Bahçeli'den hükümete eleştiri

ANKARA (İHA) - Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, artarak devam eden İsrail saldırılarının bölgede ciddi sorunlara yol açacağını belirterek, MHP olarak hükümetinin Lübnan krizi konusunda izlediği temelsiz ve pusulasız politikadan ciddi endişeler duyduklarını ifade etti.

PKK ile mücadelede ipe un seren ABD'nin Lübnan'a asker isteyerek Türkiye'yi yeni bir maceraya sürüklediğini kaydeden Bahçeli, "Başbakan ABD'nin görev çağrısını adeta bir askerlik celbi olarak görüyor" dedi.

Reklam
Reklam

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ortadoğu krizi hakkında yaptığı yazılı açıklamada hükümeti eleştirdi. İsrail'in Filistin ve Lübnan'a karşı başlattığı askeri saldırılar, çok tehlikeli sonuçları olacak bir çatışma ve kriz ortamına davetiye çıkardığını belirten Bahçeli, elindeki askeri gücü ölçüsüz ve orantısız olarak kullanmaktan çekinmeyen İsrail'in, ABD'nin desteğiyle büyük bir yangın fitilini ateşlediğini ifade etti. Lübnan'da mülteci sayısının şimdiden bir milyona ulaştığını, saldırılarda sivil halkın ise hunharca katledildiğini kaydeden Bahçeli, söz konusu saldırıların ABD tarafından desteklendiği için Birleşmiş Milletler'in sessizlik içine girdiğine dikkat çekti. Arap aleminin olayları tepkisiz bir seyirci olarak izlemesi ve her konuda uluslararası topluma ders ve fetva veren Batı dünyasının da Lübnan trajedisi karşısında derin bir sessizlik içine gömülmesinin İsrail'i cesaretlendiren diğer unsurlar olduğunu vurgulayan Bahçeli, "Artarak süregelen İsrail saldırılarının bir yangın yerine çevirdiği bölgede durum çok ciddidir. Bu yangının biran önce söndürülmemesi halinde, bölgenin diğer ülkelerine sıçrama riski bütün vahametiyle ortadadır. Krizin kontrolden çıkarak Suriye ve İran başta olmak üzere, diğer bölge ülkelerini de içine alması halinde, bunun yansımaları bölge coğrafyasıyla sınırlı kalmayacak ve korkarız ki küresel planda çok ciddi sonuçlar doğurabilecektir" dedi.

Reklam
Reklam

Bahçeli, gelinen bugünkü noktada uluslararası toplumu bekleyen en acil görev ve sorumluluğun, İsrail saldırılarının durdurularak tam ve kesin bir ateşkesin bütün unsurlarıyla sağlanması olduğunu vurgulayarak, ayrıca bununla eş zamanlı olarak, çok güç şartlarda ölüm kalım mücadelesi veren Lübnan halkına uluslararası yardımların ulaştırılmasını güvence altına alacak imkan ve şartların hazırlanmasının da hayati önem taşıdığını kaydetti. Bahçeli, Ortadoğu'da önümüzdeki dönemde İsrail'in stratejik hedeflerine ulaştıktan sonra saldırılarına son bulacağını belirterek, ateşkes sonrası bölgede görev yapması öngörülen uluslararası gücün yapısı, misyon tanımı ve BM ile ilişkisi gibi konular büyük önem taşıdığına dikkat çekti. ABD'nin yeni bir Ortadoğu ve stratejik değişimin yönlendirilmesi söylemlerinin, bölge ülkelerinin siyasi sınırlarını, siyasi rejimlerini ve devlet yapılarını hedef alan yeni bir bölgesel siyasi tasarım niyetlerine işaret olduğunu belirten Bahçeli şunları kaydetti:

PKK İLE MÜCADELE "Ortadoğu bölgesinin siyasi coğrafyasını yeniden şekillendirme ve bölge ülkelerine yeni bir siyasi elbise giydirme düşüncelerinin, Türkiye'nin güvenliğini ve hayati çıkarlarını doğrudan etkileyeceği tartışma götürmez bir gerçektir. Bütün bu gerçekler karşısında Milliyetçi Hareket Partisi AK Parti Hükümeti'nin Lübnan krizi konusunda izlediği temelsiz ve pusulasız politikadan ciddi endişeler duymaktadır. Dış politika konularını özde bir şov aracı olarak kullanma alışkanlığına sahip hükümetin, Ortadoğu'da yaşananlar hakkında da doğru tespit ve tahlillere dayanan ve Türkiye'nin temel çıkarlarını gözeten bir vizyonu ve siyaseti bulunmadığı yaşanan gelişmelerle sabit olmuştur. Devlet ciddiyeti ve sorumluluğundan uzak bir görüntü içinde olan Başbakan, her beyanıyla kavram kargaşasının müstesna örneklerini sergilemektedir. Hassas dış politika konularında sahte imaj pazarlaması amacıyla tribünlere oynamak, Türkiye'nin milli çıkarlarını gözetmenin önüne geçmiştir. Başbakan Erdoğan'ın Türk askerlerinin ABD'nin davetine uyarak Lübnan'da görev alacağına ilişkin son açıklaması, bütün bu endişelerimizin haklı ve meşru olduğunu gösteren çok talihsiz bir beyan olmuştur. Hiçbir konunun açıklığa kavuşmadığı bir ortamda kameraların karşısına geçen Başbakan, ABD'nin Türkiye'yi sorumluluk almaya davet ettiğini söylemiş ve kendi tabiriyle mevcut duruma bakılırsa bunun icabının yerine getirilmesi gerektiğini düşündüğünü ifade etmiştir.Türkiye Cumhuriyeti Başbakan'ı gözü kapalı bir şekilde Türkiye'yi peşinen taahhüt altına sokmayı amaçlamıştır. Başbakan, ABD'nin görev çağrısını adeta bir askerlik celbi olarak gördüğünü ortaya koymuştur."

Reklam
Reklam

AK Parti döneminde milli olan her şey ayağa düşürüldüğünü belirten Bahçeli Hükümeti'nin PKK ile mücadele konusunda da acizlik içinde olduğunu kaydetti. Hükümetin terörle mücadeleyi ABD'nin insafına ve peşmerge gruplarının iznine terk ettiğini iddia eden Bahçeli, sınır ötesi operasyon konusunda Türk milletinin sürekli oyalandığını ifade etti. Bahçeli, "PKK ile mücadelede ipe un seren ABD şimdi de Türkiye'yi Lübnan'da maceraya sürüklemeye davet ediyor. Bu davete icabet etmeye hazırlanan da, Türkiye'nin güvenliği konusunda durumun gerekli kıldığı bütün tedbirleri alması Anayasal görev ve sorumluluğu olan, ancak terörle mücadelede korkaklık ve acizlik sergileyen Türkiye Cumhuriyeti hükümetidir. Türkiye'nin ana sorunu ve mutlaka aşması gereken temel çelişkisi, maalesef böylesine çürümüş ve taşeron ruhlu bir yönetim tarafından idare ediliyor olmasıdır. Ancak, Türk milleti şimdi gerçekleri daha iyi görmektedir. AK Parti'nin, Türkiye'nin şeref ve haysiyeti pahasına çıkar saltanatını sürdürmesi imkanı artık kalmamıştır. Bütün çabaları nafiledir. AK Parti için oyun bitmiştir. Milli vicdanda mahkum olan AK Parti hakkında Türk milletinin verdiği mahşeri hüküm çok yakında seçim sandığında görülecektir.Bu, sadece bir vade meselesidir. Hesap verme günü gelmiştir" değerlendirmesini yaptı.

Reklam
Reklam