksullaşmayı zenginlik, işsizliği gelişme, krizi fırsat sayan basiretsizlik yoktur. Tarihle yüzleşme adı altında Türk milletini soykırımcı ve suçlu gösterme küstahlığı asla yoktur ve hiçbir zaman da olmayacaktır.”
-LİDERİN ÖZELLİKLERİ-
Konuşmasında siyasette önem taşıyan “liderlik” konusuna da değinen Bahçeli, “Rotasını çizmiş, tehlikeleri tespit etmiş, kadrosunu özenle seçmiş bir liderliğin geç de olsa amacına ulaşmaması söz konusu bile değildir” dedi. Türk kültürü ve devlet geleneğinde liderliğin büyük bir yeri ve önemi bulunduğunu anlatan Bahçeli, “Lider; fedakârlık göstermesi, zamanında uyarı ve telkinleriyle ön alması, soğukkanlılığıyla örnek olması, sağduyusu ile cazibe merkezi haline gelmesi gereken bir özelliği taşımalıdır. Unutulmasın ki, sorunlu liderliğin akıbeti her zaman macera ve kayıptır” dedi.
ANKA